Valleyfair 12/06/2013

De inwoners van Minneapolis hebben niet te klagen als het op pretparken aankomt. Vlakbij hebben ze niet alleen een gigantisch winkelcentrum met een leuk pretparkje erin, een paar mijl verder hebben ze Valleyfair! Het park werd in 1976 geopend, toen was Cedar Point al meer dan een eeuw open, en amper 2 jaar later kocht de Cedar Point Pleasure Company het park op. Het bedrijf had toen enkel Cedar Point in handen, en met de aankoop van Valleyfair werd de groep Cedar Fair geboren. Dit was het eerste Cedar Fair park van de vier die we bezochten.

VF01

Tot nu toe hadden we geluk gehad met het weer, enkel in Timber Falls regende het een beetje. Toen we vandaag echter de gordijnen openden, zagen we een donkere hemel en open regensluizen. Dat voorspelde niet veel goeds. Toch gingen we mooi op tijd naar het park want hier moesten we eerst nog onze bestelde Cedar Fair platinum passes laten aanmaken. Dat ging vrij snel, en dan was het al schuilend wachten tot Valleyfair de deuren zou openen. Maar dat kan niet gebeuren zonder het Amerikaans volkslied af te spelen. Amerikanen hand op de borst en meezingen maar, rare jongens die Amerikanen.

VF03

Na wat te schuilen in een winkel aan de ingang, besloten we dat het toch eens tijd werd om iets te gaan doen. De keuze was snel gemaakt, de overdekte carroussel die aan de overkant lag zou de eerste attractie van de dag worden. De één was al enthousiaster dan de ander. Hierna liepen we verder het park in, maar al snel bleek dat er quasi niets open was vanwege het weer. En hun IMAX theater ging pas open om 13u, we hadden eigenlijk niets te doen in het park momenteel. We besloten dus maar terug naar het hotel te gaan en terug te keren als de regen zou gaan liggen.

VF08

Gelukkig hielden de weergoden er mee op rond 12 uur, en sprongen we weer in de auto op weg naar Valleyfair. We liepen meteen naar rechts, langs de wilde muis die nog even langer nodig had om te drogen voor hij open kon. We liepen verder en kwamen uit op Renegade, Valleyfair’s GCI woodie. En wat voor één! Hij heeft heel goed bochtenwerk, aangevuld met een leuke portie airtime. En een fantastische first drop, die je eerst naar rechts doet gaan maar uiteindelijk toch nog naar links switcht. Later op de dag heb ik hem nog een paar keer gedaan, want deze is toch één van de betere woodies die ik ben tegengekomen tot nu toe.

VF09

Niet ver van Renegade lag de zone waar Valleyfair een Arrow mine train en een rapid river heeft staan. Alleen, deze ligt aan de overkant van een weg en de enige manier om er te geraken is deze tunnel. Maar door de overvloedige regen lag deze gewoon onder water… De meesten besloten de schoenen uit te doen en er toch door te lopen. Ik & Bjorn zagen het toch niet zitten, en besloten later op de dag nog eens terug te keren, in de hoop dat de plas water weg is. Of toch mooi geslonken. We hadden het een parkmedewerker laten weten en die zei dat hij er de jongens van de technische dienst op ging afsturen. Bjorn en ik sloten aan bij een andere groep, die richting een andere coaster liepen.

VF05

We passeerden Mad mouse, een wilde muis van Arrow. Vandaar komt dus het wilde muis type in RCT… Hij ging juist open, dus gingen we deze ook even meepikken. Echt speciaal was de ritervaring niet, een gewone wilde muis ervaring zoals zovele wilde muizen weggeven. Daarna was het toch tijd om de magen te vullen, dit gingen we doen in een echte sports bar, heel erg leuk. Dat zouden we hier ook wel meer mogen hebben.

VF11

Toen we buiten kwamen zat er bij iedereen toch wel de goesting in om de blikvanger van het park te gaan doen. Wild thing is een Morgan hypercoaster van zowat 63 meter hoog. Niet wetende wat te moeten verwachten van een Morgan hypercoaster, pijnlijk als een Arrow of Vekoma, of toch een goede rit… keek ik er toch wel naar uit. Ondanks dat het heel kalm was reden ze toch met 2 treintjes, waardoor het meteen instappen was. Wild thing heeft mij aangenaam verrast. Hij was heel soepel en gaf heel wat airtime weg! Ik rate hem toch net iets hoger in dan Silver star ter vergelijking, en deze heeft dan nog maar ‘slechts’ 10 miljoen dollar gekost. Ik zou een park dat een hyper wilt zeker Morgan gaan aanraden!

VF12

VF15

In Valleyfair kwamen we de tweede Intamin twisted impulse coaster tegen: Steel venom. Als je mijn tripreport van Six Flags Great America hebt gelezen, heb je gezien dat ik niet echt enthousiast was over dit type coaster. Deze van Valleyfair kon me echter meer bekoren, omdat deze een onverwachte ‘leuke verrassing’ in petto heeft. Het recht stuk dat je achterwaarts doet, heeft remmen staan. En deze schieten aan voor een seconde of 2 als je er de tweede keer op gaat. Dat had ik niet zien aankomen!

VF17

Op weg naar de volgende coaster kwamen we de raarste polyp tegen! Hoe werkt dit ding? De neus wordt losgemaakt, en via een trapje stap je erin. De operator komt de neus weer sluiten. Echter kunnen er maar 2 armen tegelijk op in- en uitstapniveau staan. De rest blijft in de lucht hangen en moet wachten tot het hun beurt is om in- of uit te stappen. Geen nood om bij te zeggen dat daardoor de wachtrij totaal niet opschiet… En toch is dit type erg populair in Amerika, we zijn hem nog vaak in andere parken tegengekomen.

VF18

Valleyfair telt naast Renegade nog een woodie: High roller. Deze is echter een pak ouder, hij staat er sinds de opening van het park. En dat voel je wel, ik vond hem niet echt aangenaam. Ook de layout vond ik niet echt iets speciaals. Plus één op de counter.

VF04

Van de acht achtbanen die Valleyfair rijk is, zit er natuurlijk ook een kiddiecoaster bij. Op Cosmis coaster mag je als volwassene er alleen op, alleen lag hij quasi gans de dag eruit vanwege een technisch probleem. Toen we echter uit High roller stapten, zagen we dat hij gefixt was. En als echte achtbaanvrienden kunnen we deze credit niet laten liggen. Meer dan een helix doet hij eigenlijk niet, maar alles voor de counter!

VF19

Nog twee coasters waren er te doen voor ik bingo kon roepen. De voorlaatste coaster die ik ging afvinken was Corkscrew, een Arrow looping coaster. Met de reputatie van Arrow indachtig was het vingers kruisen, maar al bij al viel het zeer goed mee. Pijnlijk was hij niet, dat was dus een mooie meevaller. Ik had nog een credit tegoed, sommigen hadden hem al gedaan, dus ging ik alleen naar Excalibur, de Arrow mine train. Ik had gelijk gekregen, ondertussen stond de tunnel zo goed als droog en kon ik met droge voeten de coasterbingo halen. Excalibur was nog best een leuk baantje, erna nog een paar ritjes Renegade en het dagje Valleyfair zat erop.

Ondanks de slechte start vanwege het weer, hebben we nog een leuke dag gehad in Valleyfair, dat met Renegade en Wild thing toch twee toppertjes in huis heeft. Het eerste van de vier geplande Cedar Fair parken heeft in ieder geval een goede indruk achter gelaten, dat belooft dus voor de komende Cedar Fair parken!

 

Voor meer foto’s van Valleyfair kan je in deze fotogallerij terecht.

Sfeerverslag door Frederik Boelaert