American Fridays – Valleyfair

AMERICANFRIDAYSnotpfDe Six Flags groep is al aan bod gekomen in deze reeks, maar er zijn natuurlijk nog méér spelers op de markt. Eén van de grootste pretparkgroepen is Cedar Fair. Het park dat we vandaag bespreken lag aan de basis van de geboorte van deze groep.

Valleyfair, gelegen in Shakopee (Minnesota), werd geopend in 1976. Amper twee jaar later werd het park al verkocht. Aan de eigenaren van Cedar Point. Daarmee werd de Cedar Fair groep geboren, Cedar komt van Cedar Point en Fair van Falleyfair. Later groeide de groep uit tot één van de grootste van Amerika en momenteel heeft het zo’n 12 pretparken en 15 waterparken in bezit in Noord-Amerika.

Valleyfair is het het grootste park in de States. Maar daarom niet minder gezellig of leuk. Met acht achtbanen kom je er zeker aan je trekken. De kleinste is Cosmic coaster, een mini powered coaster. Ietsje groter, en unieker, is Mad Mouse. En wat is er dan zo uniek aan een wilde muis achtbaan? Deze is slechts één van de vijf wilde muis achtbanen die S&S gebouwd heeft. Daarvan zijn er trouwens nog maar drie van in werking, inclusief de versie in Valleyfair. Trouwe spelers van het spel Rollercoaster Tycoon zullen meteen herkennen waarop Chris Sawyer zijn RCT-wilde muis achtbaan heeft op gebaseerd.

Als het al iets pittiger mag worden, is Excalibur de logische volgende stap. Zowat elk Amerikaans park heeft een mijntrein achtbaan van Arrow, dus ook Valleyfair. Indien je over kop wilt gaan in een achtbaan heeft Valleyfair slechts één loopingcoaster te bieden: Corkscrew. Zoals de naam het al verklapt is dit een typische Arrow loopingcoaster, uit 1980. Hierin krijg je één ‘normale’ looping en twee kurkentrekkers te verwerken. Liefhebbers van houten achtbanen hoeven niet op hun honger te blijven zitten. High Roller is een woodie die al meedraait sinds de opening van het park. In 2007 voegde het park nog een extra woodie toe aan hun aanbod. Er werd bij GCI aangeklopt en die hebben met Renegade één van hun betere creaties neergepoot in Shakopee. Alleen al voor deze achtbaan is Valleyfair een bezoek waard.

Net als grote broertje Cedar Point een Intamin Twisted Impulse achtbaan. Steel Venom heeft maar één gedraaide kant maar heeft wel een stiekeme verrassing te bieden. Maar dé achtbaan van het park is ongetwijfeld Wild Thing! In Europa kennen wij vooral hyperachtbanen van Intamin of B&M. Maar in Amerika is er nog een andere constructeur actief die deze soort achtbanen maakt: Morgan. Hoewel het er niet zo mooi of indrukwekkend uitziet als het Zwitserse staal, levert Morgan met Wild Thing wel een heel soepele achtbaan op die dan nog eens heel wat airtime oplevert. De herhalingswaarde van deze baan is dan ook heel erg groot.

Officiële website Valleyfair
Valleyfair op RCDB