Toekomst van Speelpark Oud Valkeveen staat op de helling

Het Nederlandse pretpark Speelpark Oud Valkeveen is momenteel gestopt met de verkoop van kaartjes en abonnementen. Deze beslissing kwam er nadat de gemeente Gooise Meren op woensdag 13 december een vermaakbelasting goedkeurde. De nieuwe belasting zou het mogelijk maken om vanaf 2018 per bezoeker een bijkomende heffing te laten  gelden. Het familiepretpark tekent maximaal verzet aan tegen de nieuwe regel en laat weten dat het zich nog beraadt over haar voortbestaan.

 

Door de komst van de zogenaamde ‘vermakelijkhedenretributie’ zullen uitbaters van grote attracties en evenementen in Gooise Meren een extra belasting moeten betalen. Speelpark Oud Valkeveen meent de extra kosten te moeten doorrekenen aan haar bezoekers, maar verzet zich alsnog tegen de beslissing van haar gemeente.Oud Valkeveen heeft hoog in het vaandel staan dat het speelpark voor bezoekers van alle rangen en standen betaalbaar moet zijn”, verklaart het park op haar website en Facebook-pagina. Een entreekaartje zou dankzij de vermaakbelasting wel tot 10 euro duurder worden.

Speelpark Oud Valkeveen stelt zich argwanend op en trekt ook de tegenprestaties van Gooise Meren in twijfel: “De beslissing is ook principieel zeer onjuist omdat Speelpark Oud Valkeveen gedurende het bijna honderdjarige bestaan nooit subsidies heeft ontvangen. De gemeente heeft ook geen speciale voorzieningen voor Oud Valkeveen getroffen”, staat er in een persbericht. “Ook verricht de gemeente bijvoorbeeld geen acquisitie. Allemaal zaken die gebruikelijk zijn bij gemeentes die vermakelijkhedenretributie heffen.”

Het is nog onduidelijk hoe het nu verder moet met het park, maar voorlopig werd de verkoop van toegangskaartjes en abonnementen stopgezet. De directie van het park beraadt zich nog over het voortbestaan van Speelpark Oud Valkeveen.

Speelpark Oud Valkeveen werd geopend in 1930 en stond vroeger beter bekend als ‘Oud Naarden’. In 1980 werd het park eigendom van circusdirecteur Toni Boltini en in 2002 werd het park overgenomen door de Nedstede Group van Michael van de Kuit. Sinds 2013 herbergt het park ook een achtbaan. Deze attractie is van het merk D.P.V. Rides en kent de typische track lay-out van een Big Apple achtbaan.

 

Bron: Speelpark Oud Valkeveen

Foto: Bob Van Dyck – Themeparkfreaks.eu