Exclusief werfbezoek bij Attractiepark Rotterdam

Op zaterdag 18 maart 2017 trok Themeparkfreaks naar Rotterdam om daar de bouwwerf van het nieuwe toekomstige pretpark ‘Attractiepark Rotterdam’ te gaan ontdekken. Daar ontmoeten we Vincent Bouritius, Social media & content medewerker bij Attractiepark Rotterdam. Hij leidde ons door de bouwwerf en legde uit hoe het pretpark er zal komen uit te zien.

 

Omdat de werken er nu misschien nog redelijk abstract uitzien en het misschien nog niet zo duidelijk is wat alles zal worden, hebben we een concept-art toegevoegd waar we nummertjes hebben opgezet. Hier zullen we in de tekst naar verwijzen zodat het duidelijk wordt welke foto’s bij welk stuk van het pretpark horen. De concept-art laat het park van de achterkant zien. In de tekst zullen dus ook spreken vanuit dit perspectief.

 

 

Attractiepark Rotterdam is gelegen midden in de Nederlandse stad Rotterdam. Desondanks toch vlot bereikbaar met de auto en ook met het openbaar vervoer. Ook vanuit België is het helemaal niet ver rijden, we vertrokken in Antwerpen en op een dik uurtje waren we aangekomen bij het toekomstige pretpark. De locatie is gemakkelijk te herkennen aan het unieke gebouw en de twee hoge torens die in het midden van het pretpark staan.

 

 

Op de onderstaande foto is de achterkant van het hoofdgebouw (1) te zien.

 

 

In dit gebouw zal een speciale glijbaan komen. Het wordt namelijk de langste rollerglijbaan ter wereld. In totaal wordt de rollerglijbaan 850 meter lang en 40 meter hoog. Bezoekers zullen in bakjes naar beneden kunnen glijden tegen hoge snelheden. Op de bakjes komen automatische remmen zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

 

 

Op onderstaande foto’s kan je twee gaten zien in de muur, hier zal de rollerbaan even naar buiten komen (3).

 

 

Voor het gebouw komt de Evolution (4) te staan. Dit is een bijzondere en unieke attractie afkomstig uit een Japans pretpark. De Evolution is 36 meter hoog en de gondels gaan overkop. De attractie weegt maar liefst 800 ton.

 

 

Als je goed kijkt dan zie je dat alle attracties op een groot verhoogd platform staan. Dit platform wordt door het pretpark het “speeldek” genoemd. Momenteel is het speeldek er al wel, maar het zal langs beiden kanten vergroot worden tot het de afmetingen van op de concept-art bereikt heeft. Voor dat het speeldek uitgebreid kan worden moet eerst de Evolution geplaatst worden. Dit komt omdat de Evolution zo gigantisch zwaar is dat deze niet ver gehesen kan worden. Mocht het speeldek al eerder uitgebreid worden, dan zou de kraan de attractie niet meer kunnen plaatsen. Ondertussen is er al een heus gat gemaakt waar de Evolution komt in te staan.

 

 Voor de Evolution komt de Shuttle Loop achtbaan (5) te staan. Dit is een achtbaan die afkomstig is uit Japanse pretpark Toshimaen. Deze achtbaan wordt door een vliegwiellancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht. Na de lancering komt de achtbaantrein in een 25 meter hoge looping terecht, hierna komt die tot stilstand op een 42 meter hoge spike. De trein gaat dan weer achterwaarts terug door de looping en komt 263 meter later op een ander spike terecht. De rit zal vergelijkbaar worden met Psyké Underground in Walibi België, alleen zal deze nog sneller gaan.

 

 

Ondertussen zijn de funderingen voor deze sensationele achtbaan al reeds gemaakt. Dit kunnen we goed zien op onderstaande foto’s. Dat de funderingen al reeds geplaatst zijn, is het perfecte bewijs dat de achtbaan naar het pretpark komt.

 

 

Als we ons omdraaien en met onze rug naar het hoofdgebouw (de kathedraal genoemd) gaan staan, dan zien we recht uit op de maashaven. Dit is een van de dokken van de Nieuwe Maas rivier. Doordat Attractiepark Rotterdam op het verhoogd speeldek gevestigd is, heb je een zeer mooi uitzicht over deze dok en dit gedeelte van Rotterdam. Op deze plaats komt een reuzenrad te staan (14) waarbij het uitzicht nog veel groter en adembenemender wordt. Er zal een veel groter reuzenrad geplaatst worden dan op de concept-art te zien is. Welk reuzenrad dit is en hoe groot die is, mogen momenteel nog niet verklappen.

 
Als we ons nu draaien naar links (op de concept-art dus rechts vanonder), dan komen we uit bij de overdekte botsauto’s (10). Zoals je kan zien op onderstaande foto moet het verdiep nog geplaatst worden waarop deze botsauto’s komen. Aan de kant van de dokken zal er een glazen wand komen zodat de attractie een zeer bijzondere uitkijk op het water zal hebben.

 

 

Onder de botsauto’s komt er een feestzaal (11). Hier zullen evenementen georganiseerd kunnen worden.

 

 

Als we ons 180 graden draaien en kijken naar het linkse gebouw op het speeldek (12) dan zien we het toekomstige restaurant. In dit restaurant zal je onbeperkt kunnen eten, een zogenaamd “all you can eat” restaurant. Er zal zelfs een formule komen waarbij je met een klein supplement op je inkom ticket ook onbeperkt zal kunnen eten en drinken.

 

 

Er zal zelfs een terras aanwezig zijn waarbij je een uitstekend uitzicht hebt op boten in de haven.

 

 

En zo zullen de toekomstige toiletten van het restaurant er komen uit te zien.

 

 

Op onderstaande foto zien we de ruimte onder het restaurant. Hier komen kantoren te liggen (15).

 

 

Op deze foto zitten we onder het speeldek waar een groot deel van de parking komt te liggen (13). Het gat dat te zien is aan de bovenkant van het plafond, is het gat waar de Evolution komt te staan (4).

 

 

Op deze plaats (die er momenteel nog donker uitziet), zal de attractie komen te liggen. We bevinden ons nu onder nummer 11 op de concept-art.

 

 

Attractiepark Rotterdam zal ook een ondergronds spookhuis krijgen (17). Hoe het er juist zal komen uit te zien, kunnen we nog niet verklappen. Toen we in de ondergrondse kelders liepen, konden we toch al wel een ‘creepy’ sfeertje voelen. Ik denk dat jullie dit goed zullen begrijpen bij het zien van de onderstaande foto’s. Een betere locatie voor het spookhuis kan je dus moeilijk vinden.

 

 

Een lange witte koker kunnen we waarnemen op de onderstaande foto’s. Deze koker komt te liggen rechts onder op de concept-art (6). Het wordt een wandelbrug van waar de taxiboten (9) aankomen en de bezoekers van het water tot de ingang van het park op het speeldek kunnen wandelen.

 

 

Op onderstaande foto’s bevinden we ons in de kathedraal (1) waar de rollerbaan komt te liggen.

 

 

Voor de 2 grote torens (2) van het pretpark is er ook een heel eigen toekomst voorzien. De torens worden omgebouwd tot twee heuse “Pumpkin Towers”. Aan deze Pumpkin Towers komen verschillende gondels te hangen die naar boven en beneden kunnen bewegen langs de 90 meter hoge torens. Aan elke toren zullen 4 bakjes komen te hangen waar telkens 8 bezoekers tegelijk aan tafel kunnen zitten, zo zullen 64 mensen per uur kunnen eten in het restaurant. De avonturiers zullen 60 minuten lang van het uitzicht over Rotterdam kunnen genieten, het restaurant zal 360 graden kunnen draaien zodat de bezoekers een uitzicht krijgen over de gehele stad.

 

 

Momenteel wordt er ook druk gewerkt aan een 17 minuten durende poppenshow. Hiervoor zijn 12 toestellen aangekocht die elks 160 verschillende signalen kunnen verwerken. Elk signaal kan een onderdeel van de poppenshow doen laten bewegen.

 

 

Na een fijne rondleiding gehad te hebben, keerden we terug naar huis. Bedankt Vincent voor het leuke werfbezoek! Ons zie je zeker terug wanneer het pretpark af is. Momenteel is het nog steeds de bedoeling dat Attractiepark Rotterdam in de loop van 2018 zal openen, maar het is nog niet duidelijk of dit streefdoel ook gehaald zal worden.

 

 

 

Artikel: Jonathan Sansens

Foto’s: Timothy Meersmans