Uitgetest: Fridolin’s verrückter Zauberexpress – Fantasiana

Op 17 juli 2021 opende het Oostenrijkse pretpark Fantasiana een tweede achtbaan. De attractie kreeg de naam Fridolin’s verrückter Zauberexpress en is een multi-launch coaster die speciaal gericht is op de volledige familie. Wij gingen er op uit om de nieuwigheid uit te testen.

 

Achtbaan voor jong en oud:

Fantasiana is een regionaal pretpark in Strasswalchen gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg. Het pretpark opende haar deuren in 1996 en werd onder de achtbaanfans bekend in 2005 door de opening van Wild Train, een compacte achtbaan van de Russische fabrikant Pax met een pittig ritverloop. Zestien jaar na de opening van Wild Train pakte Fantasiana uit met een nieuwe achtbaan.

Aangezien Wild Train een echte wolf in een schapenvacht is (hij is vele malen heftiger dan die er uit ziet), werd het voor Fantasiana hoogtijd om een echte familiecoaster te bouwen maar die toch ook leuk is voor een ouder publiek. Hiervoor zochten en vonden ze de geschikte partner met de Duitse fabrikant ART Engineering die nauwe banden heeft met Mack Rides. Onder andere Ba-a-a-Express in Europa Park en Noisette Express in Nigloland werden door deze relatief onbekende fabrikant gebouwd.

 

Het verhaal:

Dit resulteerde in de bouw van Fridolin’s verrückter Zauberexpress. Fridolin is de parkmascotte van het park en het verhaal draait rond zijn eerste toverervaring op de dag dat hij 90 centimeter groot wordt, het moment waarop iedereen een ritje mag maken op Fridolin’s verrückter Zauberexpress.

Deze eerste toverervaring beleeft Fridolin wanneer hij op ontdekkingstocht gaat en hij een oud huis binnengaat. Daarin blijkt een soort van station te liggen met een spoor (het stationsgebouw van de achtbaan). Het blijkt het huis te zijn geweest van zijn voorouder Merdolin, een bekende tovenaar. Via een magische ster leert Fridolin te toveren.

Het ritverloop:

In het begin moet Fridolin nog een beetje oefenen met het toveren. Hij probeert de trein in het station vooruit te laten rijden, maar het tegengestelde gebeurd en de trein rolt achteruit. Hier ervaren de bezoekers een eerste lancering, deze is zeer mild en gaat achteruit. Fridolin probeert het opnieuw en deze keer wordt de trein wel voorwaarts gelanceerd.

Hierna volgt het 245 meter lange parcours en tijdens het eerste rondje word je nog eens voor een tweede maal voorwaarts gelanceerd. Wanneer de trein het station opnieuw binnenkomt, volgt meteen een tweede rondje. Goed voor een vierde en een vijfde lancering.

In totaal bevat de achtbaan dus 2 lanceerstroken waarin je in totaal 5 keer gelanceerd wordt (1 achterwaarts en 4 voorwaarts). De maximale hoogte bedraagt 12 meter en bezoekers kunnen al vanaf 90 centimeter grootte een ritje maken. Hiermee wordt de achtbaan gepromoot als de enige multi-launch coaster waarbij bezoekers al vanaf 90 centimeter een ritje mogen maken.

 

Thematisering:

Fantasiana heeft voor de bouw van Fridolin’s verrückter Zauberexpress samengewerkt met IMAscore voor de muziek en Universal Rocks voor de thematisering. De achtbaan is gelegen op een nieuw stuk grond dat het park aankocht voor deze uitbreiding te kunnen maken.

Rond Fridolin’s verrückter Zauberexpress is een heel dorp gebouwd met verschillende gezellige huisjes, een restaurant, sanitaire voorzieningen en natuurlijk de achtbaan zelf. Verder zijn er ook verschillende decorstukken rond de baan gebouwd en is het de binnenkant van het stationsgebouw erg mooi gethematiseerd.

Onze bevindingen:

Fridolin’s verrückter Zauberexpress is de ideale investering voor Fantasiana. Dit regionale parkje miste nog een echte familiecoaster maar kon tegelijkertijd nog een extra achtbaan voor tieners gebruiken. Met de nieuwe multi-launch coaster voldoet Fantasiana ineens aan beide.

De achtbaan is niet te wild en de lanceringen zijn niet te heftig, waardoor de kleinste kinderen al hun eerste achtbaanervaring kunnen maken. Toch is de rollercoaster ook afwisselend en leuk genoeg om de mama’s, papa’s en oudere broers en zussen te kunnen bekoren. Fridolin’s verrückter Zauberexpress is dus geen thrill coaster geworden, maar het is ook allesbehalve een saaie kinderachtbaan. Het evenwicht in de rit is dus goed uitgebalanceerd.

De rollercoaster is gelegen in een mooi nieuw themagebied dat de nieuwe standaard van het park is en ook zal doorgetrokken worden naar alle toekomstige investeringen. Kortom, voor deze attractie heeft het park zich van haar beste kant laten zien en het resultaat is dan ook erg goed gelukt!