Top 10 steilste stalen achtbanen ter wereld

Altijd al willen weten welke achtbaan de steilste drop ter wereld heeft? Altijd al willen weten hoe steil die is en waar die achtbaan precies te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 stalen achtbanen in de wereld met de steilste drop.

                                                

#10: Monster – Adventureland (101°)

Monster werd geopend in 2016 in het Amerikaanse pretpark Adventureland. Monster werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft een drop van 101°. Tijdens de rit op de achtbaan van 762 meter lang, krijgen de bezoekers 5 inversies voorgeschoteld. Monster is 40,5 meter hoog en heeft een maximale snelheid van 104,6 km/u.

 

#9: Defiance – Glenwood Caverns Adventure Park (102,3°)

Defiance werd geopend in 2022 in het Amerikaanse pretpark Glenwood Caverns Adventure Park. De Euro-Fighter heeft een drop van 102,3° waarbij die een snelheid bereikt van 90,1 km/u. Het hoogste punt ligt op 22,9 meter terwijl de diepste drop zelf 33,5 meter is wegens de grote hoogteverschillen van het terrein. Op het parcours zijn ook nog 2 inversies terug te vinden.

 

#8: Steel Hawg – Idiana Beach (111°)

Steel Hawg is gebouwd in 2008 in het Amerikaanse pretpark Indiana Beach door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies. De achtbaan heeft een drop van 111° graden en brak bij opening het amper 1 maand oude wereld record van Fahrenheit (Hersheypark). De achtbaan gaat relatief traag met een snelheid van 66 km/u maar telt toch 2 inversies. De achtbaan is van het model “El Loco”, kenmerkend aan dit model is de steile drop van meer dan 90°, een bocht die een extreme bancking naar buiten toe heeft, een heartline roll in de afdaling, een dive-loop met een lang stuk ondersteboven, de compacte lay-out en de steile lift-hill.

 

#7: Mumbo Jumbo – Flamingo Land (112°)

Mumbo Jumbo is gebouwd in 2009 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies in het Engelse pretpark Flamingo Land. De achtbaan heeft een drop van 112° en verbrak bij opening het 364 dagen oude wereld record van Steel Hawg met 1 graad. De achtbaan heeft 2 inversies en is een El Loco.

 

#6: Timber Drop – Frainspertuis City (113°)

Timber Drop is gebouwd in 2011 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies in het Franse pretpark Frainspertuis City. De achtbaan heeft een drop van 113° en verbrak bij opening het wereld record van Mumbo Jumbo. De achtbaan heeft 2 inversies en behaalt een snelheid van 66 km/u. Deze achtbaan is eveneens een El Loco en nog steeds de steilste achtbaan van Europa.

 

#5: Cannibal – Lagoon (116°)

Cannibal is gebouwd in 2015 in het Amerikaanse pretpark Lagoon. Het unieke aan Cannibal is dat deze gebouwd is door het attractiepark zelf. De achtbaan heeft een drop van 116° en is daarmee de steilste achtbaan van Amerika. De achtbaan haalt een snelheid van 112,7 km/u en is 63,4 meter hoog. Bezoekers worden via een lift in een toren naar boven gebracht. De achtbaan heeft 4 inversies.

 

#4: Crazy Bird – Happy Valley (120°)

Crazy Bird is gebouwd in 2013 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies in het Chinese pretpark Happy Valley. De achtbaan heeft een drop van 120° en heeft 2 inversies. Crazy Bird is een El Loco achtbaan en is de steilste achtbaan van China.

 

#3: Green Lantern Coaster – Warner Bros Movie World (120,5°)

Green Lantern Coaster is in 2011 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies in het Australische pretpark Warner Bros Movie World. De achtbaan heeft een drop van 120,5° en telt 2 inversies. Green Lantern heeft muziek aan boord, is een El Loco en is de steilste achtbaan van Oceanië.

 

#2: Takabisha – Fuji-Q Highland (121°)

Takabisha was 8 jaar lang de steilste achtbaan ter wereld met een drop van 121°. De achtbaan werd gebouwd in 2011 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan verbrak bij opening het amper 7 dagen oude wereldrecord van Timber Drop met ruim 8 graden. De achtbaan wordt in amper 2 seconden gelanceerd naar een snelheid van 100 km/u en heeft een hoogte van 43 meter. Tijdens de rit van 1 kilometer lang krijgen de bezoekers 7 inversies voorgeschoteld. Takabisha is een Euro-Fighter achtbaan.

 

#1: TMNT Shellraiser – Nickelodeon Universe Theme Park (121,5°)

TMNT Shellraiser werd gebouwd in 2019 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het gloednieuwe Amerikaanse pretpark Nickelodeon Universe Theme Park. Met een drop van 121,5° pakte TMNT Shellraiser het 8 jaar oude wereldrecord af van Takabisha met amper een halve graad. De achtbaan wordt in amper 2 seconden gelanceerd naar een snelheid van 100 km/u en heeft een hoogte van 43 meter. Tijdens de rit van 1 kilometer lang krijgen de bezoekers 7 inversies voorgeschoteld. De rollercoaster is een Euro-Fighter en is een bijna een volledige kopie van Takabisha in Fuji-Q Highland, de vorige recordhouder van deze top 10.

 

 

De toekomst:

Van 1984 tot 2008 werd het record van steilste achtbaan amper 3 keer verlengd. Dit veranderde in 2008 toen Gerstlauer en vooral S&S Sansei Technologies de jacht op het record voor steilste achtbaan openende. S&S Sansei Technologies deed dit met hun El Loco model en Gerstlauer met hun Euro-Fighter model.

Sinds 2008 is de lijst van steilste achtbanen volledig door elkaar gegooid. Ook de afgelopen jaren kwamen er nog veel nieuwe achtbanen bij in de top 10 met in 2015 Cannibal, in 2016 Monster, in 2017 GaleForce, in 2019 TMNT Shellraiser en dit jaar kwam eerst Ice Breaker in de top 10 om er daarna meteen uitgekegeld te worden door Defiance die enkele maanden later opende. Maar ook voor de toekomst staat er een nieuwe achtbaan op het programma.

Het Franse pretpark Parc Astérix zal in 2023 uitpakken met een Multi Launch Coaster van Intamin Amusement Rides die een drop zal hebben van 101°. Hiermee zal deze binnen komen op een gedeelde 10de plaats. Deze achtbaan krijgt twee verschillende lanceringen voor een totaal van 4 lanceermomenten en zal een snelheid behalen van 107 km/u. De achtbaan is 1075 meter zal en 51 meter hoog.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.