Interview: Ton Derks – Billy Bird Park Hemelrijk 18/07/2015

Het was een zonnige warme voormiddag, op deze heerlijke dag trokken de Themeparkfreaks naar “Billy Bird Park Hemelrijk”, een een klein gezellig parkje nabij Uden in Nederland. Het park biedt plezier voor jong en oud. De meest opvallende attractie in het park is uiteraard de familie achtbaan.
Hoogste tijd om eens een babbeltje te houden met de eigenaar van dit familiale parkje.

 

TPF: Wie bedacht de mascotte ?

BB: Die heb ik samen mijn vrouw bedacht, op een bepaald moment zag ze dat de grotere parken zoals Efteling en Disney werkten met mascottes zoals Mickey Mouse, Donald Duck, Pardoes, etc…
Een leuke en originele mascotte heeft wel degelijk een positieve invloed op een park. Omdat de relatie met de natuur altijd zeer belangrijk is geweest voor Billy Bird, besloten we om een vogel (zwaluw) als mascotte te nemen. Al vlug kwam de naam ‘Billy’ en zo werd ‘Billy Bird’ geboren.

TPF:  Een kenmerk van jullie park is uiteraard het uitgestrekte zandstrand. Is het hier allemaal mee begonnen?

BB: Ja, inderdaad. Alles is eigenlijk ontstaan door de commerciële zandafgraving tijdens de vorige eeuw. Boeren kwamen hier met paard en kar zand ophalen. Tijdens de jaren ’70 werd dit grotendeels machinaal gedaan. Toen de zandwinning niet meer zo lucratief bleek te zijn in 1986, werd er gezocht naar een nieuwe bestemming of eigenaar voor dit stuk grond. De eerste 4 jaar huurden we het gebied van de gemeente. Pas later hebben we dit gekocht (destijds 38 hectare grond, de dag van vandaag is dat al 73 ha). Het strand was de eerste echte attractie. Doordat een strandbezoek een hoge herhalingswaarde heeft, nemen heel wat mensen hier een abonnement. De meeste van onze bezoekers zijn ook deze abonnementhouders. Naast lekker zonnen op het strand, kunnen de bezoekers hier natuurlijk ook zwemmen of met een waterfiets het meer op gaan.

TPF: Hoe zijn jullie op het idee gekomen om dan plots een achtbaan te plaatsen?

BB: Wij zijn een familiaal pretpark, en omdat we willen dat heel de familie zich amuseert, waren we op zoek naar nieuwe attracties. Ik had destijds een artikel gelezen over de bouwer “ABC Rides”. Zij hadden in Trampolino (een parkje te Andernach, Duitsland) een kleine achtbaan gebouwd die maar slechts 5kw/u stroom verbruikte. Toen ontstond bij mij het idee ‘als we nu eens een achtbaan ontwerpen, die volledig op mensenkracht werkt’. Vervolgens bedachten we om deze energie te laten opwekken aan de hand van cross-trainers. Met deze geproduceerde energie zou de coastertrein de lifthill worden opgetrokken.

TPF: Had u zelf veel inbreng in dit project toen u met dit idee naar de constructeur stapte ?

BB: De toren waarin het station zich bovenaan bevindt, heb ik zelf getekend, de constructeur “ABC Rides” en de architect zijn op basis van mijn plannen en schetsen verder gaan brainstormen over de realisatie van dit gehele project. De toren moest onderaan zeer breed zijn voor voldoende stevigheid, in het midden bevinden zich enkel trappen, dus hier mocht de toren smal zijn, vervolgens zou de top wel terug breed moeten zijn, aangezien hier de crosstrainers zouden komen. Na enkele testen, bleek al snel dat de crosstrainers niet de gewenste hoeveelheid energie produceerden. De achterliggende reden waarom het instapstation bovenaan werd geplaatst was omwille van het feit dat de mensen dan al rustig konden zien hoe alles in zijn werk ging, wanneer ze stonden aan te schuiven. Nu ja, de crosstrainers zijn er dan misschien nooit gekomen, de achtbaan gelukkig wel (lacht).

‘ABC Rides’ heeft de attractie volledig aangepast naar mijn  wensen. Omdat het over een familiale achtbaan ging, opteerde ik om de baan niet over de kop te laten gaan, wel wou ik het evenwichtsorgaan maximaal prikkelen aan de hand van leuke scherpe bochten en enkele airtime heuveltjes.

TPF: Welke nieuwigheden hebt u dit jaar toegevoegd aan het park ?

BB: Dit jaar voegden we een kinderkermis toe aan het geheel. Het gaat hier om een hele verzameling speeltuigen, die allen worden aangedreven op eigen mankracht.
Verder investeerden we in het Party-eiland. Dit is een klein eilandje gelegen op het water, net naast het strand. Bezoekers kunnen tijdens speciale events genieten van de Dj’s of andere muzikanten vanop het strand of het grote terras.

TPF: Tijdens de winterperiode, dan zijn er uiteraard niet zoveel strandbezoekers, hoe vangen jullie dit op?

BB: Tijdens deze periode van het jaar zetten wij volledig in op de speeltuinen. We hebben zowel speeltuigen buiten als een binnenspeeltuin met een piraten-thema.

TPF: Ben je zelf een frequent pretparkbezoeker?

BB: Jazeker, als ik in een pretpark ben, probeer ik zowiezo elke attractie te doen.

TPF: Wanneer je de parking oprijdt van het park, valt onmiddellijk de enorme berg aan de ingang op, kan je ons hierover iets meer vertellen ?

BB:  Dat is de attractie  “Hemelaya”, een woordcombinatie van “Hemelrijk” en het gebergte “Himalaya”.  Oorspronkelijk was het plan om een gewone standaard klimwand te bouwen. Om toch iets speciaals in huis te hebben, gingen we verder nadenken. Plots kwamen we op het idee om een klimberg te creëren. We verdeelden de 19m hoge berg in verscheidene plateaus, telkens van 3 meter hoog, net zoals een taart die gebruikt wordt op trouwfeesten. De reden waarom elk niveau slechts 3m hoog is, is voor de hand liggend. In Nederland, mag een klimrek volgens de wet maar max. 3 meter hoog zijn.
Je hebt verschillende moeilijkheidsniveaus om tot aan de top te geraken. Het moeilijkste is van plateau naar plateau omhoog klimmen via telkens een 3m steile wand (onderaan voorzien van val dempend materiaal) of je kan het slangenpad volgen, dit is een pad dat zich omhoog kronkels langsheen de berg.  Als je eenmaal de hoogste plateaus van de berg bereikt heb, kan je lekker naar beneden roetsjen via één van de glijbanen. De glijbanen bevinden zich aan de binnenkant van de berg, zo blijven ze ook koel tijdens warm zomerweer.

TPF: Jullie hebben ook een grote binnenspeeltuin, is die gethematiseerd?

 

BB: Ja, die hebben we helemaal gethematiseerd naar de wereld van de piraten. De meeste binnenspeeltuinen plaatsen enkel hun speeltoestellen in een grote hal en daarmee is alles rond. Wij proberen met een thema dat ietsje extra sfeer mee te geven aan het geheel.

TPF:  Onlangs opende jullie ook het “BillyBird Drakenrijk”, wat moeten we ons hierbij voorstellen ?

BB:  Het “BillyBird Park Drakenrijk” is een klein jong parkje nabij Venlo. Het ziet er eigenlijk een beetje uit zoals “Hemelrijk” er in het begin uitzag. Momenteel zijn we nog maar eigenaar van een klein stukje grond daar, de andere gronden zijn nog in het bezit van een bedrijf dat tevens aan zandwinning doet. Momenteel kunnen de bezoekers hier genieten van een groot strand en veel zwemplezier. Verder bieden we verscheidene events aan, een kinderdiscotheek, een drakenhindernissenparcours,etc….

TPF: Hoeveel bezoekers trekken jullie ongeveer jaarlijks aan?

BB: Dat zijn er ongeveer 300.000.

TPF: Wat brengt de toekomst van Billy Bird voor de volgende jaren?

BB: Daar kan ik nu moeilijk op ingaan, heel veel hangt af van de bezoekersaantallen tijdens de zomerperiode.

 

We danken je voor deze ontzettend leuke babbel en je samenwerking voor het interview!