Foto’s: Zobori Élmény Park

Voor onze reis had ik nog nooit van Zobori Élmény Park gehoord, en ik was zelf verrast dat er echte pretparken bestonden in Hongarije, tot kort voor mijn reis ging ik er van uit dat er enkel rodelbanen waren en de oude houten achtbaan die al jaren buiten gebruik is. Nog groter was mijn verbazing toen ik zag dat ze hier zelfs een grote rollercoaster hebben, en niet een of ander ovaaltje. Bij het binnenkomen van Zobori Élmény Park betaal je eerst een toegangsprijs die best wel hoog is voor het budget van een gemiddelde Hongaar, en daarna betaal je ook nog eens per attractie. Het had eigenlijk een van de twee systemen moeten zijn, want op deze manier vond ik het zelfs naar onze normen een erg duur park vergeleken met wat het te bieden had. De achtbaan die onze aandacht trok is Balatoni Hullámvasút, een Force 281 achtbaan zoals we deze kennen van Flight School in het Ierse Tayto Park en Flying Eagle in het Deense Legoland Billund. De rollercoaster die door Zierer gebouwd werd heeft een hoogte van 11 meter en behaalt een snelheid van 46 km/u.