Foto’s Wiener Prater

Wiener Prater heeft de meeste achtbanen van alle pretparken in Oostenrijk en het tweede meeste van alle pretparken in Europa. Het heeft namelijk 14 achtbanen en daar komt volgend jaar nog een 15de exemplaar bij. Vorig jaar opende twee nieuwe achtbanen met de Roller Ball gebouwd door Ride Engineers Switzerland en Die Gesengte Sau, een Gerstlauer Bobsled Coaster. Die laatste achtbaan hadden we vorig jaar gemist en daarom kwamen we dit jaar graag nog eens terug om het pretpark te bezoeken. Wiener Prater is trouwens geen traditioneel pretpark. Het bevat allemaal attracties die beheert worden door verschillende eigenaars waardoor je vrije toegang hebt tot het park, maar betaald per attractie. Een van de verborgen toppertjes in het park in de achtbaan Megablitz die gebouwd werd in 1994 door Vekoma en het steengoede spookhuis Hotel Psycho. Ook staan hier tal van thrillrides waaronder een aantal zeldzame exemplaren en natuurlijk is er ook een gigantisch familieaanbod. Let wel op, het kindergebied sluit vroeg de deuren!

Wiener Prater is een van de grootste pretparken in Europa op gebied van rollercoasters want ze hebben er maar liefst 15. Na mijn bezoek in 2015 was het fijn om hier nog eens terug te komen. Wiener Prater is een soort van vaste kermis en alle attracties worden uitgebaat door een andere exploitant. Je betaalt dan ook geen toegangsprijs, maar per attractie. Er wordt vaak wat negatief gesproken over Wiener Prater, maar dat vind ik eigenlijk onterecht. Je moet de charmes van het park natuurlijk weten te kunnen appreciëren en na bijna twee weken in het Oostblok te hebben rondgetoerd, moet ik zeggen dat ik Wiener Prater echt wel kon waarderen, nog een heel pak meer dan in 2015. Dit jaar waren er maar liefst drie nieuwe achtbanen in het park en ook nog drie andere attracties, dus een totaal van zes nieuwe attracties. Helaas kwamen we juist op het verkeerde moment want door een bizarre reden werden bijna alle nieuwe attracties (waar we net voor kwamen), gesloten door de autoriteiten bepaalde documenten die niet in orde zou zijn. Zo konden we de Euro Coaster niet doen en ook de nieuwe Gerstaluer Bobsled Coaster “Gesengte Sau” was niet geopend. Nochtans hadden al deze attracties al wel hun rondjes gedraaid tot ongeveer een week voor ons bezoek. Vooral van Gesengte Sau baalden we hard want deze zag er echt heel erg goed uit. Gelukkig konden we nog wel de Roller Ball doen, een speciale achtbaan die ons doet denken aan een knikkerbaan.

Themeparkfreak Dries trok onlangs naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Hier bracht hij een bezoekje aan het stadspretpark Wiener Prater, dat getypeerd wordt door een nostalgisch reuzenrad. In het park kon hij 13 achtbanen ontdekken, maar doordat het nog winterseizoen is, zijn niet alle attracties geopend. Een van de achtbanen in het park is Megablitz, een custom Vekoma baan, die een bijzonder leuk ritje weggeeft. Een andere opmerkelijke baan is Maskerade, een indoor Spinning Coaster van Maurer. De nieuwste telg in het achtbaan aanbod is Roller Ball, een creatie van Rides Engeneering Switserland.

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen kunnen adrenaline junkies genieten van talloze achtbanen en thrill rides. Het is veilig om te stellen dat Wiener Prater een permanente kermis is waar het nooit echt helemaal donker wordt. De credithunters onder ons kunnen er minstens elf achtbanen terugvinden. Ieder jaar zakt er overigens wel eens een grote mobiele achtbaan af naar het park. Dit jaar is het de loopingachtbaan TestStrecke van Schwarzkopf die er hoge ogen weet te gooien. Het paradepaardje van het park is en blijft het Wiener Riesenrad. Wij betaalden alvast de 12 euro toegang voor het reuzenrad, zodat jij mee kan genieten van het uitzicht op deze foto’s.

Themeparkfreak Timothy trok onlangs naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Na een bezoekje aan het prachtige Schloss Schonbrünn en het nabijgelegen stadscentrum begaf hij zich naar het stadspretpark met de naam Wiener Prater. Dit park, gelegen aan de rand van de stad, is vlotjes bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Het park telt maar liefst 12 achtbanen, 4 waterattracties, 14 thrill rides en 13 darkrides. Best wel de moeite dus om eens een bezoekje te brengen dacht ik zo. Absolute toppers waren naar mijn mening de achtbaan Mega-Blitz en de thrill ride Schwarze Mamba. Een achtbaan die je ook gedaan moet hebben is Boomerang. Deze standaard Vekoma-achtbaan heeft namelijk een trein met heupbeugels in plaats van schouderbeugels, zeer uniek. Een klassieker die iedereen aandoet bij een bezoekje is uiteraard het overbekende reuzenrad. Eigenlijk is Wiener Prater niet zozeer een echt pretpark in de zin van het woord, maar eerder een permanente kermis. Zo dien je per attractie te betalen. Je kan wel een Wiener Prater Card aanschaffen die je 20% korting geeft bij elke attractie die je aandoet. Geniet samen met ons mee van de foto’s die hij ter plaatse maakte.

Wiener Prater is het grootste pretpark van Oostenrijk en heeft maar liefst dertien achtbanen in de aanbieding. Wiener Prater is geen typisch pretpark, maar is eigenlijk meer een vaste kermis waar verschillende exploitanten hun attractie openhouden. Er is dan ook geen inkomprijs, maar er dient betaald te worden per attractie. Dat maakt het park voor achtbaanfans meteen al wat duurder. Omdat een kermis ’s avonds toch altijd gezellig en leuker is, besloten we ons parkbezoek te verdelen over twee avonden. Wij hadden extra geluk, want voor de 250ste verjaardag van het pretpark werd de grootste mobiele achtbaan ter wereld naar het park gehaald om daar een hele zomer te staan. Olympia Looping gaat vijf keer overkop, is meer dan een kilometer lang en behaalt een snelheid van 80 km/u. De verrassing van het park was voor ons de Megablitz. Een unieke Custom MK-700 achtbaan van de Nederlandse fabrikant Vekoma die een bijzonder leuke, snelle en comfortabele rit weggaf. Deze achtbaan ziet er niet zo groot uit, maar behaalt stiekem wel een snelheid van 70 km/u en is eigenlijk ook wel 19 meter hoog. Mocht ik niet per ritje hebben moeten betalen, dan had ik hier meer dan één rondje op gemaakt!

Het Oostenrijkse park Wiener Prater is geen traditioneel pretpark maar eerder een permanente kermis. Gelegen in de hoofdstad Wenen, biedt dit pak al 250 jaar attracties aan, de oudste is het Wiener Riesenrad, dat dit jaar compleet gerenoveerd werd. Het park biedt maar liefst 13 achtbanen aan, waaronder de in 2015 geopende spinning coaster Maskerade. Speciaal voor dit verjaardagsjaar werd de legendarische Olympia Looping in het park geplaatst.