Foto’s Rodelbanen Tsjechië

Vlak over de Oostenrijkse grens in Tsjechië vinden we Bobovka Lipno, een rodelplaats in het dorpje Lipno nad Vltavou. Met Letni Bobová Dráha hebben ze een zomerrodelbaan in handen met goot die gebouwd werd door Wiegand. Met Horská Bobová Dráha hebben ze een tweede rodelbaan in handen, dit maal een Alpine Coaster die eveneens gebouwd werd door Wiegand. Deze rodelbaan opende in 2016 en heeft een lengte van 780 meter. Beide attracties zijn naast elkaar gelegen.

Om de rit tussen Oostenrijk en noord Tsjechië te breken, besloten we eerst te stoppen in de stad Brno. Hier vonden we Bobovka u mlýna waar de rodelbaan Bobovka staat. Deze werd gebouwd in 2016 door de Duitse fabrikant Wiegand. De alpine coaster loopt volledig door de bossen, is 775 meter lang en bevat een snelheidsmeter. Deze rodelbaan verraste ons trouwens erg positief, want normaal hebben alle alpine coasters gebouwd na 2013, vervelende remmen op het parcours staan die alle fun uit een ritje halen, maar deze was er niet mee uitgerust en dat was toch wel de eerste keer dat we de remmen niet tegen kwamen op een recente rodelbaan. Dikke pluim dus voor de eigenaar om ze niet te laten installeren!

Bij Bobová Dráha Pastviny vinden we de rodelbaan Bobová Dráha. Deze alpine coaster werd gebouwd door Wiegand in 2018. Bobová Dráha werd gebouwd op een erg kleine heuvel, vlak bij het water en daarom besloot de eigenaar om het parcours gewoon twee keer de berg op te laten gaan waardoor er dus twee liftheuvels zijn. Beide afdalingen lopen naast elkaar waardoor je een soort dueling alpine coaster krijgt. De twee afdalingen zijn goed voor 205 en 303 meter voor een totaal van 508 meter afdaling. Het opwaartse gedeelte is in totaal 232 meter lang en het totale parcours is 740 meter lang. Het zijn dus twee korte afdalingen. Er is een prachtige steile drop, maar deze is helaas uitgerust met remmen.

Dolní Morava Relax & Sport Resort bevat niet één maar wel twee alpine coasters! Let wel op, beide alpine coasters liggen nog ongeveer op 10 minuten rijden van elkaar. Je kan het stuk ook wandelen, volgens de bordjes doe je hier 15 minuten over omdat je de bergpas kan afsnijden, maar we zijn er zeker van dat die 15 minuten heel erg optimistisch zijn berekend. De eerste alpine coaster is Bobová Dráha en werd gebouwd in 2011 door de Duitse fabrikant Wiegand. Deze heeft al een erg mooie lengte van 1106 meter en een behoorlijk toffe afdaling, voornamelijk op een grote open vlakte. Maar waar we echt voor kwamen is de allernieuwste alpine coaster, de Mamutí Horská Dráha, wat het Tsjechisch is voor Mammoet Achtbaan. Deze rodelbaan werd geopend in september 2019 als 4de langste alpine coaster in de wereld. Er wordt een gigantisch hoogteverschil van 362 meter overwonnen en het parcours is maar liefst 3010 meter lang. Het was Wiegand die instond voor de bouw van de rodelbaan en helaas rustte die de alpine coaster uit met de zogenaamde fun breaks, die automatisch remmen wanneer je boven een bepaalde snelheid gaat. Ohja, grote tip hier, doe deze rodelbaan helemaal in het begin van de dag, want wij kwamen hier aan om 14u en het heeft drie uur geduurd voor we terug beneden waren. Eerst aanschuiven aan de kassa beneden, dan een lange rit naar boven, boven moesten we in een verschrikkelijk lange rij aanschuiven om een ticketje te mogen trekken om weer naar beneden te mogen gaan, en op dat ticketje stond dan nog eens een virtuele wachtrij van twee uur. Gelukkig kan je dan boven op de berg wel genieten van het uitzicht, de uitkijktoren bezoeken, een wandeling maken of een hapje gaan eten in het restaurant.

Onze laatste stop van Tsjechië was in Sport areál Klíny waar we de rodelbaan Bobová Dráha wouden uitproberen. Dit is een monorail alpine coaster van de Oostenrijkse fabrikant Brandauer. Helaas was het erg hard aan het regenen en als er een type rodelbaan sluit als het regent, dan is het wel de monorail alpine coasters van Brandauer. We zagen wel een aantal mensen zitten op het sleetje om naar beneden te gaan als het zou ophouden met regenen, maar zo zag het er helaas niet naar uit. Dus na even gewacht te hebben stapten we terug in de auto om naar de volgende locatie te rijden. Een dikke 5 minuten na dat we vertrokken waren, stopte het plots met regenen. Meteen maakte we een u-bocht om opnieuw een kijkje te gaan nemen. En ja hoor, de rodelbaan was gewoon opnieuw geopend! Erg straf want tegenwoordig worden die dingen al gesloten als de operatoren nog maar aan regen denken. Letterlijk tussen de regenbuien door en zelfs met zeer lichte regen mochten we alsnog een ritje maken op deze erg goede rodelbaan. Het parcours was daarbij nog eens erg lang en het grootste deel konden we niet eens zien liggen. Er was ook nog een erg steile drop in het parcours waar er zelf even airtime was. Een echt toppertje!

We staken de grens van Polen over naar Tsjechië en zo kwamen we terecht in Ski area Mosty u Jablunkova. Hier kan je de rodelbaan Bobová Dráha (Tsjechisch voor rodelbaan) terug vinden. Deze alpine coaster gebouwd door Wiegand in 2004 heeft een lengte van 650 meter.

In Areál Mladé Buky vindt je de rodelbaan Berta. Dit is een alpine coaster van 985 meter lang die in 2011 gebouwd werd door de Duitse fabrikant Wiegand. Deze rodelbaan had een mooi gevarieerd parcours.

Deze bescheiden Wiegand alpine coaster werd in 2007 gebouwd en heeft een lengte van 660 meter. Deze had een aantal hoge bochten boven de grond.

Een drukke dag stond voor de boeg, dus stonden we ruim voor 9u30 aan Ski Areál Kaste Petříkov in het Tsjechische dorpje Ostružná om daar de Bobová dráha uit te testen. Het gaat hier om een monorail alpine coaster van 785 meter lang die gebouwd werd door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer in 2006. Niet de langste in zijn soort, maar wel een leuke!

We zeiden Polen definitief vaarwel en reden voor de 6de maal vandaag de grens over tussen Polen en Tsjechië. Zo kwamen we uit bij Happy World Harrachov waar we een zomerrodelbaan vonden met een goot in plaats van een track. Deze werd gebouwd door Wiegand in 2004 en is 640 meter lang. Het parcours liep volledig door de bossen en was erg goed! Opmerkelijk was het bord dat hier opging dat deze rodelbaan NIET gesubsidieerd was door de Europese Unie. Heel erg veel andere rodelbanen en andere toeristische trekpleisters in Oost-Europa zijn namelijk wel gesubsidieerd en we voelde hiermee ook enige frustratie van de uitbaters vergeleken met de concurrentie.

Hier vonden we de rodelbaan Bobová Dráha terug. Deze alpine coaster werd gebouwd door Wiegand in 2010 en heeft een lengte van 1100 meter. Het parcours ligt op een open grasvlakte.

In Bobova Draha staat een rodelbaan van de Duitse fabrikant Wiegand. Het gaat om het type met een grote metalen goot waarin je naar beneden glijdt. De rodelbaan is gebouwd in 2003 en is 1.300 meter lang.