Foto’s: Rodelbanen Slovenië

Na een bezoek in 2020 en nog twee pogingen in 2021 slaagden we er eindelijk in om de rodelbaan van Športni Center Pohorje te doen. Deze monorail Alpine Coaster die gebouwd werd door Brandauer in 2005 is enkel geopend tussen 16 uur en 19 uur in de late namiddag. Hier zijn dan ook nog eens een aantal uitzonderingen op. De baan zelf heeft de naam PohorJET en is 960 meter lang. Gelukkig kregen we voor onze vele moeite een leuke afdaling voorgeschoteld.

Vlak bij de Italiaanse en Oostenrijkse grens ligt Kranjska Gora in de Sloveense regio Upper Carniola. Hier vinden we de rodelbaan Besna Pehta terug. Dit is een monorail Alpine Coaster gebouwd door Brandauer in 2005. Het exemplaar is 1460 meter lang en bied een fijne afdaling aan.

Straža Bled is gelegen in Bled in de Sloveense regio Upper Carniola. Hier ligt de korte maar zeer leuke rodelbaan Poletno Sankanje. Deze monorail Alpine Coaster werd gebouwd door Brandauer in 2005 en is 520 meter lang. Hoogtepunt van de rodelbaan is de gigantische airtime jump waarbij je, indien je niet remt, letterlijk van je zitje afkomt! Heerlijk gewoon!

In Slovenië bezochten we de rodelbaan van Rogla. Met nog een 40 tal minuten te rijden op de teller begonnen we de berg omhoog te rijden waar de rodelbaan gelegen is. Toen we nog ruim een half uur moesten rijden veranderde tot mijn grote verbazing het asfalt in kiezelstenen. Dit zorgde voor een gigantisch avontuur omdat je erg moest opletten om niet te slippen op deze steile bergweggetjes of weg te glijden op deze kiezels. Ik hoopte dan ook vurig dat de kiezels zouden veranderen in aarde of opnieuw asfalt zouden worden, maar helaas bleef het zo doorrijden tot we aan de top waren. Toch wel een lang en heftig stuk om te rijden! Gelukkig was de rodelbaan op de top wel gewoon geopend! Het gaat om de Sankališče Zlodejevo die in 2004 gebouwd werd door Wiegand. De alpine coaster heeft een mooie lengte van 1300 meter. Gelukkig konden we daarna onze honger stillen in het nabijgelegen restaurant. Bij het wegrijden bleek er langs de andere kant van de berg, wel gewoon een asfalt weg naar beneden te liggen… Een tweevaksbaan dan nog wel!