De geschiedenis van: Attractie- & Vakantiepark Slagharen

Attractie-& Vakantiepark Slagharen werd geopend als Ponypark Slagharen in 1963. Het park werd opgericht door Henk Bemboom. Het pretpark is onderverdeeld in twee delen, die met elkaar verbonden worden door de Mainstreet. Rondom het pretpark zijn vakantiehuisjes te vinden.

 

De beginjaren 1960

Winkelier Henk Bemboom stond aan de geboorte van het Attractie-en Vakantiepark dat we vandaag kennen. In 1963 kwam hij op het idee de groeiende mobiliteit van de mensen te gebruiken om mensen naar Slagharen te lokken.  Rond een oude hoeve bouwde Henk meerdere vakantiehuisjes en zo ontstond een recreatiegebied.

Bij elk huisje stond een Shetlandpony, die de bezoekers verzorgden. Wanneer het park opende stonden er 24 huisjes, maar datzelfde jaar nog werd dit aanbod al uitgebreid door het succes. Een jaar later werd dat aantal huisjes verdubbeld.

Er werd ook begonnen aan de bouw van een openluchtzwembad, een speeltuin en een zandbak. De bezoekers konden zich  zo een hele dag vermaken.

In 1965 kwamen de eerste mechanische attracties naar het park, op deze manier ontstond het attractiepark. Tal van kermisattracties kwamen op het domein te staan, maar ook een waterorgel en lachspiegels. Het vakantiepark telde al 100 huisjes.

Vanaf 1966 konden de bezoekers een ritje maken op een wagentje getrokken door de pony’s en kwam er een ponybaan. Verder opende er een bowlingzaal, een botsbotenbassin en een diorama.

In 1968 opende de darkride Nautilus, toen nog Onderwaterland genaamd. Deze darkride zou nog tot 2012 in het park blijven staan. Bij deze darkride nam je plaats in een soort onderzeeboot die je door een felgekleurde wereld reed. Stukken van deze karretjes vind je nog terug bij de waterattractie Expedition Nautilus.

 

 

In 1969 werd een botsauto attractie gebouwd en de draaimolen Calypso, die later Rodeo Rider werd genoemd. Deze attractie werd in 2013 verwijderd.

 

 

De jaren 1970: verdere uitbreidingen

In 1970 werd een Himalayabahn geopend van Schwarzkopf en kwam er een eerste monorail naar het park.

In 1972 telde het vakantiepark al 302 huisjes en er kwam een groot restaurant. Vanaf 1976 voerde de eigenaar een all-in formule in, waarbij je een ticketje kocht waarmee je alle attracties kon doen. Dit was uniek in Nederland.

In 1973 kwam er een polyp naar het park die de naam Octopus droeg. Deze werd in 2016 omgebouwd tot El Torito. Verder opende het Weens Reuzenrad, op de plek waar nu Chuck Wagon staat.

In 1974 opende het park een reuzenglijbaan en de draaimolen Lunik.

 

Nog zou dit jaar een houten achtbaan geopend zijn, die twee jaar in het park bleef staan. Het was een Wilde Muis achtbaan, waarover niet veel informatie te vinden is, maar ze is te zien in een parkfilmpje.

 

 

In 1975 opende een Zeppelin –Karussell van 28 meter hoog, gebouwd door Schwarzkopf. Later zou het park twee exemplaren hebben. Ook opende het reuzenrad Big Wheel, gebouwd door Schwarzkopf.

 

In 1976 opende Apollo 14 van Schwarzkopf en de Dombomolen. Verder bouwde men de Kabelbaan. Een tweede vakantiepark werd gebouwd op 5 kilometer van het huidige park. Vakantiepark Collendoorn, met 185 verblijven en ook hier hadden ze pony’s. Er kwam ook een nieuwe achtbaan naar het park gebouwd door Zierer. Keverbaan bleef tot 2000 in het park, tot ze verhuisde naar Selva Mágica in Mexico.

 

In 1977 kwamen de Enterprise en Tomahawk naar het park, Tomahawk noemde toen nog Troika. Een jaar later in 1978 opende de filmzaal El Teatro en bouwde men de grote monorail, die door het hele park rijd.

In 1979 opende een nieuwe achtbaan, die een waar icoon zou worden in het park. Looping Star- later Thunderloop – bleef in het park tot 2016. De achtbaan wordt in 2017 vervangen door de nieuwe achtbaan Gold Rush. Verder opende dat jaar ook de Rodeo Rider. Deze attractie bleef in het park tot 2013 en werd net als de achtbaan gebouwd door Schwarzkopf.

De jaren 1980

In 1980 opende een tweede Apollo attractie, naast de Apollo 14. Dit werd een zweefmolen, die de naam Zweef Apollo draagt. Ook opende de Droomboot, een boot die volledig ondersteboven ging.

In 1981 woedde een hevige brand in het park, die mogelijk aangestoken werd. Bij deze brand ging het cowboydorp Texas in Holland in vlammen op. Ook een theater, het Waterorgel, een monorailstation met twee treinen en een draaimolen gingen verloren.

In 1982 werd de schade van de brand opgelost, zodat in 1983 weer nieuwigheden konden openen. In dit jaar opende namelijk een kunstijsbaan, een vernieuwde waterorgel en de Texas Train.

In 1984 werd het aanbod uitgebreid met het schommelschip Pirate (heet nu Piraat).

1987 was het jaar waarin het overdekte zwembad Fuji Bergbad opende, later zou dit de naam Rocky Mountain Springs krijgen. Dit zwembad bleef nog tot 2014 in het park. Daarna werd het vervangen door het huidige Aqua Mexicana.

 

De jaren 1990

In de jaren 1990 kwamen opnieuw heel wat attracties naar het park, verder trad de oprichter Henk Bemboom af als directeur en werd opgevolgd door zijn kinderen.

 

In 1990 trad Henk Bemboom af als directeur, zijn zoon Bouwe nam de technische kant van het park over, zijn dochter Henric Bemboom de dagelijkse leiding.

In 1991 opende de waterglijbaan Hara Kiri, deze glijbaan is nu onderdeel van Aqua Mexicana.

In 1992 werd de boomstamattractie Ripsaw Falls geopend. Voor de bouw werd beroep gedaan op de Franse bouwer Reverchon.

In 1993 wordt het overnachtingsaanbod uitgebreid met Wigwam Wereld. Verder wordt Kids Country geopend. Kids Country wordt in 1994 uitgebreid met een waterspeelplaats en in 1995 met een Oldtimer attractie.

In 1996 wordt het vliegend tapijt Zwunka geopend. Een jaar later opent Eagle, een Condor attractie. Verder kan men goud zoeken bij de Goldmine.

In 1999 opent de hoge Sky Tower, een uitkijktoren en Chuck Wagon, een kinder-reuzenrad.

De jaren 2000: Een nieuwe eeuw, een nieuwe naam

In het begin van de nieuwe eeuw werd het uitzicht van het park veranderd, de Main Street kreeg een Wild West thema en haar huidige naam.

In 2000 opende ook de overdekte Darkride Wild West Adventure, het koepelvormig gebouw deed voordien dienst als showtheater.

In 2001 kwam een gloednieuwe achtbaan naar het park. Mine Train verving de Keverbaan. Mine Train werd gebouwd door Vekoma. Deze achtbaan is 13 meter hoog, 335 meter lang en behaalt een snelheid van 45 km/u.

 

In 2003 opent de vrijevaltoren Freefall. Deze toren werd gebouwd door het Italiaanse bedrijf Fabbri. Verder opent in Wigwam Wereld Sunny Beach, een grote waterspeelplaats met ligbedden.

In 2005 neemt Henric Bemboom het park volledig over van haar vader. Verder rijdt de Miracle Of Lights parade voor het eerst door het park.

In 2008 wordt Angelique Klar aangesteld als directeur. De naam Ponypark Slagharen verandert  naar Attractie- en Vakantiepark Slagharen.

In 2009 openen de luxe huisjes Yellowstone.

In 2012 werd het park overgenomen door de Spaanse groep Parques Reunidos.

In 2013 openen nieuwe attracties in het Jules Verne gebied. Passe Partout wordt een autorijschool voor kinderen, Fogs Trouble een Rockin’ Tug en de vliegende fietsen Magic Bikes. De grootste attractie wordt een Twist en Splash van Mack Rides. Deze laatste kreeg de naam Expedition Nautilus.

In 2014 overleed de oprichter van het Park Henk Bemboom. Angelique Klar wordt door de Spaanse groep aan de kant geschoven, zij wordt vervangen door Wouter Dekkers, die voorheen directeur van Movie Park Germany was.

In 2015 opent Aqua Mexicana, een groot zwembad met heel wat glijbanen.

In 2016 wordt de Octopus omgebouwd tot El Torito. Maar het is ook een jaar van afscheid. De Schwarzkopf achtbaan Thunder Loop sluit na 37 jaar.

2017: Dit wordt een jaar van vele vernieuwingen. Allereerst zal de tripple launch coaster Gold Rush geopend worden. Deze achtbaan wordt gebouwd door Gerstlauer.  Verder wordt het vakantiepark uitgebreid met 91 nieuwe huisjes. De uitbreiding krijgt de naam Raccoon Village. Verder wordt Kids Country volledig opgefrist en enkele horecapunten.

2018: Het park krijgt een gloednieuwe ingang.

2019: Black Hill Ranger Path wordt geopend, een klimparcours van drie verdiepen. Verder opent er een Subway restaurant in het park en krijgen ook andere restaurants een upgrade. Om van de parking naar de ingang te wandelen is een tunnel onder de openbare weg gebouwd.

2022; De afgelopen werd voornamelijk ingezet op renovaties en ook dit jaar gaat men daarmee verder. Om die reden wordt aan het einde van het seizoen afscheid genomen van Wild West Adventure. Deze krijgt een volleidg nieuw thema en zal in 2023 heropenen als  Red Bandits Adventure.  

 

Bronnen: Wikipedia, Slagharen, Parkplanet, RCDB

Foto’s: Slagharen, Themeparkfreaks