Bouwer in de kijker: Moser Rides

 

Het Italiaanse bedrijf Moser Rides is gevestigd in Ostiglia. Het bedrijf werd opgericht door Alfeo Moser. Het bedrijf specialiseert zich in de bouw van grote thrillrides, maar ook heel wat familiale attracties.

 

Moser Rides is een Italiaans bedrijf dat in 1969 opgericht werd door Alfeo Moser. Het bedrijf is gevestigd in Ostiglia, in de regio Lombardije. Moser bouwt allerhande attracties voor zowel pretparken als de kermis. Deze gaan van grote thrillrides tot kleinere, familiale attracties.

 

Thrillrides

 

Twin Flip: De Twin Flip bestaat uit twee armen met daaraan twee kruisen met stoeltjes. De attractie draait in het rond, maar ook de kruisen en de stoeltjes draaien telkens op zich rond.

 

 

Tagado: De Tagado bestaat uit een ronde kuip die in het rond draait en op en neer beweegt. De passagiers zitten los in de attractie en kunnen rustig zittend genieten van de rit of de zwaartekracht trachten te trotseren door rond te lopen.

 

 

Surf The Wave: Bij de Surf The Wave attractie nemen de inzittende rechtstaand plaats op een surfbord. Vastzitten doe je doormiddel van een harnas. De attractie draait in het rond en de surfborden bewegen op en neer. Deze surfborden kunnen met een druk op de knop ook ronddraaien.

 

Star Discovery: De Star Discovery laat je alle kanten op draaien. De attractie bestaat uit een grote ronde gondel met 24 stoeltjes, welke kan rondraaien, maar ook de arm waaraan deze bevestigd zit kan op twee manieren draaien, waardoor je ook overkop gaat.

 

 

Speed Flip: De Speed Flip bestaat uit een centrale molen met armen waaraan gondels zitten. De centrale attractie draait rond, maar ook de kruisen waaraan de gondels zitten. De gondels op zich draaien ook rond en de armen zorgen voor een op en neer beweging.

 

 

Space Trainer: De Space Trainer bestaat uit twee liften, waartussen een grote draaischijf bevestigd is. Tijdens de rit wordt de schijf opgetild en gaat ze ronddraaien, maar ook de twee liften draaien rond. De balk waaraan de schijf bevestigd is zorgt ook nog eens voor een draaibeweging, waardoor je over kop gaat.

 

 

Sidewinder: De Sidewinder is een frisbee attractie waarbij een pendel heen en weer zwiert, terwijl deze rond draait.

 

 

Free Styler: De Free Styler is opnieuw een fribee attractie, maar dan met surfborden. Wanneer de pendel heen weer zwaait beslis je zelf hoe vaak je ronddraait.

 

 

Gyro Loop: De Gyro Loop kan je een beetje vergelijken met een mini topspin. Bij deze attractie heb je alle bewegingen zelf in de hand.

 

 

Atlantis Adventure: De Atlantis Adventure is een soort topspin, maar de armen kregen de vorm van de tentakels van een octopus.

 

 

Daredevil: De Daredevil doet wat denken aan de Sky Roller van Gerstlauer. Ook bij deze varaint heb je zelf de koprollen in de hand door de vleugels te bewegen met een hendel, maar met een andere hendel beslis je ook zelf de op en neer beweging van de arm waaraan de gondel bevestigd is.

 

 

Extraordinary Bike: De Extraordinary Bike is een attractie waarbij je zelf moet trappen om de schommelbewegingen te maken. Wie behendig genoeg is kan de fiets zelfs ondersteboven krijgen.

 

 

Maverick: De Maverick is een Moser versie van de bekende topspin. De topspin heeft een grote bank, waarop de zitjes staan. Deze bank is gemonteerd aan twee armen. Tijdens de rit kan men de bank en armen afzonderlijk doen bewegen. De armen draaien rond. De bank draait afzonderlijk, maar de bank kan ook vastgeklikt worden waardoor je ondersteboven gaat. Na het loslaten van de bank bij het roteren van de armen, kan men koprollen maken, wat de attractie behoorlijk intens maakt.

 

 

Van deze attractie bestaat ook een versie waarbij de armen asymmetrisch van elkaar kunnen draaien, waardoor nog meer bewegingen gemaakt kunnen worden.

 

African Jungle Lift: De African Jungle Lift bestaat uit een bank waarop de passagiers plaatnemen, deze wordt omhoog getakeld door stalen kabels en maakt meermaals een vrijeval.

 

 

Energy Rush: De Energy Rush is een frisbee attractie waarbij de bakjes bevestigd zitten aan een kruis. Terwijl de pendel heen en weer zwaait draaien de bakjes meermaals ondersteboven.

 

 

Family Rides

 

Sky Divers: Bij de Sky Divers hebben de inzittenden de rit grotendeels zelf in de hand. Deze parachute toren gaat op en neer met een druk op een knop, de zes gondels kunnen ook in het rond draaien.

 

 

Spring Ride: De Spring Ride is een kleine vrijevaltoren, waarop kinderen een eerste ervaring met dit type kunnen opdoen. De hoogte varieert van 7 tot 15 meter.

 

 

Spring Ride Rotation: Deze attractie is een iets grotere variant op de Spring Ride. Bij deze versie draait de gondel rond, om een panoramisch zicht te geven.

 

 

Surfing Whale: De Surfing Whale is een attractie waarbij je plaatsneemt op een grote walvis die rond haar as draait. Tijdens het draaien rijdt deze ook heen en weer over een half pipe rail.

 

Space Bubble: De Space Bubble is een rupsmolen waarbij je rondjes rijdt.

 

 

Ocean Express: De Ocean Express is opnieuw een uitvoering van een snelle rupsmolen.

 

Music Express: De Music Express is de snelste en grootste rupsmolen uit het gamma.

 

 

Side Winder: De Sidewinder is een kleine frisbee attractie waarbij een pendel heen en weer zwaait terwijl de gondel rond draait.

 

 

Lighting Bolt: De Lighting Bolt lijkt wat op een Octopus attractie. Het verschil zit hem in de gondels, waarbij ze bij deze variant naar buiten gericht zijn.

 

 

Free Whale: De Free Whale is een kinderversie van het klassieke schommelschip.

 

 

Buccaneer Battle: De Buccaneer Battle is een variant op een splash battle met dat verschil dat deze geen parcours aflegt. Bij deze variant zijn de bootjes gemonteerd op twee draaischijven en wisselen ze tijdens de rit van plateau.

 

 

Dactylus: Bij de Dactylus neem je plaats in een molen waarbij de armen omhoog zwieren.

 

 

Fast Track: De Fast Track bestaat uit twee draaischijven met gondels. Deze gondels veranderen tijdens de rit van schijf.

 

 

Fiesta Mexicana: De Fiesta Mexicana is een draaimolen in de vorm van een cactus met gondels in de vorm van een Mexicaanse hoed. De molen en gondels draaien rond en gaan op en neer.

 

X-Arms: De X-Arms is een iets grotere variant van de Fiesta Mexicana en heeft ook een ander thema.

 

 

Fly Up: De Fly Up is een zweefmolen, maar bij deze ga je ook hoog boven de grond via een centrale kolom.

 

 

Dream Machine: De Dream Machine is een klassieke zweefmolen waarbij stoeltjes aan kettingen hangen en door de lucht zweven.

 

 

Giant Wheel: Dit reuzenrad geeft een mooi panoramisch uitzicht op een hoogte van meer dan 50 meter.

 

 

Imersive Rides

 

Sky Movie Tower: De Sky Movie Tower is een attractie waarbij een gondel met 96 stoeltjes aan een centrale kolom omhoog gaat, omringd door schermen. Er zijn meerdere etages in de attracties, waardoor men meerdere filmprojecties kan ervaren.

 

 

Battle Ship: Het Battle Ship is een vorm van een Flying Theater, maar hierbij zitten of hangen de bezoekers niet in een gondel, maar staan ze rechtop.

 

 

Dynamic Theatre: Het Dynamic Theatre wordt ook wel een Flying Theater genoemd. De passagiers zien een film op een groot bol scherm en vliegen doorheen de ervaring, het gevoel van vliegen wordt versterkt door speciale effecten

 

 

Space Shuttle: Bij de Space Shuttle neem je plaats in een simulatorvoertuig. Dit voertuig staat op hydraulische cilinders, die voor de bewegingen zorgen. Dit voertuig beweegt zich voort op een rail en kan zo van het ene scherm naar het andere rijden.

 

 

 

 

Bron: Moser Rides