Bizarre Parken: BonBon-Land

In onze artikelreeks Bizarre Parken, brengen we deze keer een bezoekje aan Denemarken. In dit Scandinavische land zijn er heel wat parken gehuisvest maar één springt er om bijzondere redenen uit. BonBon-land is een pretpark gelegen in Holme Olstrup in het zuidelijke deel van Denemarken. Het park is 34 hectare groot en trekt jaarlijks zo’n 450.000 bezoekers. Maar wat maakt het nu zo bizar? Wel, dat heeft te maken met de bizarre attracties en de gekke thema’s die uitgewerkt werden in het park. Welkom in één van de gekste parken van Europa.

Om het hele verhaal te weten, moeten we eerst terug in de tijd. Het park kent zijn ontstaan aan snoepgoed. Michael Spangsberg had namelijk het idee om snoep op de markt te brengen met gekke namen zoals Mågeklatter (meeuwenpoep), Hundeprutter (hondenprot) en Tissebleer (plas pamper).

De snoepjes waren zo populair onder de kinderen dat deze dolgraag de fabriek wilden bezoeken. Daarom organiseerde Michael Spangsberg rondleidingen in zijn fabriek. Die waren ontzettend populair, maar door hygiënische regels konden ze na een bepaalde periode niet meer doorgaan.

In 1992 was het dan zover, want toen opende BonBon-Land voor de eerste keer haar deuren. Doordat de rondleidingen niet meer konden doorgaan besloot Michael Spangsberg een pretpark te openen. En dat was een schot in de roos. Door de jaren heen is dat door verschillende toevoegingen alleen maar verbeterd. Het park is het meest populaire kinderpark van Denemarken.

Eén van de redenen dat het park zo populair is, is ongetwijfeld de bizarre aankleding van de attracties. Veel van de snoepjes werden namelijk verwerkt in attracties. Zo heb je de Hundeprutterutschebanen, een achtbaan van Zierer. Het thema? Ja, juist een hond die protjes laat. En het geluid daarvan kan je horen tijdens de rit.

Als je dat al raar vindt, dan heb je ook nog een log flume met de naam Vandrotten (Waterrat), de attractie neemt je mee doorheen een stinkend riool.

Gelukkig zijn niet alle attracties voorzien van een smerig thema. Nee, het park bevat ook zeer veel cartoonattracties. Zo heb je er de allereerste Eurofighter van Gerstlauer genaamd Vild-Svinet (Wild zwijn) Of Hankatten (Mannelijke kat), een draaiende wilde muis achtbaan van Gerstlauer, die je het best kan vergelijken met Wicky Coaster in Plopsa Coo.

De meeste attracties dragen een zeer gekke naam en gaan over de meest banale dingen. Toch blijft het een schitterend concept dat mensen aanspreekt.

Baeverrafting, een rapid river van Intamin, draait volledig rond het thema bevers.

Klaptorsken (Kabeljauw), een schommelboot,

Alba-tossen (Albatros gooien), een disco,

Cobra-Tårnet (Cobra-toren), een drop toren,

Andebådene(Badeend), watertrapfietsen in de vorm van badeendjes,

Skøre Skildpadde (Gekke schildpad), een kettingmolen,

Mågeklatterne (Meeuwenpoep), een trapmonorail en

Søløven (Zeeleeuw) een dark-ride.

En wees gerust we hebben niet alles opgesomd, er is nog veel meer te ontdekken in BonBon-Land

 

 

Artikel: Maarten Busschots

Bronnen: BonBon-Land, Wikipedia

Foto’s: Themeparkfreaks