Uitgetest: Lightning – Furuvik

In 2021 waren de dagen van Rocket, een oude Schwarzkopf Jet Star 2 uit Furuvik, geteld. Een probleem, want plots zat het Zweedse pret- en dierenpark zonder grote achtbaan. In 2023 kwam daar echter verandering in, want op 3 juni opende het park Lightning als vervanger. Deze lanceerachtbaan uit de stal van Vekoma is met zijn lengte van 430 meter, hoogte van 17 meter en topsnelheid van 75 km/u zeker niet één van ’s werelds grootste achtbanen, maar wel een ideale topachtbaan voor dit parkje. Themeparkfreaks ging afgelopen zomer naar Zweden om deze nieuwigheid uit te testen.

 

Als je Lightning nadert, valt het meteen op dat het de nieuwste aanwinst van het park is. Hoewel de achtbaan niet echt gethematiseerd is, ziet de omgeving er heel verzorgd uit. Aan de ingang prijkt een erg mooi verlicht bord met de naam van de achtbaan, de baan kreeg een prachtige trein en ook het stationsgebouw ziet er goed uit. Bovendien zorgt de natuurlijke omgeving voor een heel mooie setting.

De rit start met een lancering, die helaas redelijk slap aanvoelt. Dit was het enige waar we een beetje teleurgesteld door waren, want hoewel we natuurlijk wisten dat dit een familieachtbaan was, hadden we toch net iets meer pit verwacht. Wat volgt is bochtig parcours dat verrassend leuk is. De baan bereikt vlak na de lancering de maximale hoogte en kronkelt naar beneden. Het parcours is niet heel lang, en dat is waarschijnlijk ook de reden dat Lightning altijd twee rondjes maakt. Je zoeft dus door het station en krijgt op de lanceerstrook nog een kleine boost, waarna je een tweede keer door het fijne parcours raast.

Na één rit waren we het allemaal met elkaar eens: dit is een superfijne familieachtbaan waar we graag nog eens instapten. En dat kwam goed uit, want tijdens ons bezoek was het zeer rustig en konden we meermaals blijven zitten. Lightning is een type achtbaan waar echt iedereen van kan genieten. We kunnen dan ook alleen maar concluderen dat dit een zeer goede investering is voor Furuvik en een waardige vervanger voor hun oude Rocket. Ga dus zeker eens langs in dit fijne familiepark als je in de buurt bent! Wij zien in de toekomst graag nog meer van dit type Vekoma-achtbanen verschijnen.