Top 10 snelste indoor coasters van Europa

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 snelste overdekte achtbanen in Europa zijn en vatten ze samen in deze top 10.

 

#13-8: Eurosat, Toos-Express, Winja’s Force, Studio Tour, Spatiale Expérience & Roller Coaster (60 km/u)

Eurosat – CanCan Coaster in Europa Park, Toos-Express in Toverland, Winja’s Force in Phantasialand, Studio Tour in Movie Park Germany, Spatiale Expérience in Nigloland en Roller Coaster in Respublika behalen elk dezelfde snelheid en delen daarom samen de 8ste plaats.

 

Eurosat – CanCan Coaster – Europa Park:

Eurosat – CanCan Coaster in het Duitse pretpark Europa Park werd gebouwd in 1989 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 60 km/u en is 25,5 meter hoog. De track van 922 meter is een grote ronde bol gebouwd. De achtbaan werd in 2018 compleet gerenoveerd en voorzien van een tweede instapstation waar bezoekers kunnen instappen die een VR experience wensen.

 

Spatiale Expérience – Nigloland:

Spatiale Expérience in het Franse pretpark Nigloland werd gebouwd in 1998 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 60 km/u en is 20 meter hoog. De track van 800 meter is volledig indoor gelegen. Tijdens de rit zijn er krachten tot 4,5 G te voelen.

 

Toos-Express – Toverland:

Toos-Express in het Nederlandse pretpark Toverland werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan bereikt een snelheid van 60 km/u en is 12 meter hoog. Het 320 meter lange parcours is in een indoorhal van het park gebouwd.

 

Winja’s Force – Phantasialand:

Winja’s Force is de linkerhelft van de duellerende spinning coasters de Winja’s, de andere helft heeft als naam Winja’s Fear. Ondanks dat het één attractie is zijn het toch twee volledige aparte achtbanen met een eigen parcours en verschillende statistieken. De Winja’s werden gebouwd in 2002 door de Duitse fabrikant Maurer Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. Winja’s Force heeft een snelheid van 60 km/u en is 17,4 meter hoog. De rit begint met een lift die het karretje tot het hoogste punt brengt. Winja’s Force heeft een tracklengte van 410 meter en eindigt met een zijwaarts tilt element en een verticale track drop. De achtbanen zijn volledig indoor gebouwd, een deel van de rit gebeurt in het donker.

 

Studio Tour – Movie Park Germany:

Studio Tour in het Duitse pretpark Movie Park Germany werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 60 km/u en is 532 meter lang. De rollercoaster is 12 meter hoog en heeft een hoogteverschil van 11 meter. Het parcours is bijna volledig in een hal gelegen maar gaat op 1 stuk kort naar buiten. Het is een kruising tussen een achtbaan en een darkride en de attractie bevat onder andere verschillende lanceringen, darkride gedeeltes en een draaitafel.

 

Roller Coaster – Respublika:

Roller Coaster in het Oekraïense pretpark Respublika werd gebouwd in 2021 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan bereikt een snelheid van 60 km/u en is 18 meter hoog. De tracklengte is 500 meter. De achtbaan is gelegen in het amusementsgedeelte van het shoppingcenter en gaat over meerdere verdiepingen.

 

#7: Vogel Rok – Efteling (65 km/u)

Vogel Rok in het Nederlandse pretpark Efteling werd gebouwd in 1998 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan bereikt een snelheid van 65 km/u en is 20 meter hoog. De rit van 750 meter lang verloopt volledig in het donker.

 

#6: Winja’s Fear – Phantasialand (66 km/u)

Winja’s Fear is de rechterhelft van de duellerende spinning coasters de Winja’s, de andere helft heeft de naam Winja’s Force. Ondanks dat het één attractie is zijn het toch twee volledige aparte achtbanen met een eigen parcours en verschillende statistieken. De Winja’s werden gebouwd in 2002 door de Duitse fabrikant Maurer Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. Winja’s Fear heeft een snelheid van 66 km/u en is 17,4 meter hoog. De rit begint met een lift die het karretje tot het hoogste punt brengt. Winja’s Fear heeft een tracklengte van 465 meter en eindigt met een tilt element en een verticale track drop. De achtbanen zijn volledig indoor gebouwd, een deel van de rit gebeurt in het donker.

 

#5: Inferno – Cinecittà World (70,0 km/u)

Inferno in het Italiaanse pretpark Cinecittà World werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 70 km/u en is 20 meter hoog. Op het parcours van 455 meter is er een bandenlancering en een verticale drop track van 5 meter terug te vinden.

 

#4: Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Paris (70,8 km/u)

Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission in het Franse pretpark Disneyland Park in het resort Disneyland Paris werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan bereikt een snelheid van 70,8 km/u en is 32 meter hoog. Het parcours van 765 meter bevat 3 inversies en is volledig in het donker.

                                            

#3: Höllenblitz – Renoldi (80,0 km/u)

Höllenblitz van de Duitse exploitant Renoldi werd oorspronkelijk gebouwd in 1992 door het bedrijf Stein en nadat het bedrijf failliet ging vervolledigde Renoldi de bouwwerkzaamheden zelf. De achtbaan draaide haar rondjes toen nog onder de naam Magic Mountain en later onder de naam Star World. In 2007 verbouwd de Duitse fabrikant Gerstlauer de achtbaan naar het huidige Höllenblitz die we vandaag de dag kennen. Höllenblitz bereikt een snelheid van 80 km/u en is daarmee de snelste indoor spinning coaster ter wereld en de snelste transportabele indoor achtbaan ter wereld. De achtbaan is 18 meter hoog en 860 meter lang. Höllenblitz bevat naast de liftheuvel ook een subtiele bandenlancering. In 2017 was de achtbaan terug te vinden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. In 2019, 2020 en 2021 stond deze in het Duitse pret- en dierenpark Serengeti Park als Safari Blitz.

 

#2: Psyké Underground – Walibi Belgium (85,3 km/u)

Psyké Underground in het Belgische pretpark Walibi Belgium werd gebouwd in 1982 door de voormalige Duitse fabrikant Schwarzkopf. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 85,3 km/u en bereikt een maximale hoogte van 42 meter. Het parcours van 220,1 meter bevat 1 looping en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers 2 keer overkop gaan. De achtbaan werd officieel geopend in 1982 met de naam Sirocco. Sirocco had een vliegwiellancering en was volledig in de openlucht gebouwd. In 1999 veranderde de naam naar Turbine en werd de looping overkapt. Bij de start van het nieuwe seizoen in 2009 ging de achtbaan niet meer open, veel fans dachten dat Turbine zou worden afgebroken, maar in de zomer van 2013 werd de achtbaan opnieuw geopend, ditmaal onder de naam Psyké Underground. De achtbaan werd volledig overkapt en de vliegwiellancering werd vervangen door de LIM-lancering, sindsdien verloopt de volledige achtbaanrit in het donker.

 

#1: Avengers Assemble: Flight Force – Disneyland Paris (91,7 km/u)

Avengers Assemble: Flight Force werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort en ging lang door het leven als Rock ‘n’ Roller Coaster. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Avengers Assemble: Flight Force wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies. Avengers Assemble is indoor gebouwd, de lengte van 1037,2 meter wordt volledig in het donker afgelegd.

 

 

Toekomst:

De meest recente rollercoasters in deze lijst zijn Studio Tour in Movie Park Germany en Roller Coaster in Respublika, beide opende in 2021 voor het publiek. Momenteel zijn er nog geen nieuwe projecten bekendgemaakt die deze lijst zouden kunnen beïnvloeden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.