Sfeerverslag: Scare-Me – 30 september 2023

Het halloweenseizoen start voor ons dit jaar iets vroeger dan gewoonlijk. Waar we normaal de eerste spookhuizen en scare zones betreden halverwege de maand oktober, doen we dit vandaag al op 30 september. Dit keer echter niet in een pretpark, maar wel in het Nederlandse Almere waar het horror-evenement Scare Me plaatsvindt. Is het een opwarmertje voor het zwaardere werk in de pretparken of is dit gewoon beter? Ontdek het mee met ons… als je durft!

 

Scare-Me ligt dus in Almere, wat voor ons toch meer dan twee uur rijden is. Gelukkig zijn we eerst nog een dagje naar de Efteling gegaan alvorens we naar Scare-Me trokken. Het horror-evenement start maar om 19u30, dus hadden we daar nog een volledige dag. In de avond, als de duisternis al begon te vallen, trokken we naar het havengebied in Almere, waar we de entree vonden van Scare-Me.

Aan de ingang vinden we alvast een vriendelijke man, die de toegang tot het evenement controleert. Wij hadden op voorhand tickets gekocht (incl. The Ride) en dat bleek een verstandige beslissing te zijn. Het is vanavond namelijk uitverkocht. De man aan de ingang staat niet alleen in voor de toegangscontrole, maar is ook nog eens de organisator van dit evenement. Perry Mulder is zijn naam en hij vertelt ons onmiddellijk wat het concept is en wat de regels zijn bij een bezoek aan Scare-Me. Zo mogen we acteurs niet aanraken, maar zij ons wel. Ook alles wat los staat moeten we uiteraard laten staan. Blijkbaar zouden er in het verleden al wat zaken weg zijn geraakt, waaronder zelfs een deur. We hebben geen idee wat we ervan moeten geloven, maar we besluiten te beginnen aan ons avondje Scare-Me.

The Ride

Op aanraden van Perry Mulder beginnen we met The Ride. Dit huis is geen walkthrough-experience, maar een darkride. Als je besluit naar Scare-Me te komen, zal je voor The Ride 5 euro extra moeten betalen (4 euro in voorverkoop). Dan krijg je bij aankomst een muntje dat je hier moet afgeven aan een Ork. Dit trolachtige wezen, of ook wel een aardman genoemd, laat ons binnen en probeert ons de stuipen op het lijf te jagen. Helaas voor hem zijn we wel al wat gewoon en lukt dit niet echt voor hem. Even later vertrekt het karretje en rijden we door duistere smalle gangen. Wat we hier doen komen we even later te weten via een schilderij. We komen hier namelijk de heks Agnieszka bezoeken en dat zou (uiteraard) niet zo’n goed idee zijn. Helaas zitten we al in het karretje en kunnen we niet omkeren. Onderweg naar deze duistere dame zitten er nog een paar scare props verstopt, maar uiteraard is het bezoekje aan de heks het hoogtepunt. Wat deze heks uiteindelijk allemaal van plan was met ons, zal je echter zelf moeten gaan ontdekken.

Onverwachts komen we toch heelhuids uit deze darkride. Het is klein, maar wel gezellig en tof gemaakt. Verwacht hier niet direct het wreedste of meest angstaanjagende spookhuis, maar gewoon een gezellige rit met een leuke (griezelige) sfeer. Wel merk je dat dit huis met een laag budget is gemaakt, maar we vonden The Ride een leuk begin van deze avond.

Kill it

Je zou het niet zeggen als je de naam leest, maar we gaan een circus bezoeken. Kill It ligt net naast The Ride en dit keer is het zonder vervoermiddel te doen. Nadat we eventjes gewacht hebben, gaan de gordijnen open voor ons. Een vriendelijke clown laat ons binnen en vraagt ons of we Circus ‘The Wise Penny’ kennen. Uiteraard hebben wij daar nog nooit van gehoord en dat vindt hij natuurlijk weer verdacht. Blijkbaar was dit circus wereldberoemd door zijn clowns en acrobaten, maar helaas liep het mis. De clowns muteerden en werden moordlustig en vandaag krijgen we opdracht om de clowns te elimineren. We krijgen per koppel een geweer, waarmee we de clowns kunnen afschieten terwijl we op zoek gaan naar jongleerballen. We moeten er maar liefst 350 weten te vinden in een doolhof met enkele rare snuiters, die je maar al te graag lastigvallen. Met z’n vieren trekken we het doolhof in en gaan we op zoek. Dimitri vindt al gauw de eerste bal, maar daar blijft het helaas bij. Totdat Gregory op het laatste nippertje nog een tweede bal weet te vinden. Even later stopt de ietwat te luide muziek met spelen en verzamelen we allemaal om de ballen te tellen.

Helaas waren we in het doolhof Hannelore kwijtgespeeld. Die zat nog in het doolhof op zoek naar meer ballen, terwijl wij aan het roepen waren om terug te komen. Het werd echter nog grappiger toen de clowns met een piepstemmetje mee begonnen te roepen achter haar. Kill It is niet het engste spookhuis, maar wel één van de leukste en vooral grappigste spookhuizen die we al hebben mogen bezoeken. Dit komt vooral door het uitstekende acteerwerk van de acteurs in dit huis.

De eerste huizen zijn ondertussen afgevinkt en die waren alvast heel leuk. De overige 4 huizen bevinden zich aan de andere kant van het terrein. Om daar te komen moeten we eerst door een duister doolhof wandelen. Veel stelt het niet voor, maar het is wel een leuke entree om bij de hoofdattracties terecht te komen. Al zou het wel leuk zijn mocht er hier ook een verhaal verteld worden. Nadat we door dit doolhof zijn gewandeld komen we terecht bij de overige vier spookhuizen, een bar en een souvenirshop.

Writer’s Block

Wie een beetje Engels kan, zal wellicht al snappen over wat dit spookhuis zal gaan. In dit huis zit je opgesloten in het verhaal van een schrijver en moet je ontsnappen uit deze man zijn huis. Uiteraard vind je onderweg door dit huis heel wat duistere figuren terug. Naast het opgejaagd worden door de griezels, wordt er hier ook nog eens flink met onze voeten gespeeld. We passeren namelijk telkens dezelfde scène, maar telkens vertrekken we vanuit een andere ingang. Het systeem is heel goed bedacht, geen wonder dat dit spookhuis in 2020 een prijs heeft weten te pakken. Uiteraard weten we te ontsnappen en zijn we weer een bijzondere ervaring rijker. Laat het duidelijk zijn dat dit spookhuis alvast een topper is en heel origineel gevonden is.

Ship of Souls (S.O.S)

Tijd voor het nieuwste spookhuis van Scare-Me en dat staat in het teken van piraten. In Ship of Souls ga je op zoek naar een schat in een piratenschip. Het begint net zoals alle vorige huizen met een voorshow, waarin het verhaal wordt verduidelijkt. Onderweg kom je bloeddorstige piraten tegen, word je aangevallen door de Kraken, een mythologisch wezen dat je misschien kent uit Pirates of the Caribbean. Waar Writer’s Block het moet hebben van zijn originaliteit, is dit spookhuis voornamelijk sterk in zijn decors. Je krijgt namelijk echt het gevoel dat je aanwezig bent op een schip, dit door enkele leuke effecten. Wel hebben we geen enkel spoor gevonden van de schat…

Baku

Het piratenschip wordt ingewisseld voor een Chinees winkeltje. Het winkeltje is vrij charmant ingericht, maar de verkoopster probeert ons op te lichten. Een kast valt plotseling en wij zijn daar natuurlijk verantwoordelijk voor. Tot overmaat van ramp hebben we ook nog eens Baku het winkeltje binnengebracht. Baku is een Japans mythologisch wezen dat nu achter ons aankomt, waardoor we het winkeltje moeten ontvluchten. Wat volgt is een spannende race tegen de klok, om het monster voor te blijven. Het spookhuis is een hele speciale beleving, al vonden we dat we wel lang aan het lijntje werden gehouden.

The Mansion

Het laatste spookhuis voor vandaag is The Mansion. Dit is het huis van de heer “Van der Graaf” en hij is blijkbaar al drie weken vermist. Al gauw blijkt dat enkele dagen later het onderzoeksteam van de politie ook vermist zou zijn, waardoor onze hulp wordt ingeroepen. Waar de scènes in het begin van het huis nog vrij mysterieus ogen, worden de scènes naar het einde toe echt wel gruwelijker. Gelukkig krijgen we een lampje mee om ons een weg te banen door dit huis. De scares waren hier iets minder, maar daar maakt de lugubere sfeer veel goed. Je voelt je hier namelijk niet echt op je gemak. Gelukkig weten we heelhuids uit het huis te ontsnappen. Helaas hebben we de heer “Van der Graaf” niet meer teruggevonden.

We hebben alle spookhuizen al gedaan en hebben nog wat tijd over om enkele huizen opnieuw te doen. Dit terwijl het evenement vanavond is uitverkocht. De drukte valt dus reuzegoed mee, wat de beleving alleen maar sterker maakt. We drinken nog iets in de bar en we kopen iets in de winkel. Er is ook een ruimte met oude consoles, waar je even kan ontspannen. Scare-Me heeft ons aangenaam verrast door origineel uit de hoek te komen met hun huizen. Niet de klassieke verhaaltjes, maar wel verhalen die je niet snel op andere plaatsen terugvindt. De verhalen worden ook nog eens heel duidelijk verteld door de acteurs die je echt onderdeel laten worden van het verhaal. Veel pretparken mogen gerust hier eens komen kijken hoe ze goede spookhuizen in elkaar kunnen steken met een origineel thema. Een dikke pluim alvast aan Perry en zijn team!

De organisator van dit hele gebeuren sluit de avond zelf af met een vuurspuwact. Onder muziek van Rammstein en AC/DC haalt hij samen met een collega enkele gekke stunts uit en sluit hij zo deze leuke en spannende avond af op een unieke manier! Dit is voor ons geen vaarwel aan Scare-Me maar een tot ziens, want dit was echt dik in orde!