Technopolis organiseert eerste prikkelarme dag

Iederéén verdient weleens een leuke dag vol wetenschap en technologie. Maar niet iedereen geniet van een uitstap met te veel prikkels. Daarom organiseert Technopolis op woensdag 4 oktober voor het eerst een prikkelarme dag, compleet met een prikkelarme show, demo en workshops. Blijkt de dag een groot succes, dan zullen er nog prikkelarme dagen volgen.

 

Minder prikkels, meer plezier

Van de ene interactieve opstelling naar de andere rennen, snel even aan een workshop deelnemen en tussendoor nog wat live experimenten met vuur, rook en knallen meemaken: voor de meeste bezoekers betekent hoe meer prikkels, hoe meer plezier. Voor prikkelgevoelige kinderen en volwassenen ligt dat echter anders, vandaar dat Technopolis voor het eerst, op woensdag 4 oktober tussen 12u en 17u, een prikkelarme dag organiseert.

Op deze dag wordt op alle mogelijke manieren het aantal prikkels verlaagd. Zo mogen niet meer dan 250 bezoekers langskomen, blijven het omroepsysteem en (waar het kan) schermen uit staan en worden aangepaste workshops, demo’s en showvoorstellingen voorzien. Verder zijn er ook speciale prikkelarme rustruimtes met een aantal tipi’s om in terug te trekken, (voor)leesboeken en verzwaringsknuffels om even terug op adem te komen.

Tot slot kregen alle medewerkers een opleiding rond autisme en houden ze tijdens de prikkelarme dag een extra oogje in het zeil.

 

Nieuw: visueel stappenplan en prikkelmand

Als extra ondersteuning is er op de prikkelarme dag een visueel stappenplan en een prikkelmand met hulpmiddelen zoals zonnebrillen, handschoenen, fidgets… om ongewenste prikkels te blokkeren. Omdat deze ook handig zijn op “gewone” bezoekdagen, zullen het stappenplan en de prikkelmand permanent ter beschikking worden gesteld.

Waarom een prikkelarme dag? Heel simpel: omdat iederéén recht heeft op een kans om te ontdekken hoe leuk wetenschap en technologie zijn, ook kinderen en volwassenen die moeite hebben met prikkelverwerking. Via deze prikkelarme dag raken we het hart van onze missie. Als deze eerste een succes blijkt, dan volgen er ongetwijfeld nog meer.

 

Ester Blockx-Marketing & Sales Director Technopolis

In Technopolis wordt veel aandacht besteed aan de noden van bezoekers en de optimalisatie van de bezoekerservaring. Met de prikkelarme dag probeert men tegemoet te komen aan de wens van bezoekers die liever wat minder prikkels hebben om echt van hun bezoek te kunnen genieten. Deze wens kwam onder meer naar voren in de resultaten van de enquête die na afloop van een bezoek aan Technpolis ingevuld kan worden.