Uitgelicht: Balder – Liseberg

In 2003 opende het Zweedse pretpark Liseberg haar houten achtbaan Balder. Deze baan werd gebouwd door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides. De baan is gethematiseerd naar de Noorse God van de rechtvaardigheid.

 

 

Balder is een houten achtbaan die opende in 2003 en gebouwd werd door Intamin Amusement Rides. Voor de constructie werd gebruikgemaakt van ‘prefabtrack’, wat betekent dat de baandelen elders vervaardigd werden en op de site als een puzzel in elkaar werden gezet.

De baan heeft een hoogte van 36 meter en een lengte van 1070 meter. Er wordt hierop een snelheid bereikt van 90 km/u. Over de baan rijden twee treintjes waarin telkens plaats is voor 30 personen. Wie een ritje wil maken moet tenminste 130 cm groot zijn.

 

 

Grote kosten

Elke houten achtbaan heeft op tijd en stond het nodige onderhoud nodig, maar bij Balder was plots wel een zeer vergaand onderhoud nodig. In 2021 ontdekte men namelijk een constructiefout waardoor water zich kon ophopen onder de houten track. Hierdoor bleef de achtbaan maandenlang gesloten en werd een groot deel van de track en supports vervangen.