Pairi Daiza verliest jongste olifant Sayun

Het Belgische dierenpark Pairi Daiza moest jammer genoeg triest nieuws delen, de jongste olifant Sayun overleed er aan het Herpesvirus. Het sluipende en nog steeds ongeneeslijke herpesvirus vormt een ernstige bedreiging voor alle olifanten. Maar vooral voor de jongste olifanten, tussen de twee en zeven jaar oud.

 

Sayun werd geboren op 18 december 2020 en werd amper twee jaar oud. Het jonge dier werd getroffen door één van de meest voorkomende doodsoorzaken bij jonge olifanten, zowel in het wild als in dierentuinen: het onverbiddelijke herpesvirus (EEHV, Elephant Endotheliotropic Herpesvirus). Dit laat het dierenpark weten op Facebook.

Het virus is het meest gevaarlijk voor olifanten tussen de twee en zeven jaar oud, de leeftijd die Sayun ook had. Dit is de leeftijd waarop ze minder zogen en dus niet langer alle benodigde antilichamen via de moedermelk binnenkrijgen, maar waarop hun eigen immuunsysteem nog niet sterk genoeg is of alle benodigde wapens heeft opgebouwd om het virus zelf te bestrijden.

Sayun vertoonde op zondagmiddag de eerste symptomen, namelijk lusteloosheid en eetverlies. Daarop volgden zeer snel al inwendige bloedingen. Er werd nog bloed toegediend van twee andere olifanten, Mala en Khaing Hnin Hnin, omdat hun bloed rijk is aan antilichamen, maar dat bleek niet voldoende te zijn.

Sayun stierf maandagavond rond 19.00 uur, omringd door haar familie. Haar familie, verzorgers en dierenartsen zijn diep bedroefd. Ook haar bloedfamilie, aangezien olifanten bij de meest sociale dieren behoren, is er eveneens kapot van, laat het park nog weten.

Sayun, wiens naam lichtstraal betekent, was de meest recente olifant die in Pairi Daiza werd geboren.

 

Bron en foto: Pairi Daiza