Nostalgische achtbaan krijgt nieuw leven door renovatie

De nostalgische achtbaan Horská Dráha uit het voormalige Lunapark Praha is gered. Iedereen dacht dat de rollercoaster voorgoed vergaan was, maar nu is een Tsjechische exploitant bezig met de renovatie van de attractie. Hij zal er mee gaan rondtoeren vanaf 2024.

 

Er is bijzonder nieuws opgedoken vanuit Tsjechië. Toen Lunapark Praha, in de Tsjechische hoofdstad Praag, voorgoed sloot op 20 mei 2018, dacht iedereen dat dit het definitieve einde betekende voor de achtbaan Horská Dráha die gebouwd werd in 1973. De rollercoaster vertoefde toen al in slechte staat en ergens anders een nieuw leven krijgen, leek er daardoor niet meer in te zitten.

Maar na meer dan 6 jaar van de aardbol te zijn verdwenen, is de rollercoaster opnieuw opgedoken. De Tsjechische exploitant Jaroslav Štaubert kocht de attractie op en is gestart met een volledige renovatie ervan. Er werd zelfs een facebookpagina opgericht voor de attractie die ook wel gekend was onder de naam Cyclon. Het is de bedoeling dat de attractie vanaf 2024 weer zal toeren op de Tsjechische en waarschijnlijk ook Poolse kermissen.

Lunapark Praha was gelegen op het terrein waar ieder jaar de Matejska Pout’ plaatsvindt. Dit is de belangrijkste kermis van Tsjechië, die plaatsvindt van eind februari tot half april. De attracties van de kermis vervoegden dan de bestaande attracties van het pretpark en zo ontstond er een groot geheel. Sinds 2019 gaat de kermis door zonder het pretpark.

In Lunapark Praha stond er ook nog een andere achtbaan, dit was Jurassic Park, een hele vage rollercoaster in de vorm van een ovaal. Het is niet bekend of deze attractie ook gered is. Horská Dráha werd gebouwd in 1973 door S.D.C. uit Italië. Het is een rollercoaster met de zyklon lay-out. Voor haar sluiting was het de 5de oudste stalen achtbaan in een Europees pretpark.

 

Persoonlijke herinnering:

Voor mij persoonlijk roept deze achtbaan hele bijzondere herinneringen op. Het is namelijk de enige keer in mijn leven waar ik oprecht gevreesd heb voor mijn leven tijdens een achtbaanritje.

Ik bezocht Lunapark Praha in 2016 op een rondtrip door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Toen we bij het park kwamen was het daar bijna volledig verlaten. We waren de enige bezoekers van het park en de attracties zagen er vervallen en verlaten uit.

Bij de achtbaan was er eerst niemand te zien en Horská Dráha (wat trouwens ‘achtbaan’ in het Tsjechisch betekent) zag eruit alsof die elk moment in elkaar kon storten. Plots kwam de operator van onder de achtbaan gekropen. Hij had een overal aan en zat volledig onder de olie. In de ene hand had hij een halve liter bier vast, in de andere hand een moersleutel… Ik moet zeggen dat dit alles behalve het beeld van de vervallen achtbaan geruststelde.

Wat ons bezield heeft, weet ik vandaag de dag nog altijd niet, maar we besloten om alsnog een ritje te maken. Ik had oprecht enorm veel schrik bij het instappen, want deze attractie is zo’n 15 meter hoog, wat betekent dat een val dodelijk kan zijn. We vreesden dan ook één van de slechtste ritjes ooit te krijgen en waren vurig aan het hopen gewoon levend eruit te komen. Tot onze grote verbazing bleek de rit soepel te verlopen en was het eigenlijk een leuke achtbaan. Toch ben ik nog nooit zo blij geweest dat ik weer in de eindremmen stond.

Ik ben wel blij nu te zien dat deze achtbaan eindelijk wat liefde krijgt en dat deze er weer helemaal fantastisch zal uitzien. Het is ook een erg mooie aanvulling voor de Tsjechische en Poolse kermissen want momenteel toeren daar geen achtbanen rond van deze grote.

 

Bron: rcdb

Foto’s: Horská dráha