Cedar Point kondigt Top Thrill 2 aan voor 2024

Het Amerikaanse pretpark Cedar Point heeft de opvolger voor Top Thrill Dragster bekendgemaakt. De tweede hoogste achtbaan ter wereld zal volgend jaar haar weder intrede maken als Top Thrill 2, de hoogste en snelste tripple launch coaster ter wereld.

 

De grote plannen rond Top Thrill Dragster in het Amerikaanse pretpark Cedar Point zijn eindelijk officieel bekendgemaakt. Het was al uitgelekt dat de indrukwekkende gelanceerde achtbaan zou worden omgevormd naar een tripple launch coaster, maar nu zijn ook alle details officieel onthult.

Intamin Amusement Rides:

Top Thrill Dragster werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Bij opening verbrak de rollercoaster het wereldrecord van snelste en hoogste achtbaan in de wereld met zijn hoogte van maar liefst 128 meter. Tijdens de rit op het 853,4 meter lange parcours werd er een snelheid behaald van 193,1 km/u. Deze snelheid werd behaald op 4 seconden tijd door een hydraulische lancering. In augustus van 2021 gebeurde er een incident op de achtbaan en sindsdien was Top Thrill Dragster gesloten.

 

Zamperla:

Maar in 2024 zal de achtbaan eindelijk weer openen. Dit onder een hele nieuwe vorm en met de naam Top Thrill 2. De Italiaanse fabrikant Zamperla zal de hydraulische lancering vervangen door een LSM (lineaire synchrone motor) lancering. Dit lanceringstype is veel betrouwbaarder, waardoor Cedar Point hoopt dat de achtbaan veel minder storingen zal hebben.

Het grote nadeel van een LSM-lancering is dan weer dan een hydraulische lancering vele male krachtiger is. Om dit probleem op te lossen en om een nieuwe rollercoasterervaring aan te bieden, gaat Zamperla de rollercoaster opbouwen tot een tripple launch coaster.

Dit wil zeggen dat de trein eerst tegen een snelheid van 119,1 km/u naar voor zal gelanceerd worden, tot op de heuvel. De trein zal niet over de tophat geraken en zal vervolgens achteruit terugrollen tot op de lanceerstrook. Hier krijgt deze een nieuwe boost en zal deze achteruit rijden aan een snelheid van 162,5 km/u tot op een metershoge nieuwe spike. Wanneer de trein opnieuw tot stilstand komt zal deze terug naar voor rijden, opnieuw langs de lanceerstrook en voor de derde en laatste keer gelanceerd worden. Deze keer wel hoog genoeg, zodat deze over de 128 meter hoge tophat zal geraken. Dit aan een snelheid van 193,1 km/u.

Door de nieuwe aanpassingen zal de ritduur serieus verlengd worden, waardoor het probleem van de zeer korte beleving wordt opgelost. Echter heeft dit ook invloed op de capaciteit. Om dit probleem gedeeltelijk op te lossen zal er een wisseltrack geïnstalleerd worden, zodat er een nieuwe trein geladen kan worden wanneer de vorige trein nog gelanceerd wordt. Echter worden de 6 originele treinen vervangen door 3 nieuwe treinen en zal er ook geen dubbel laadstation meer zijn. Ondanks de wisseltrack zal de capaciteit dus wel naar beneden gaan. De vernieuwde achtbaan moet openen in 2024.

 

Bron, foto en video: Cedar Point