Nieuwe grote achtbaan voor Duitse kermissen in 2024

Eindelijk goed nieuws voor de Duitse kermissen. Na het verdwijnen van verschillende grote mobiele achtbanen op korte tijd uit Duitsland, gaat er in 2024 eindelijk weer eens een grote nieuwe achtbaan bijkomen. Dit werd bekendgemaakt tijdens een FKF-bijeenkomst in het Duitse pretpark Heide Park.

 

Veel details over de achtbaan mochten er nog niet vrijgegeven worden. Toch is het meteen duidelijk dat het om een grote nieuwe rollercoaster gaat. Het wordt niet zomaar een achtbaan, want het wordt een inverted coaster waarbij de karretjes onderaan de track hangen in plaats van erboven te rijden. De rollercoaster krijgt eveneens geen standaard lay-out en zal verschillende thrill-elementen bevatten.

Het is een Duitse exploitant die de rollercoaster heeft aangekocht en de première moet voor 2024 zijn. Wie die exploitant juist is en waar de première moet plaatsvinden, werd nog niet bekendgemaakt. Ook de fabrikant werd momenteel nog niet bekendgemaakt. De Duitse rollercoaster fan en innovator Ralph Latotzki staat in voor de lay-out van de attractie.

 

Wat kunnen we verwachten?

Dit roept natuurlijk veel vragen op, want vandaag de dag worden er nog amper grote transporteerbare rollercoasters gebouwd. De tijd waarin de ene grote rollercoaster na de andere op het kermiscircuit verscheen is al lang vervlogen tijd en de fabrikanten van toen zoals Schwarzkopf en zelfs Pinfari bestaan vandaag de dag niet meer.

De laatste grote nieuwe mobiele achtbanen met thrill gehalte werden gekocht door de Saudische exploitant Sela. De meest indrukwekkende is een mobiele Sky Rocket II rollercoaster met de naam Sky Loop, die gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Premier Rides. Dit is dezelfde achtbaan als Sky Scream in het Duitse Holiday Park, maar dan in een mobiele versie. Deze is maar liefst 45,7 meter hoog en behaalt een snelheid van 99,8 km/u. Op het 263 meter lange achtbaan parcours is er een inversie met de In-Line Twist en verder is er ook een Non Inverting Loop.

Een andere nieuwe mobiele loopingachtbaan die Sela kocht is de Energizer, een inverted coaster van Sartori Rides van het type Nova Coaster. Deze is 24 meter hoog en heeft een lengte van 422 meter. Bezoekers gaan tijdens de rit 3 keer overkop via een Immelmann en Cobra Roll. Er zijn krachten tot 5 G te voelen tijdens de rit. De rollercoaster wordt opgebouwd op een oppervlakte van 41 op 35 meter.

Zou dit betekenen dat het Italiaanse Sartori Rides ook zal instaan voor de inverted coaster uit Duitsland? Of dit zo is zal de toekomst uitwijzen, maar zij zijn dus wel de fabrikant met de meest recentste ervaring voor het bouwen van een mobiele inverted looping coaster.

Grote kermisachtbanen verlaten Duitsland:

Ondertussen lijkt er wel een leegloop te zijn van grote kermisachtbanen in Duitsland. Recent verlieten maar liefst 6 grote mobiele achtbanen het Duitse kermiscircuit. Dit is ook te merken aan verschillende grote Duitse kermissen die het steeds moeilijker krijgen om met dergelijke grote achtbanen uit te pakken.

Zo verdween in 2018 de loopingcoaster Cobra Lost Kingdom Coaster van Angelo Agtsch naar het Duitse pretpark Freizeit-Land Geiselwind. Een jaar later verdween de indoorachtbaan Black Hole van Heiko & Peggy Schierenbeck eveneens naar Freizeit-Land Geiselwind.

Het grootste verlies was de dubbele loopingcoaster Teststrecke van Meyer & Steiger die in 2019 eerst nog tijdelijk in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater geplaatst werd, maar uiteindelijk nooit meer terugkeerde naar Duitsland. In plaats van terug te keren, werd deze verkocht aan de Britse exploitant Mellors om in Saudi-Arabië de kermiswereld te introduceren.

In 2021 verdween ook de Spinning Racer van Bruch. Deze spinning coaster die voor de verandering eens niet de wilde muis lay-out had, kwam eerst via Mellors in het Britse pretpark Fantasy Island terecht, om daarna net zoals Teststrecke doorverkocht te worden aan de Saudische exploitant Sela.

Vorig jaar nog was het de zeer unieke Drifting Coaster van Ahrend die eveneens door Sela werd opgekocht en verdween naar Saudi-Arabië. Dit is de enige reizende achtbaan ter wereld die swinging karretjes heeft.

Dit jaar nog verdween de Berg & Tal van August Schneider uit Duitsland. Deze zyklon achtbaan van Pinfari werd na 55 jaar te hebben rondgetoerd met Schneider verkocht aan de Franse exploitant Gregory Kopp.

Los van deze 6 grote achtbanen die Duitsland verlaten hebben, zijn er ook nog eens 2 andere belangrijke mobiele achtbanen die nog wel rondreizen, maar een heel stuk minder kermissen aandoen dan vroeger. De grootste mobiele achtbaan ter wereld, Olympia Looping van Rudolf Barth, doet de laatste jaren in Duitsland enkel nog maar Oktoberfest in München aan. De rest van de tijd brengt deze voornamelijk door in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater en het Britse Winter Wonderland.

Ook de grootste mobiele indoorachtbaan ter wereld, Höllenblitz van Klaus Renoldi, reist heel wat minder rond dan vroeger. Zo stond deze in 2017 ook in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater en in 2019, 2020 en 2021 was deze dan weer heel het jaar door in het Duitse Serengeti-Park terug te vinden.

 

Nieuwe grote achtbanen:

Gelukkig zijn er de laatste jaren ook verschillende nieuwe achtbanen bijgekomen op het Duitse kermiscircuit. Het allergrootste deel zijn kleine achtbaantjes voor kinderen, maar ook enkele grotere exemplaren werden geopend.

Zo was er in 2016 de Alpen Coaster die Lutz Vorlop opkocht bij het Duitse Schwaben Park, het gaat hier om een Wildcat van Schwarzkopf. Verder kwamen er nog 2 spinning wilde muizen achtbanen bij met in 2019 Heidi The Coaster van Schneider en in 2023 de Spinning Mouse van de Gebrüder Boos.

Verder zijn er nog twee mogelijke nieuwe achtbanen op komst voor de Duitse kermissen. Zo is er de loopingcoaster Katapult die werd opgekocht door Hans-Otto Schäfer. Hij is momenteel op een rustig tempo bezig met de complete renovatie van de achtbaan die al meer dan 20 jaar niet meer operationeel is. Norbert Witte kocht dan weer de Achterbahn van het Duitse pretpark Skyline Park over. Hij wil met deze achtbaan opnieuw gaan rondreizen op de Duitse kermissen.

 

Bron: KFK

Foto: Felix Fritz