Efteling opent deze zomer haar vernieuwde Paddenstoelendorp

Vanaf deze zomer zijn de drie nieuwe paddenstoelen weer toegankelijk in de Efteling. Het park zorgde voor bredere doorgangen, zodat ook kinderen in een rolstoel ze kunnen bereiken. Het park sloot onlangs haar oude Paddenstoelendorp. De oude paddenstoelen werden gesloopt, op deze plek zullen de nieuwe paddenstoelen gebouwd worden.

 

Sinds 2017 is het Paddenstoelendorp, bestaande uit drie paddenstoelen met een doorgang, noodgedwongen een ‘kijk-tafereel’. Maar daar brengt de Efteling nu verandering in. Efteling-ontwerper Karel Willemen vertelt hierover dat men de huidige paddenstoelen vervangt om zo het erfgoed actueel te houden en ook moderner. Ze willen de nieuwe paddenstoelen levendiger maken met meer details en ook bereikbaar maken voor alle kinderen. Toch zal dit alles gebeuren naar het ontwerp en de sfeer van Anton Piek.

 

De geschiedenis van het Paddenstoelendorp

In het eerste ‘ontwerp voor een sprookjestuin’ werden de paddenstoelenhuisjes als volgt omschreven: Voor de allerkleinsten zijn er een paar paddenstoelenhuisjes gebouwd, waarin de peuters door gekleurde venstertjes kunnen zien hoe mooi de wereld wel is als men ze bekijkt door een rood of blauw glaasje. Als extra attractie zijn de huisjes verbonden door een kettingbruggetje.

 

Het ontwerp van de eerste paddenstoelen in 1952 kwam van de hand van Anton Pieck. Hij schetste een tuintje met een tafel en stoeltjes, een waslijn met wapperend wasgoed van een kabouterfamilie en drie paddenstoelen, die alleen toegankelijk waren voor kinderen. Op het bord vooraan het pad stond te lezen: ‘Hier moeten ouders stillestaan – Kinderen mogen verder gaan’.  

 

Toegankelijk voor álle kinderen

Het oude Paddenstoelendorp werd voor de werken nauwkeurig opgemeten en bouwkundig getekend. Dit 3D-model vormde een mooie basis voor het nieuwe ontwerp. Voor de bouw van de nieuwe paddenstoelen werd rekening gehouden met de huidige regelgeving, maar voornamelijk ook met de toegankelijkheid. Het park wil dat alle kinderen, ook die in een rolstoel, doorheen de huisjes kunnen gaan. Daarom zorgt men ervoor dat de nieuwe huisjes geen drempels meer hebben en worden de doorgangen en de stelen van de paddenstoelen breder.  Ook is de positie van één van de paddenstoelen iets gewijzigd en wordt het bruggetje geoptimaliseerd.

 

Meer levendigheid

Er worden ook meer details aangebracht aan de nieuwe paddenstoelen. De oude oogden wat sober, de nieuwe zullen verfijnder zijn. Dit doet men door de paddenstoelen tussen de steel en de hoed van een kraagje te voorzien. Ook de onderkant van de hoeden krijgt een iets andere uitstraling, doordat de houten planken vervangen worden door een gemodelleerde plaatjes-structuur. Er komen ook enkele leuke details: een luikje dat op een kier staat, een nieuw boekenplankje, een belletje aan de buitenkant, nieuwe lantaarntjes en in de paddenstoel met de schoorsteen komt een klein kacheltje in de wand. Je hoort straks zelfs een snurkende kabouter vanaf de zolder.

De huidige paddenstoelen zijn inmiddels al weggehaald uit het Sprookjesbos. Binnenkort begint de opbouw van de drie nieuwe paddenstoelen. Naar verwachting gaat het nieuwe Paddenstoelendorp deze zomer weer open.

 

Bron en foto’s: Efteling