Uitgetest: Guardians of The Galaxy: Cosmic Rewind – Epcot

Sinds 27 mei 2022 draait de achtbaan Guardians of The Galaxy: Cosmic Rewind haar rondjes in het pretpark Epcot dat onderdeel is van het Amerikaanse resort Walt Disney World in Florida. Het is de eerste achtbaan voor dit park, en het is meteen ook de langste indoor achtbaan ter wereld dankzij haar lengte van maar liefst 1.700 meter. De attractie komt uit de stallen van de Nederlandse attractiebouwer Vekoma en ze bevat diverse speciale elementen. De draaiende gondels van deze attractie werden eveneens uitgerust met een muziekinstallatie. Hoe deze attractie ons wist te bekoren lees je in deze Uitgetest!

 

Guardians of The Galaxy: Cosmic Rewind is een erg lange naam om steeds te vermelden, sta ons toe om deze simpelweg Guardians te noemen in de rest van dit artikel. We wisten Guardians uit te testen in februari 2023, een tijd waarin een ritje op deze achtbaan nog steeds moest gereserveerd worden via een app van het resort Walt Disney World (Genie+). We geven alvast de tip mee om volop gebruik te maken van deze app bij een bezoek aan dit park, of gewoonweg het hele resort bij uitbreiding.

Guardians is een attractie die gebaseerd is op de gelijknamige film Guardians of The Galaxy uit het Marvel-universum en bevat meerdere darkride-elementen, met voornamelijk grote televisieschermen, die het verhaal van dit avontuur ondersteunen. Het parcours bevat twee Booster Wheel Lift Hills en een achterwaartse LSM Launch. Zoals eerder vermeld zijn de draaiende gondels ook uitgerust met een muziekinstallatie. Tijdens de rit zullen “September” van Earth, Wind and Fire, “Disco Inferno” van The Trammps, “Everybody Wants to Rule the World” by Tears for Fears, “One Way or Another” door Blondie, “I Ran (So Far Away)” door A Flock of Seagulls of “Conga” door Gloria Estefan door de speakers gonzen.

Bij aankomst in het station valt meteen op dat er twee laadstations aanwezig zijn om de capaciteit van deze attractie op te drijven. Deze achtbaan is uitgerust met in totaal acht treinen waarin telkens twintig passagiers kunnen plaatsnemen. Dit zou een theoretische capaciteit van 2.000 personen per uur moeten opleveren. Eenmaal je hebt plaatsgenomen in een van de gondels begint er werkelijk een kosmisch avontuur!

De rit begint met een korte darkride tussen televisieschermen. Hier spreken de personages uit de filmreeks ons wat moed in, en ze geven ons bijkomende instructies. De personages worden vertolkt door de originele acteurs. We zien Chris Pratt, Dave Bautista en spierbundel Terry Crews de revue passeren. De trein wordt naar boven gelanceerd en we komen terecht in een kosmische tunnel. Het spoor loopt dood in een grote kamer met een beeldscherm als wand. Hierop zien we een gigantisch ruimtemonster dat op het punt staat om de aarde te vernietigen, maar dat is buiten onze vrienden van Guardians of The Galaxy gerekend. De gondels draaien 180° om het verhaal verder te volgen op de gigantische wand, tot wanneer er plots een ‘jump back’ te zien is. Alle personages lijken te verdwijnen in een zwart gat, en de trein wordt achterwaarts gelanceerd. Wat volgt is een dolle rit in het duister. We wanen ons hier werkelijk in de ruimte, want de muren werden pikzwart gemaakt met regelmatig lichtpunten die heldere sterren moeten voorstellen. Ook door de draaiende gondels ondersteunen deze illusie. Tijdens de rit in het duister zien we regelmatig op grote schermen hoe de protagonisten het monster verslaan en aan de eindstreep volgt er nog een dankwoordje van hen.

 

Conclusie

Guardians is een uitmuntende attractie die doet wat het moet doen. Het onboard soundsystem en de gekozen ritmische tracks zorgen voor een extra vermakelijke sfeer. Ook de draaiende gondels weten de hele beleving extra te ondersteunen. Persoonlijk ben ik niet echt een fan van indoor rollercoasters, omdat het vaak erg donker wordt gemaakt in deze attracties (denk maar aan Vogel Rok in de Efteling of Temple Of The Night Hawk (nu Crazy Bats) in Phantasialand). Dankzij het donker zijn deze attracties spannender en lijken ze sneller te gaan, maar zo krijg je nauwelijks iets te zien. Bij Guardians is dat anders. Dankzij het gekozen ruimtethema stoort het donker mij helemaal niet en we kunnen regelmatig op gigantische wanden het verhaal volgen. Ook de illusie dat je je in de ruimte begeeft werd erg goed uitgewerkt.

Is het de beste indoor achtbaan ter wereld? Geen idee! Is het de best gethematiseerde indoor achtbaan ter wereld? Misschien… Het enige wat ik kan bevestigen is dat Guardians een erg lange en ook zeer plezierige rit weggeeft!