Uitgelicht: Big Thunder Mountain – Disneyland Park Parijs

Big Thunder Mountain is mogelijk één van de bekendste Disney-achtbanen. Ook het Disneyland Park in Parijs heeft een exemplaar van deze achtbaan, welke opende in 1992. Het park opende eveneens in dat jaar, toen nog onder de naam Euro Disneyland. Een jaar later wijzigde die naar Euro Disneyland Paris. Uiteindelijk kwam in 1995 de huidige naam Disneyland Park, dat een onderdeel is van het Disneyland Paris Resort.

 

 

Big Thunder Mountain is een achtbaan die ontworpen werd door Walter Elias Disney en gebouwd werd door het Nederlandse bedrijf Vekoma. Het verhaal achter de baan neemt ons mee naar het fictieve bedrijf Big Thunder Mining Company.

 

Verhaal

Tijdens de goudkoorts van de 19de eeuw ontdekte men goud in de berg Big Thunder Mountain. Daarbij werd het dropje Thunder Mesa opgericht in het zuidwesten van Amerika. Wat de goudzoekers niet wisten, was dat de berg vervloekt was en vereerd werd door Indianen. Nadat de vloek uitkwam moesten de inwoners van het dorp en de goudzoekers zich uit de voeten maken.

Een tijd later ontdekte men de treinen, die zonder bemanning door de bergen reden. De bezoekers van het park worden uitgenodigd plaats te nemen in één van de bezeten treinen en een ritje te maken doorheen en rond Big Thunder Mountain.

 

Statistieken

Big Thunder Mountain heeft een hoogte van 22 meter en een daling van 12 meter. De baan is 1500 meter lang en er wordt een snelheid bereikt van 65 km/u. Over de baan rijden vijf treintjes, die elk plaats bieden aan 30 personen. Het station is verdeeld in twee instapperrons, waardoor er met een theoretische capaciteit gereden kan worden van 2.424 Personen per uur.

 

Renovatie

De achtbaan sloot op 2 november 2015 voor een langdurige renovatie, waarbij de rotsen volledig opgeknapt werden en extra effecten toegevoegd werden bij de laatste lifthill. De attractie heropende op 16 december 2016. Wie een ritje wil maken op deze attractie moet tenminste 102 cm groot zijn.