Hoe zou het zijn met Attractiepark Rotterdam?

Al een tiental jaar probeert Hennie van der Most een nieuw attractiepark rond de voormalige afvalcentrale in Rotterdam-Zuid te openen. Het moest een laatste avontuur worden na ondernemingen zoals Speelstad Oranje en Kernie’s Wunderland. Is het Wachten op Godot of opent het park alsnog in 2023?

 

De eerste concept-art van het park dateert al van 2014. Toen was er nog sprake van de komst van een shuttle achtbaan en een Evolution-attractie. Deze werden inmiddels geschrapt wegens het ontbreken van de nodige vergunningen. In 2016 kwam er een eerste uitstel. De ondergrond rond het complex moest verstevigd worden zodat deze het enorme gewicht van de attracties kan dragen.

Op 1 maart 2018 opende dan toch het UFO-restaurant, maar verdere attracties bleven uit. Het voormalige reuzenrad uit Walibi Belgium staat er al meer dan een jaar zonder gondels opgebouwd. Verder werden het schommelschip uit Walibi Holland en een Schwarzkopf-achtbaan van het type Wildcat op de locatie gespot.

Wegens het terugtrekken van een medefinancier is Van der Most in financiële problemen geraakt. In een reactie aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad geeft Van der Most aan dat de ergste financiële problemen achter de rug zijn. Hij verkocht De Koperen Hoogte, een restaurant/hotel in een voormalige watertoren voor 2 miljoen euro en het Duitse pretpark Kernie’s Wunderland voor een veelvoud ervan. Van der Most kocht met de opbrengst zijn medeaandeelhouder uit. “Hij heeft me belazerd, maar een naam wil ik niet noemen. Hij had zo’n 12 miljoen euro in het park gestopt, maar wilde dit terug”, aldus Van der Most.

Naast het financiële plaatje is er ook nog het probleem met het terrein naast het pretpark. Hier zit afvalverwerkingsbedrijf Van Leeuwen gevestigd. Van der Most ligt al een hele tijd in conflict met de gemeente. Mits volgens hem in 2013 is toegezegd dat het bedrijf honderd procent zeker zou verhuizen binnen de vijf jaar. Volgens de gemeente is de verhuizing geen voorwaarde voor de opening van het park. De gemeente heeft een nieuwe locatie voor het bedrijf gevonden, maar omwonenden op de nieuwe locatie voeren actie en dreigen met rechtszaken.

Tot slot is er nog de discussie rond de pacht van het terrein. De overeenkomst die Van der Most in 2012 met de gemeente sloot loopt in 2030 af. Volgens Van der Most heeft de gemeente reeds toegezegd dat hij een eeuwigdurende erfpacht krijgt en dus ook na 2030 met het park verder kan.  De gemeente ontkent dit op haar beurt.

Hennie Van der Most beweert dat het park op 1 april écht opengaat, al is het gedeeltelijk. Attracties die we volgens Van der Most reeds kunnen verwachten zijn een ijsbaan, botsauto’s, een schommelschip, restaurants, feestzaal, een achtbaan, kinderspeeltuin en een klimwand.

 

 

Bron: Algemeen Dagblad
Foto’s: Attractiepark Rotterdam