Belgische Overheid wil roken verbieden in alle pret- en dierenparken

Vanaf 2025 zou roken verboden moeten worden in alle Belgische pret- en dierenparken. Dat valt te lezen in een anti-tabaksplan dat het bevoegde kabinet heeft goedgekeurd. Een onderdeel van dat plan is een rookverbod op openbare plaatsen waar veel kinderen samenkomen. Zo zouden ook speeltuinen en kinderboerderijen onder deze regels vallen.

 

Als het van de Belgische overheid afhangt, zal je vanaf 2025 niet meer mogen roken in een pret- of dierenpark. In het anti-tabaksplan waaraan de overheid werkt valt te lezen dat er niet meer zou mogen gerookt worden op openbare plaatsen waar veel kinderen samenkomen. Naast de pretparken zou dit dan ook het geval zijn voor dierentuinen, speelplaatsen en kinderboerderijen. Het is nog niet duidelijk of parken dan wel nog afgebakende rookzones mogen voorzien.

 

De CEO van de Plopsa-parken, Steve van den Kerkhof, vindt het een goed plan maar vraagt zich wel af hoe men daarop moet controleren. Het is namelijk heel moeilijk om mensen in het park op de vingers te tikken. Volgens Plopsa zou er een algemene Europese wet moeten komen om misverstanden met buitenlandse bezoekers te voorkomen. Zij zullen namelijk niet op de hoogte zijn van deze regels. De pretparkengroep hoopt alvast dat er wel gewerkt mag worden met rookzones. In Nederland hebben al heel wat parken het rookbeleid aangepast. Alleen hebben de parken in Nederland dit zelf beslist en is er door de overheid nooit een strengere wetgeving opgelegd.

 

Bron: HLN

Foto: TPF