Franse dierentuin evacueert dieren wegens dreigende bosbranden

Zoo du Bassin d’Arachon is preventief begonnen met het verhuizen van enkele honderden dieren naar andere dierentuinen in Frankrijk. Er woeden al dagenlang enkele bosbranden in de buurt en die komen momenteel gevaarlijk dicht in de buurt. Enkele dieren zijn ondertussen zelfs al overleden.

 

Er woeden hevige bosbranden in het zuiden van Frankrijk. Door het warme weer krijgt de brandweer het vuur niet onder controle. Er is al meer dan 20.600 hectare verwoest door het vuur. Hierdoor zijn al meer dan 36.000 mensen geëvacueerd. Zoo du Bassin d’Arachon was al sinds vrijdag 15 juli gesloten, omdat de toegangswegen vernietigd waren door de bosbranden. Sinds kort was er ook een tijdelijke commandopost geïnstalleerd op de parking van de dierentuin.

 

Het vuur kwam in de nacht van maandag 18 juli op dinsdag 19 juli akelig dicht in de buurt, waarop er werd besloten om met spoed zoveel mogelijk dieren te evacueren. Om dit mogelijk te maken werden de dierenverzorgers van het park, maar ook van andere parken, opgetrommeld. De dieren werden naar andere parken gebracht die aangesloten zijn bij de vereniging Association Française des Parcs Zoologiques. Zo kwamen er teams van ongeveer 25 dierentuinen helpen.

 

Onder begeleiding van de lokale autoriteiten zijn de konvooien vertrokken naar de mogelijke opvangplaatsen. Een tiental dieren overleefden de verhuis niet meldt een regionale krant uit Noord-Frankrijk. Dieren die overgevoelig zijn voor rook, zoals (half)apen, zijn overgebracht naar parkings van andere dierentuinen. Een heleboel dieren zijn zo’n 40 kilometer verder verhuisd naar Zoo de Bordeaux Pessac. Een kleine 380 dieren hebben minder geluk en blijven achter in Zoo du Bassin d’Arachon. Ze worden er wel voortdurend in de gaten gehouden. Er zijn in de buurt van de zoo ook al enkele campings volledig afgebrand.

Bron & foto’s: Zoo du Bassin d’Arachon, Reserve Africaine de Sigean, Soirmag, Franceblue