Uitgelicht: Goudurix – Parc Astérix

De oudste achtbaan van het Franse pretpark Parc Astérix is de Vekoma looping coaster Goudurix. Deze achtbaan opende samen met het park in 1989. De indrukwekkende achtbaan is voor sommigen niet meteen de soepelste, maar indrukwekkend is ze zeker en vast.

 

 

Goudurix is ongetwijfeld een meer dan in het oog springende achtbaan in het Franse Parc Astérix. Deze achtbaan werd gebouwd door het Nederlandse bedrijf Vekoma en is van het type MK 1200 met een custom lay-out. De naam van de achtbaan is afkomstig van het Franse “Goût du risque”, of vrij vertaald: “de smaak van het gevaar”.

Het thema van de achtbaan slaat op een van de avonturen van Astérix in de stripverhalen. Daarbij willen de Vikingen, die Europa aan het veroveren zijn, bewijzen dat ze geen angst hebben door de uitdaging met Astérix aan te gaan. Boven de ingang van de attractie staat er dan ook een bord met het opschrift: “Toon mij wat angst is!”

Goudurix is een achtbaan met een hoogte van 36 meter en een lengte van 950 meter, er wordt een snelheid bereikt van 90 km/u. In het parcours zijn zeven inversies verwerkt: een Butterfly, Batwing, Looping en een Dubbele Corkscrew.

Over de baan rijden twee treintjes met telkens plaats voor 28 personen. Wie een ritje wil maken moet tenminste 140cm groot zijn. Bij opening was Goudurix de achtbaan met de meeste inversies in Europa, dit record hielt de rollercoaster 6 jaar in handen.