Top 10 achtbanen Premier Rides

De Amerikaanse fabrikant Premier Rides is gespecialiseerd in het bouwen van gelanceerde achtbanen. Ze bouwen zowel spectaculaire, compacte, indoor alsook familievriendelijke launch coasters. Daarom gingen we opzoek naar de snelste achtbanen die het bedrijf bouwde en brachten ze samen in deze top 10. Hoeveel van deze modellen heb jij al bereden?

 

#10: Deep Space – Imagicaa (72 km/u)

Deep Space in het Indische pretpark Imagicaa werd geopend in 2013 en is volledig indoor gelegen. De achtbaanrit start met een darkride gedeelte vooraleer een LSM lancering volgt die de bezoekers tot een snelheid van 72 km/u brengt. In totaal is de rollercoaster 16 meter hoog en 480 meter lang. Tijdens de rit van 1 minuut en 10 seconden zijn er verder nog 2 inversies, een Over-Banked Curve en een 360° Helix. Deep Space werd gebouwd op een compact oppervlakte van 45 op 65 meter.

 

#9: Sky Rocket I (80,5 km/u)

Sky Rocket in het Amerikaanse pretpark Kennywood werd geopend in 2010 en zou de voorloper worden van het grootste succesmodel van Premier Rides, zijn opvolger de Sky Rocket II. Maar de Sky Rocket uit Kennywood blijft momenteel nog steeds de enige achtbaan die gebouwd werd van het model Sky Rocket I. Deze achtbaan bereikt via een LSM lancering een snelheid van 80,5 km/u in 3 seconden. De rollercoaster is 29 meter hoog en de steilste drop is 90°. Op het parcours van 640,1 meter gaan de inzittenden 3 keer overkop.

 

#8: Sky Rocket IV (83,7 km/u)

We springen van de Sky Rocket I meteen naar de Sky Rocket IV, want de Sky Rocket II en III komen we later in deze lijst nog tegen. De allereerste Sky Rocket IV is Ice Breaker in het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando die normaal in 2020 had moeten openen maar door de coronacrisis werd uitgesteld naar 2022. De achtbaan bereikt door middel van een LSM lancering die 4 maal wordt gebruikt (2 maal achterwaarts en 2 maal voorwaarts) een snelheid van 83,7 km/u. In totaal is de rollercoaster 28,3 meter hoog en 579,1 meter lang. Door het heen en weer lanceren is de totaal afgelegde afstand 838,2 meter. Ice Breaker bevat naast een 100° drop een 28,3 meter hoge Jr. Scorpion Tail en een 24,4 meter hoge Top Hat – Outside.

 

#7: LIM Coaster – Indoor (86,9 km/u)

Paramount Parks bestelde in 1996 bij Premier Rides twee indoor gelanceerde achtbanen van het model LIM Coaster – Indoor. Deze zijn Flight of Fear in het Amerikaanse pretpark Kings Island en Flight of Fear in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. De achtbanen worden door middel van een LIM lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u. In totaal zijn de achtbanen 22,6 meter hoog en tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer overkop. Het volledige parcours van 824,5 meter wordt volledig in het donker afgelegd terwijl er krachten tot 4,5 G te voelen zijn. Per uur kunnen maar liefst 2000 personen een ritje maken op deze achtbanen.

 

#6: West Coast Racers – Six Flags Magic Mountain (88,5 km/u)

West Coast Racers in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd geopend in 2020. Het is een zogenaamde Quasi Möbius achtbaan wat wilt zeggen dat dit een duellerende rollercoaster is met twee tracks waarop telkens een trein tegen een andere trein racet. Het einde van de eerste track eindigt bij het begin van de tweede track waardoor de bezoekers bij het uitrijden van het station tijdens het eerste rondje racen tegen de trein die voor hun vertrok en tijdens het tweede rondje racen tegen de trein die na hun het station uitreed. Deze duellerende achtbaan bereikt door middel van 4 verschillende LSM lanceringen een maximale snelheid van 88,5 km/u en is 20,4 meter hoog. Op het parcours van in totaal 1219,2 meter gaan de bezoekers door 4 inversies, 4 lanceringen, 2 High Five elementen en kruist de track zichzelf 14 keer. De totale rit duur is 3 minuten wat erg lang is voor een gelanceerde achtbaan.

 

#5: LIM Coaster – Outdoor (96,6 km/u)

Van het model LIM Coaster – Indoor werd door Premier Rides ook een LIM Coaster – Outdoor versie gemaakt. Hiervan werden in totaal 3 exemplaren gebouwd. Deze zijn Joker’s Jinx in het Amerikaanse pretpark Six Flags America die opende in 1999, Poltergeist in het Amerikaanse pretpark Six Flags Fiesta Texas die eveneens in 1999 opende en Mad Cobra op het Japanse racecircuit Suzuka Circuit die opende in 1998 en daar stond tot 2003 en sinds 2006 haar rondjes maakt als Crazy Cobra in het Chinese pretpark Discoveryland.

De achtbanen worden door middel van een LIM lancering tot een snelheid gebracht van 96,6 km/u. In totaal zijn de achtbanen 24 meter hoog en tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer overkop. Het volledige parcours van 824,5 meter wordt in het licht afgelegd terwijl er krachten tot 4,5 G te voelen zijn. De outdoor versie wordt dus een stuk sneller gelanceerd dan de indoorversie terwijl de lengte van het parcours hetzelfde is. De elementen worden dus een pak sneller doorlopen en dat is goed te voelen.

 

#4: Sky Rocket II (99,8 km/u)

De Sky Rocket II is het meest verkochte model van Premier Rides. Het succes ligt bij het spectaculaire ritverloop in combinatie met de compacte oppervlakte van 65 op 19 meter. De achtbanen behalen door middel van een LSM lancering waarbij ze driemaal gelanceerd worden (2 maal voorwaarts en 1 maal achterwaarts) een snelheid van 99,8 km/u. De rollercoasters zijn 45,7 meter hoog en 263 meter lang. Op het parcours is 1 inversie met de In-Line Twist en verder is er nog een Non-Inverting Loop.

De eerste Sky Rocket II die gebouwd werd was Superman Ultimate Flight in het Amerikaanse pretpark Six Flags Discovery Kingdom in 2012. Daarna volgende Sky Scream in het Duitse pretpark Holiday Park in 2014. Tempesto in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg en Zombie Ride in het Mexicaanse pretpark Bosque Mágico opende beide in 2015. In 2016 was het Phobia Phear Coaster in het Amerikaanse pretpark Lake Compounce en in 2017 volgde nog 2 andere exemplaren met Hype in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park en Sky Rocket in het Chinese pretpark Chimelong Paradise. In 2018 opende Electric Eel in het Amerikaanse pret- en zeedierenpark SeaWorld San Diego. In 2019 opende Tigris in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa en dit jaar opent het 10de exemplaar en het eerste semi transporteerbare exemplaar met Sky Loop in Riyadh Winter Wonderland gelegen in Saudi-Arabië.

 

#3: Racing Coaster – Trans Studio Bandung (100 km/u)

Racing Coaster in het Indonesische pretpark Trans Studio Bandung is een custom launch coaster en werd gebouwd in 2011. De achtbaan bereikt door middel van een LSM lancering een snelheid van 100 km/u in 2 seconden tijd. De rollercoaster is in totaal 50 meter hoog en het 275 meter lange achtbaanparcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

 

#2-1: LIM Shuttle Loop Coaster & Sky Rocket III (112,7 km/u)

Het LIM Shuttle Loop Coaster model en de Sky Rocket III behalen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

LIM Shuttle Loop Coaster:

Het LIM Shuttle Loop Coaster model is een gelanceerde shuttle coaster waarvan drie exemplaren gemaakt werden. De achtbanen worden via een LIM lancering tot een snelheid gebracht van 112,7 km/u in 3,8 seconden. Daarna volgt een Top Hat Inside waarbij de bezoekers overkop gaan en komt de trein tot stilstand op een verticale spike van 66,4 meter hoog. Hierna wordt het 396,2 meter lange parcours dat eerst achterwaarts werd afgelegd, nu opnieuw doorlopen maar dan voorwaarts.

De eerste twee exemplaren werden besteld door Six Flags en opende in 1998, het gaat dan om de Mr. Freeze Reverse Blast in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas en Mr. Freeze Reverse Blast in het Amerikaanse pretpark Six Flags St. Louis. In 2000 opende ook nog Speed in The Ride Nascar Café in de Amerikaanse stad Las Vegas, maar toen het park sloot in 2011 werd de achtbaan verhuisd naar London Las Vegas waar die vandaag de dag nog steeds ligt.

 

Sky Rocket III:

Nadat we al eerder de Sky Rocket I, II en IV tegen kwamen in deze top 10 is het nu de beurt aan de Sky Rocket III, de snelste in de reeks die gebouwd werd. Van dit model werd er slechts 1 gemaakt en dat is Full Throttle in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain die geopend werd in 2013. De achtbaan wordt door middel van een LSM lancering naar een snelheid van 112,7 km/u gebracht waarna die door een 48,8 meter hoge looping (destijds een wereldrecord) met een diameter van 38,75 meter raast om vervolgens in een Dive Drop terecht te komen. Halverwege het parcours wordt de trein stilgezet waarna die achterwaarts in de Dive Drop wordt gelanceerd, vooraleer de trein weer voorwaarts rolt en opnieuw gelanceerd wordt. Ditmaal tot bovenop de looping waarmee de rit starten. Dit is de enige achtbaan in de wereld waarbij de trein zowel aan de binnenkant alsook aan de buitenklant van de looping rijdt. In totaal is de achtbaan 50 meter hoog en 670,6 meter lang.

 

Verleden:

Er was nog een achtbaanmodel dat in deze top 10 had gestaan mocht die nog in werking zijn geweest. Het gaat om Batman And Robin: The Chiller die van 1998 tot en met 2007 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure stond. Daarna verhuisde de achtbaan naar het Braziliaanse pretpark Beto Carrero World waar die van 2012 tot en met 2018 in opslag bleef liggen maar daarna helaas afgebroken werd.

Deze achtbaan was van het model Dueling LIM Shuttle Loop Coaster en was een spectaculaire duellerende gelanceerde shuttle achtbaan. Twee tracks met een verschillende lay-out waren naast elkaar gebouwd. De linkerkant was Batman, hier werd de rein door middel van een LIM lancering naar een snelheid van 103 km/u gebracht in 4 seconden. Op het 346,6 meter lange parcours dat zowel voorwaarts als achterwaarts werd afgelegd, gingen de bezoekers een keer voorwaarts en een keer achterwaarts door de Top Hat Inside waarbij de bezoekers dus in totaal 2 keer overkop gingen. De maximale snelheid lag op 104,6 km/u, de hoogte op 61 meter en de drop op 42,4 meter. De steilste drop was 90° en er waren krachten tot 5 G te voelen.

De andere kant, Robin, werd eveneens door een LIM lancering naar een snelheid van 104,6 km/u gebracht in 4 seconden. Op het 374,6 meter lange parcours dat zowel voorwaarts als achterwaarts werd afgelegd, gingen de bezoekers een keer voorwaarts en een keer achterwaarts door de Cobra Roll waarbij de bezoekers dus in totaal 4 keer overkop gingen. De maximale snelheid lag op 104,6 km/u, de hoogte op 61 meter en de drop op 32 meter. De steilste drop was 90° en er waren krachten tot 5 G te voelen. In de winter van 2006/2007 werden op beide tracks de Zero-G Rolls uit het parcours gehaald en vervangen door kleine heuvels.

 

Er waren heel wat problemen met de achtbaan. Zoals achtbaanfans waarschijnlijk al wel weten, vraagt de lancering van een achtbaan enorm veel energie. Vaak moeten hier speciale installaties voor gemaakt worden om dit aan te kunnen. Door dat het hier om een duellerende gelanceerde achtbaan gaat verbruikte de rollercoasters zoveel energie dat het voor black-outs zorgde in het park door stroomonderbreking, maar niet alleen in het park, maar zelfs in de dorpen er naast. Daarmee werd al snel besloten om beide banen niet meer tegelijk te lanceren waardoor helaas ook het duellerend aspect wegviel. Daarnaast waren er nog tal van andere problemen met de rollercoasters zoals de lanceringen die begonnen te smeulen, enorm veel downtijd, te pijnlijke beugels en treinen die regelmatig stalde tijdens de rit.

 

Toekomst:

In 2021 opende EpiQ Coaster in het Qatarese pretpark Doha Quest. Dit is een gelanceerde indoor coaster die maar liefst 60 meter hoog is. Het parcours van 560 meter lang bevat een verticale gedraaide spike en 2 inversies. De achtbaan wordt tot snelheid gebracht via een achterwaartse lancering. De maximum snelheid is niet bekend. Wanneer we ons enkel baseren op de hoogte zou deze rollercoaster op een 3de plaats in deze top 10 komen te staan. Momenteel zijn er geen andere projecten bekendgemaakt die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.