Six Flags Fiesta Texas presenteert ‘s werelds steilste B&M Dive Coaster

Het Amerikaanse Six Flags Fiesta Texas pakt volgend jaar groots uit met de komst van een nieuwe achtbaan van formaat: Dr. Diabolical’s Cliffhanger. Deze Dive Coaster van de Zwitserse achtbaanfabrikant Bolliger & Mabillard wordt met haar drop van 95° tevens de steilste Dive Coaster die B&M ooit ontwierp.

 

Six Flags Fiesta Texas, gelegen bij San Antonio in de Amerikaanse staat Texas, teasede de voorbije weken de komst van een grote nieuwe attractie in het steampunk-gebied van het park. Verscheidene parades, banners, posters en een grote steampunk-zeppelin zetten fans aan het denken over wat de nieuwe toevoeging aan het park zou kunnen zijn. Velen concludeerden dat Six Flags Fiesta Texas misschien de eerste Axis-achtbaan van de Amerikaanse fabrikant S&S zouden krijgen, maar de verbazing was groot toen het park enkele dagen geleden hun nieuwe achtbaan voorstelde: Dr. Diabolical’s Cliffhanger, een B&M Dive Coaster.

 

De Dive Coaster is een van de populairste achtbaanmodellen van de Zwitserse achtbaanfabrikant Bolliger & Mabillard. Enkele voorbeelden dichter bij huis zijn Baron 1898 (Efteling), Krake (Heide Park) en Valkyria (Liseberg). Het unieke aan Dr. Diabolical’s Cliffhanger daarentegen is dat B&M voor het eerst een drop van 95° voorziet op een Dive Coaster, voordien was loodrecht naar beneden (90°) de maximale hoek van de first drop. Het thema van de achtbaan beschrijft de gevaarlijke Dr. Diabolical, die een machine heeft gebouwd die menselijke adrenaline en angst kan opslaan. Met deze emoties voedt ze haar vreselijke wezens die ze wenst los te laten op de wereld om zo een Apocalyps te doen ontstaan. De machine uit het achtergrondverhaal is uiteraard de achtbaan zelf.

Dr. Diabolical’s Cliffhanger is 45,7 meter hoog, 762,3 meter lang en bereikt een topsnelheid van 96,6 km/u. Tijdens de rit gaan bezoekers twee keer overkop, een keer vlak na de drop in een Immelmann en de tweede keer door een 270° Zero-G Roll. Na de remmen halverwege het parcours volgt nog een drop van 22,9 meter gevolgd door een airtimeheuvel en een helix in de remmen. Een ander zeer uniek aspect aan deze achtbaan is dat er voor het eerst een oneven aantal mensen naast elkaar kan plaatsnemen in een Dive Coaster. De drie treinen bestaan elk uit drie rijen met elk 7 zitplaatsen, goed voor een totaal van 21 bezoekers per trein. De treinen zijn ook voorzien van de vest-harnassen zoals op Valkyria in Liseberg. In onderstaande video is de totale ritbeleving al eens te zien.

 

De opening van Dr. Diabolical’s Cliffhanger is voorzien in de loop van het seizoen 2022. De (voorbereidende) werkzaamheden zelf zijn reeds van start gegaan.

 

 

Bron en foto’s: Six Flags Fiesta Texas