Pretparkgames: Efteling Monopoly

Wanneer het slecht weer is, speel ik al eens graag een gezelschapsspel. Monopoly is daar 1 van mijn favorieten van, zeker als dit pretparkgerelateerd is. Zo hebben verschillende pretparken hun eigen Monopoly waaronder ook de Efteling. Tijd om dit spel eens van dichtbij te bekijken.

 

Efteling heeft sinds 2018 zijn eigen Monopoly. Toen ik het spel zag liggen in Efteldingen, de shop vooraan in het park moest ik het meteen hebben. Ik had eerder al de Heide Park Resort Monopoly kunnen kopen, dus kon deze zeker niet ontbreken in de collectie.

Efteling Monopoly speel je met dezelfde regels zoals bij de klassieke Monopoly. Er zijn natuurlijk wel enkele aanpassingen gebeurd aan het spelbord zodat het meer aansluit op de wereld van de Efteling. Zo koop je in dit spel geen straten maar Efteling attracties zoals De Oude Tuffers, Baron 1898 of Fata Morgana. De 2 duurste attracties in dit spel zijn Symbolica en het Sprookjesbos.

Net zoals in de klassieke Monopoly kan je die attracties kopen. Telkens wanneer er iemand van je tegenspelers op jou vakje komt, moet die dan een vooraf bepaald bedrag betalen. Hoe verder je van het startvakje verwijderd bent, hoe hoger de aankoopprijs zal zijn. Natuurlijk mag je voor een duurder vakje ook meer geld vragen aan tegenspelers die op jou vakje staan. Deze prijs kan nog omhoog gaan wanneer je huisjes en hotels aanschaft om op 1 van jouw aangekochte vakjes te plaatsen.

 

Zoek op dit spelbord niet naar de 4 stations want die zijn er niet, deze zijn vervangen door verblijfsaccommodaties. Zo kun je het Loonsche Land Hotel, het Vakantiepark Loonsche Land, Het Efteling Hotel of  het Vakantiepark Bosrijk kopen. Hoe meer verblijfsaccommodaties je in je bezit hebt, hoe meer geld je kan eisen bij je tegenspelers wanneer zij toevallig op 1 van die vakjes staan.

 

Ook de elektriciteits- en watercentrale zijn vervangen, ditmaal door 2 shows. Het gaat hier over de paardenshow Raveleijn en de fonteinenshow Aquanura.

 

Natuurlijk zijn er ook kans- en bonuskaarten, al hebben die ook weer een andere naam gekregen. Zo noemen ze hier kanskaarten en schatkisten. Wanneer je op 1 van de bijbehorende vakjes terecht komt mag je een kaartje van de juiste stapel nemen. Zo krijg je misschien weer wat extra geld of mag je onmiddellijk naar start. Uiteraard staat er ook wel eens minder goed nieuws op de kaartjes, zo zou het wel eens kunnen gebeuren dat je onderhoudskosten mag betalen voor je attracties. Het blijft een spel waarbij je dus geluk zal nodig hebben.

Jammer genoeg zijn de figuren bij dit spel de “standaard figuren” zoals bij iedere monopoly. Zo kun je spelen met een hond of een bootje. Het spel wordt gespeeld met 2 dobbelstenen. Het geld wordt dan weer “Efteling geld” genoemd.

Wie geïnteresseerd is in dit spel kan deze nog steeds online kopen in enkele verschillende online shops. Het loont wel de moeite om deze eens te vergelijken want bij de een kost het spel € 44,49 maar bij de ander dan weer € 54,99.

Voor elke liefhebber van Monopoly, de Efteling of pretparken in het algemeen is dit bordspel een echte aanrader. Een prachtige souvenir om in je collectie te plaatsen. Zo komt de Efteling in een lang rijtje terecht van pretparken met een eigen Monopoly. Zo hebben Heide Park, Disneyland, Alton Towers, Gardaland, Thorpe Park en Energylandia hun eigen Monopoly. Verzamel jij ze allemaal?

 

Bron: artikels over verschillende monopoly spellen op TPF

Bron foto’s: Gregory Dewulf/Themeparkfreaks