Coaster-Count gebruikers stemmen Steel Vengeance en Wildfire opnieuw naar de top

Vorig jaar werd door Coaster-Count voor de eerste keer een stemming georganiseerd onder al haar gebruikers om te weten te komen wat de beste stalen en houten achtbanen ter wereld zijn. Daarbij werd Steel Vengeance verkozen tot beste stalen achtbaan ter wereld en Wildfire tot beste houten achtbaan ter wereld. Ook dit jaar zijn de twee achtbanen opnieuw de winnaars in hun categorie.

 

Coaster-Count.com is al jarenlang de website om bij te houden welke achtbanen je al bereden hebt, waar dan ook in de wereld. De website houdt gegevens bij van meer dan 13.000 rollercoasters wereldwijd en heeft duizenden gebruikers over heel de wereld. Daarom besloot de website een stemming te organiseren om te kijken welke rollercoaster nu de beste is. Uiteindelijk besloten 811 gebruikers om mee te doen aan de stemming (ten opzichte van 541 vorig jaar) en zo kwamen we te weten welke achtbanen nu de beste zijn ter wereld.

De resultaten worden berekend met een ingenieuze methode. Een simpel systeem dat gebaseerd is op punten geeft een voordeel aan achtbanen met veel berijders, terwijl een eenvoudig vergelijkingssysteem makkelijk gemanipuleerd kan worden. Het voordeel van Coaster-Count, ten opzichte van andere stemmingen, is dat er vertrouwd kan worden op veel meer informatie, met name welke deelnemer welke achtbanen heeft bereden. Hiermee wordt een veel voorkomend probleem in andere stemmingen opgelost. Een achtbaan die weinig is bereden, maar wel hoog wordt gewaardeerd door de rijders, zou hoger moeten eindigen dan een achtbaan die vaak is bereden, maar niet vaak hoog wordt gewaardeerd.

 

Stalen achtbanen:

Bij de stalen achtbanen is Steel Vengeance uit het Amerikaanse pretpark Cedar Point uitgeroepen voor de tweede maal op rij tot beste stalen rollercoaster ter wereld. Dit is geen verrassing, want sinds de achtbaan in 2018 opende wint het zowat elke prijs die er te winnen valt. De achtbaan werd gebouwd door het befaamde bedrijf Rocky Mountain Construction (RMC) en was bij opening de snelste en hoogste hybride rollercoaster ter wereld.

De tweede en de derde plaats zijn wel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Zadra uit het Poolse pretpark Energylandia en Hakugei uit het Japanse pretpark Nagashima Spa Land veroveren de tweede en derde plaats. Beide achtbanen werden in 2019 geopend en werden eveneens gebouwd door de Amerikaanse fabrikant RMC die zo de volledige top 3 domineert.

Dit gaat ten koste van Fury 325 uit het Amerikaanse pretpark Carowinds en Taron uit het Duitse pretpark Phantasialand die elk twee plaatsen dalen naar een respectievelijke vierde en vijfde plaats. Fury 325 is een Giga Coaster die gebouwd werd door Bolliger & Mabillard (B&M) in 2015, terwijl Taron een multi launch coaster is die gebouwd werd in 2016 door Intamin Amusement Rides.

Meer recent gebouwde achtbanen vinden we terug op plaats zes met Taiga in het Finse pretpark Linnanmäki en op plaats zeven Untamed in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. Beide achtbanen werden gebouwd in 2019. Taiga komt uit de stallen van Intamin en Untamed uit die van RMC.

De top 10 wordt afgesloten met Helix uit het Zweedse pretpark Liseberg op acht, Shambhala uit het Spaanse pretpark PortAventura Park op negen en Maverick uit het Amerikaanse pretpark Cedar Point op tien.

Zo zien we dat Cedar Point het enige pretpark in de top 10 is dat 2 achtbanen kan vertegenwoordigen. Rocky Mountain Construction bouwde dan weer 4 achtbanen uit de top 10, Intamin Amusement Rides bouwde er 3, Bolliger & Mabillard bouwde er 2 en Mack Rides 1.

De top 20 wordt vervolledigd door F.L.Y. in Phantasialand, Expedition GeForce in Holiday Park,  Intimidator 305 in Kings Dominion, Hyperion in Energylandia, Schwur des Kärnan in Hansa Park, Millennium Force in Cedar Point, Twisted Colossus in Six Flags Magic Mountain, Skyrush in Hersheypark, DC Rivals HyperCoaster in Warner Bros. Movie World en Medusa Steel Coaster in Six Flags Mexico.

 

Houten achtbanen:

Bij de houten achtbanen is het Wildfire uit het Zweedse pretpark Kolmården die voor het tweede jaar op rij met de hoofdprijs gaat lopen. Dit is eveneens een achtbaan die gebouwd werd door Rocky Mountain Construction en deze opende in 2016. Op de tweede plaats komt opnieuw El Toro uit het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. Deze werd gebouwd door Intamin Amusement Rides in 2006. De top 3 wordt deze keer afgesloten met Troy uit het Nederlandse pretpark Toverland.

Verder in de top 5 staat Lightning Rod in het Amerikaanse pretpark Dollywood. Deze werd gebouwd door Rocky Mountain Construction in 2016. Op plaats vijf vinden we T Express in het Zuid-Koreaanse pretpark Everland. Deze achtbaan werd gebouwd in 2008 door Intamin Amusenet Rides.

De top 10 wordt vervolledigd door Wood Coaster uit Knight Valley in de Chinese provincie Guangdong. Op plaats zeven vinden we Voyage uit het Amerikaanse pretpark Holiday World. Wodan Timbur Coaster uit het Duitse pretpark Europa Park staat op acht. Op plaats negen vinden we Boulder Dash uit het Amerikaanse pretpark Lake Compounce. De top 10 wordt afgesloten met Colossos – Kampf der Giganten uit het Duitse pretpark Heide Park.

Intamin Amusement Rides en Great Coasters International bouwden ieder 3 achtbanen uit de top 10. Rocky Mountain Construction bouwde er 2, The Gravity Group en Custom Coasters International bouwden ieder 1 achtbaan uit de top 10.

De top 20 wordt verder aangevuld met Balder in Liseberg, Phoenix in Knoebels Amusement Resort, Outlaw Run in Silver Dollar City, Mystic Timbers in Kings Island, Wicker Man in Alton Towers, El Toro in Freizeitpark Plohn, Joris en de Draak in Efteling, GhostRider in Knott’s Berry Farm en Beast in Kings Island.

 

Bron: Coaster-Count.