Coaster-Count gebruikers stemmen Steel Vengeance en Wildfire opnieuw op 1

Voor de vijfde keer werd door Coaster-Count een stemming georganiseerd onder al haar gebruikers om te weten te komen wat de beste stalen en houten achtbanen ter wereld zijn. Daarbij werd voor de vijfde maal op rij Steel Vengeance verkozen tot beste stalen achtbaan ter wereld en Wildfire tot beste houten achtbaan ter wereld.

 

Coaster-Count.com is al jarenlang de website om bij te houden welke achtbanen je al bereden hebt, waar dan ook in de wereld. De website houdt gegevens bij van meer dan 15.000 rollercoasters wereldwijd en heeft duizenden gebruikers over heel de wereld. Daarom besloot de website een stemming te organiseren om te kijken welke rollercoaster nu de beste is. Uiteindelijk besloten 1422 gebruikers om mee te doen aan de stemming (ten opzichte van 541 in het eerste jaar) en zo kwamen we te weten welke achtbanen nu de beste zijn ter wereld.

De resultaten worden berekend met een ingenieuze methode. Een simpel systeem dat gebaseerd is op punten geeft een voordeel aan achtbanen met veel berijders, terwijl een eenvoudig vergelijkingssysteem makkelijk gemanipuleerd kan worden. Het voordeel van Coaster-Count, ten opzichte van andere stemmingen, is dat er vertrouwd kan worden op veel meer informatie, met name welke deelnemer welke achtbanen heeft bereden. Hiermee wordt een veel voorkomend probleem in andere stemmingen opgelost. Een achtbaan die weinig is bereden, maar wel hoog wordt gewaardeerd door de rijders, zou hoger moeten eindigen dan een achtbaan die vaak is bereden, maar niet vaak hoog wordt gewaardeerd.

 

Stalen achtbanen:

Bij de stalen achtbanen is Steel Vengeance uit het Amerikaanse pretpark Cedar Point uitgeroepen voor de vijfde maal op rij tot beste stalen rollercoaster ter wereld. Dit is geen verrassing, want sinds de achtbaan in 2018 opende wint het zowat elke prijs die er te winnen valt. De achtbaan werd gebouwd door het befaamde bedrijf Rocky Mountain Construction (RMC) en was bij opening de snelste en hoogste hybride rollercoaster ter wereld.

Op de tweede plaats vinden we Zadra uit het Poolse pretpark Energylandia en op de derde plaats vinden we The Ride to Happiness by Tomorrowland uit het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. Zadra werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant RMC in 2019 en The Ride to Happiness by Tomorrowland werd gebouwd in 2021 door Mack Rides.

De baan die de grootste sprong maakt in de top 10 ten opzichte van vorig jaar is VelociCoaster in het Amerikaanse pretpark Universal Studios Islands of Adventure. Deze werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en steeg 2 plekken ten opzichte van vorig jaar. De top 5 wordt vervolledigd met Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa. Gebouwd in 2022 door RMC.

Op plaats 6 staat Taron in het Duitse pretpark Phantasialand en op plaats 7 volgt Fury 325 in het Amerikaanse pretpark Carowinds. Taiga uit het Finse pretpark Linnanmäki stijgt een plaats naar plaats 8. De top 10 wordt compleet gemaakt door twee nieuwkomers die ook beide vorig jaar geopend werden voor het publiek en gebouwd werden door de Zwitserse fabrikant Intamin. Het gaat om Toutatis uit het Franse pretpark Parc Astérix op plek 9 en op plek 10 staat Batman Gotham City Escape in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid.

Door de nieuwkomers leidt Intamin nu de top 10. Intamin Amusement Rides bouwde 5 achtbanen uit de top 10, Rocky Mountain Construction bouwde 3 achtbanen en Bolliger & Mabillard bouwde er 1 net zoals Mack Rides.

De top 20 wordt vervolledigd door Hakugei in Nagashima Spa Land, Untamed in Walibi Holland, ArieForce One in Fun Spot America Atlanta, Helix in Liseberg, Kondaa in Walibi Belgium, Eejanaika in Fuji-Q Highland, F.L.Y. in Phantasialand, Project 305 (Intimidator 305) in Kings Dominion, Wildcat’s Revenge in Hersheypark en Maverick in Cedar Point.

 

Houten achtbanen:

Bij de houten achtbanen is het Wildfire uit het Zweedse pretpark Kolmården die voor het vijfde jaar op rij met de hoofdprijs gaat lopen. Dit is eveneens een achtbaan die gebouwd werd door Rocky Mountain Construction en deze opende in 2016. Op de tweede plaats komt El Toro uit het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. Deze werd gebouwd door Intamin Amusement Rides in 2006. De top 3 wordt deze keer afgesloten met Voyage uit het Amerikaanse pretpark Holiday World. Deze werd gebouwd door de Gravity Group.

Verder in de top 5 staat Wodan Timbur Coaster in het Duitse pretpark Europa Park, gebouwd door Great Coasters International (GCI) in 2012. Op plaats vijf vinden we Troy in het Nederlandse pretpark Toverland, gebouwd door GCI in 2007.

De top 10 wordt vervolledigd door T Express in het Zuid-Koreaanse pretpark Everland, Colossos – Kampf der Giganten uit het Duitse pretpark Heide Park en de gloednieuwe Leviathan in het Australische Sea World. Verder is er nog Mystic Timbers uit het Amerikaanse Kings Island en Phoenix uit het Amerikaanse Knoebels Amusement Resort die origineel gebouwd werd in 1947.

Intamin Amusement Rides en Great Coasters International bouwden ieder 3 achtbanen uit de top 10. The Gravity Group bouwde er 2. Rocky Mountain Construction en Philadelphia Toboggan Coasters bouwden ieder 1 achtbaan uit de top 10.

De top 20 wordt verder aangevuld met Outlaw Run in Silver Dollar City, Boulder Dash in Lake Compounce, Balder in Liseberg, GhostRider in Knott’s Berry Farm, Beast in Kings Island, de houten versie van Lightning Rod in Dollywood, Joris en de Draak in Efteling, Tonnerre 2 Zeus in Parc Astérix, Wicker Man in Alton Towers en Thunderhead in Dollywood.

 

Bron: Coaster-Count.