Bouw pretpark gestart dat Kanonen uit Liseberg een nieuwe thuis geeft

De bouwwerkzaamheden aan het gloednieuwe pretpark Lost Island Theme Park, in de Amerikaanse staat Iowa, zijn ondanks de coronacrisis van start gegaan. Het pretpark kreeg meteen grote aandacht van de internationale pretparkfans. Niet alleen omdat er een investering van 100.000.000 dollar mee gepaard ging, maar ook omdat de gelanceerde achtbaan Kanonen afkomstig uit het Zweedse pretpark Liseberg in het park zal komen te staan.

 

Kanonen is een jonge achtbaan die gebouwd werd in 2005 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De attractie wordt door een hydraulische lancering in 2 seconden tot een snelheid van 75 km/u gebracht. Tijdens het 440 meter lange parcours gaan de bezoekers tweemaal overkop. De achtbaan is 24 meter hoog en heeft een drop van 90 graden.

 

Sluiting in Liseberg:

Op 8 december 2016 kwam het slechte nieuws naar buiten dat de gelanceerde achtbaan Kanonen uit het Zweedse pretpark Liseberg gesloten ging worden na de winteropening van het park. Dit om plaats te maken voor de nieuwe spectaculaire achtbaan Valkyria. Het nieuws kwam onverwacht voor de achtbaan- en pretparkfans, want de achtbaan was nog maar 11 jaar oud.

Een tijdje later kwam dan het nieuws naar buiten dat de achtbaan te koop stond, wat wou zeggen dat deze mogelijk niet verloren zou gaan. In maart van 2017 werd er gestart met de afbraakwerken van de attractie, nadien was het een lange periode stil rond de toekomst van de achtbaan.

 

Kanonen gered:

In mei van 2018 konden we jullie melden dat de achtbaan definitief gered was, want er was een koper gevonden. Wie de achtbaan gekocht had en waar deze naartoe zou gaan, was toen nog onduidelijk. Het was pas eind juli van datzelfde jaar dat de koper zich bekendmaakte.

Het was Lost Island Waterpark, een waterpark gelegen in de Amerikaanse staat Iowa, dat bekendmaakte dat ze Kanonen hadden gekocht. Toch maakten de kopers meteen bekend dat de achtbaan niet zou worden opgebouwd in het waterpark. Waarom ze de achtbaan dan gekocht hadden bleef lange tijd onduidelijk. Pas een jaar later, in de zomer van 2019, maakte Lost Island Waterpark bekend dat ze een pretpark zouden bouwen.

 

Lost Island Theme Park:

Ondertussen is duidelijk geworden dat Kanonen in dit pretpark zal komen te liggen. Het pretpark wordt opgedeeld in 5 zones die elk een eigen thema krijgen. Er komen heel wat attracties zoals een vrijevaltoren, Sky Fly attractie, een log flume (ook wel boomstammetjes genoemd in de volksmond), een frisbee attractie, splash battle en vele andere.

Naast Kanonen zal het park nog 2 andere achtbanen hebben. Een daarvan wordt een kleine familiecoaster, maar het is vooral de andere achtbaan die onze aandacht trekt. Op de lay-outtekeningen van het park kunnen we immers zien dat het om een Suspended Looping Coaster (SLC) gaat van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het gaat daarbij om de versie van de standaard lay-out, maar dan met extra helix op het einde. Hiervan zijn er slechts 5 gebouwd in de wereld.

Van deze vijf zijn er nog vier in werking en het exemplaar dat niet meer in werking is, is Cobra uit het Zuid-Afrikaanse pretpark Ratanga Junction, dat in 2018 de deuren sloot. Dezelfde tijdspanne dus als waarin Kanonen gekocht werd. De Cobra stond ook lange tijd te koop, maar dat is nu niet meer het geval.

Bij de pretparkfans heeft de SLC niet echt de beste reputatie, maar dit komt vooral door de pijnlijke treinen. Het goede nieuws is nu dat Lost Island Theme Park de rollercoaster waarschijnlijk van goednieuwe treinen zal voorzien, de veel comfortabelere nieuwe generatie treinen van Vekoma. Een van de oude treinen staat immers alweer te koop op dezelfde website als degene waarop Cobra verkocht werd.

 

 

Bronnen: rcdb, cbs2iowa, Park Pros