Koper van achtbaan Kanonen uit Liseberg is bekend!

De koper van de gelanceerde achtbaan Kanonen afkomstig uit het Zweedse pretpark Liseberg is eindelijk bekend! In mei werd al duidelijk dat de achtbaan gered was, maar aan wie de achtbaan toen verkocht was, was nog niet bekend. Nu blijkt de achtbaan verkocht te zijn aan een Amerikaans waterpark.

 

Op 8 december 2016 kwam het slechte nieuws naar buiten dat de gelanceerde achtbaan Kanonen uit het Zweedse pretpark Liseberg gesloten ging worden na de winteropening van het park. Het nieuws kwam onverwacht voor de achtbaan- en pretparkfans, want de achtbaan was nog maar 11 jaar oud.

Een tijdje later kwam dan het nieuws naar buiten dat de achtbaan te koop stond, wat wou zeggen dat deze mogelijk niet verloren zou gaan. In maart van 2017 werd er gestart met de afbraakwerken van de attractie, nadien was het een lange periode stil rond de toekomst van de achtbaan.

In mei van dit jaar konden we jullie melden dat de achtbaan definitief gered was, want er was een koper gevonden. Wie de achtbaan gekocht had en waar deze naartoe zou gaan, was toen nog onduidelijk. Nu heeft de nieuwe eigenaar van de achtbaan zich bekendgemaakt.

Het gaat om Lost Island Waterpark, een waterpark gelegen in de Amerikaanse staat Iowa. Toch zal de achtbaan niet worden opgebouwd in het waterpark. De eigenaars hebben immers via Twitter laten weten dat ze de gelanceerde achtbaan volgend jaar opnieuw zullen verkopen en dat deze dus niet in het park komt te staan. Waarom Lost Island Waterpark dan de achtbaan heeft aangekocht, is voorlopig nog zeer onduidelijk.

 

Kanonen is een jonge achtbaan die gebouwd werd in 2005 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De attractie wordt door een hydraulische lancering in 2 seconden tot een snelheid van 75 km/u gebracht. Tijdens het 440 meter lange parcours gaan de bezoekers tweemaal overkop. De achtbaan is 24 meter hoog en heeft een drop van 90 graden.

Kanonen werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe, spectaculaire achtbaan. Dit is de Dive Coaster Valkyria, die gebouwd werd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & MabillardValkyria is de grootste Dive Coaster van Europa en heeft een topsnelheid van 105 km/u. De rollercoaster bevat een drop van 50 meter hoog, die eindigt in een tunnel onder de grond. Daarnaast heeft de achtbaan ook 3 inversies.

 

De populariteit van Kanonen was licht gedaald nadat Liseberg in 2014 de gelanceerde achtbaan Helix opende. Deze werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides en telt maar liefst twee lanceringen en zeven inversies. Tijdens de rit van 1381 meter wordt er een maximale topsnelheid van 100 km/u en een hoogte van 41 meter bereikt.