Ratanga Junction sluit voorgoed de deuren

Het Zuid-Afrikaanse pretpark Ratanga Junction zal op 1 mei 2018, na twintig jaar, haar poorten voorgoed sluiten. Dit maakte het park zelf bekend in een persbericht. De eigenaar – Rabie Property Group – nam deze beslissing omdat het park niet langer rendabel blijkt te zijn en men de grond wil gebruiken voor andere doeleinden.

 

Het Zuid-Afrikaanse pretpark Ratanga Junction werd geopend op 16 december 1998 in Kaapstad. In 2005 kwam het park in handen van de Rabie Property Group. De groep heeft besloten dat het park niet rendabel genoeg blijkt en gaat de grond herontwikkelen.

Ook al staat deze herontwikkeling nog in haar kinderschoenen, toch wordt gedacht om op de grond residentile appartementen, hotels, restaurants en een conventieruimte te bouwen.

John Chapman, CEO van de groep, vertelde aan de pers dat deze herontwikkeling al langer op tafel ligt. “Toen Rabie zich inkocht bij Century City in 2004, kreeg het behalve de grond ook het pretpark in handen. Sinds toen waren er al plannen om de grond van het park te gebruiken voor andere doeleinden, en de tijd is aangebroken om deze plannen uit te voeren.”

De CEO vertelde verder dat het park te groot is voor een plek als Kaapstad. “De te grote faciliteit, het gebrek aan een constante interesse in het park, het seizoensgebonden weer, dure onderhoudskosten en operationele kosten en de verouderde infrastructuur, zorgen er voor dat het park niet winstgevend meer is. Dit was al zo sinds we het gekocht hebben.”

“We hebben sinds de overname de openingsdagen verminderd, wat betekent dat het park in het laagseizoen gesloten bleef. We zorgden ook voor een jaarrond mogelijkheid op conferentie faciliteiten en hebben het park zo uitgebaat, dat we net break-even konden draaien. Het is op dit ogenblik niet meer mogelijk om het park verder te laten bestaan, hiervoor zouden we handenvol geld moeten pompen in nieuwe attracties en dat kan de portefeuille van het park niet dragen.”

Voor sommige van de kleinere attracties zijn momenteel al onderhandelingen bezig, deze zouden mogelijk verplaatst worden binnen Kaapstad. Tot de sluiting zal het park gewoon geopend blijven zoals voorheen en zullen de bezoekers nog niets merken.

Om de trouwe bezoekers te bedanken zullen de tickets van 29 september tot 8 oktober zeer voordelig aangeboden worden.

 

Bron en foto: Ratanga Junction