Top 10 best bezochte waterparken ter wereld

In onze wekelijkse top 10 bekijken we deze keer wat de 10 best bezochte waterparken ter wereld zijn van het afgelopen jaar (2018). Deze keer is er een interessante wending, want voor het eerst in jaren is er van uit het niets een Europees waterpark de top 10 binnengekomen.

 

Voor we de top 10 bespreken wil ik toch even uitleggen wat een Master Blaster slide is, omdat misschien niet iedereen van jullie deze naam zullen kennen. Dit is een slide waar je meestal met een bootje afglijd en die tijdens de rit naar beneden verschillende keren terug opwaarts wordt gestuurd door krachtige waterstralen of magneten die het bootje over de bergen heen duwt. De Master Blasters worden ook wel eens watercoasters genoemd omdat ze je een soort rollercoaster gevoel geven.

 

#10: Aquaventure Water Park (1,4M)

Aquaventure Water Park is gelegen in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en ontving vorig jaar 1.397.000 bezoekers. Dit is een stijging van 3,5% ten opzichte van 2017 en kon hiermee een deel van haar verloren bezoekers terugwinnen. Aquaventure Water Park is het beste bezochte waterpark van het midden oosten.

In Aquaventure Water Park vind je gigantische bandenglijbanen, een Master Blaster, vrijeval slides en een slide die door een haaien bassin gaat. Naast de slides, de zwembaden en sauna’s zijn er ook nog aquariums met subtropische vissen te vinden en kan je met de kabelbaan van slide tot slide te gaan.

 

#9: Hot Park Rio Quente (1,4 M) (-2)

In 2016 was Hot Park Rio Quente nog de nieuwkomer in de top 10 en een jaar later steeg het waterpark met 3 plaatsen naar een 7de plaats op de ranglijst. Het afgelopen jaar was de bezoekerspiek verdwenen en zakte de bezoekersaantallen lichtjes met 3,2%. Hierdoor bleven er nog 1.433.000 bezoekers over in 2018, wat het 2de beste resultaat ooit is voor het waterpark is. Het waterpark verliest hiermee wel opnieuw 2 plaatsen op de wereldranglijst. Hot Park Rio Quente is gelegen in Caldas Novas in Brazilië.

Hot Park Rio Quente is meer dan alleen een waterpark. Naast de verschillende slides, waaronder een halfpipe slide, een lazy river, een slide die onder de grond verdwijnt en verschillende race slides heeft het park ook nog heel wat andere dingen te bieden. Zo is er een Bird Land met verschillende exotische vogels, een kajaktoer, een surfschool, een klimparcours tussen de bomen, kabelbanen op duizelingwekkende hoogte en verschillende andere attracties terug te vinden.

 

#8: Therme Erding (1,5M)

De strafste prestatie uit de top 10 komt van Therme Erding die van een 12de plaats naar een hele mooie 8ste plaats gaat. Therme Erding is daarmee het best bezochte waterpark van Europa en ook het eerste waterpark in jaren die de top 10 weet binnen te komen. Het waterpark is gelegen in Erding, niet zo ver van München in Duitsland en het waterpark heeft naast het gigantische indoor gedeelte, ook nog een outdoor gedeelte. Vorig jaar mocht het waterpark 1.500.000 bezoekers ontvangen, dat is maar liefst 13,6% meer dan het jaar voordien. Hiermee zijn de bezoekersaantallen met 50% gestegen in 4 jaar tijd.

Naast het indrukwekkend aanbod van wellness, spa, sauna’s, oases en meer, is er ook een gigantisch aanbod aan waterglijbanen. Ze hebben zelfs het meeste aantal glijbanen van heel Europa. Galaxy Erding (de benaming voor het avonturen gedeelte met de slides), heeft maar liefst 27 waterglijbanen voor in totaal meer dan 2,7 kilometer aan glijplezier. De glijbanen zijn opgedeeld in 3 niveaus: familie, actie en extreem.

Magic Eye, is met zijn 360 meter de langste gesloten waterglijbaan ter wereld. Op de Speed Racer slides kan je een één tegen één een duel houden met gechronometreerde tijden. Op de Black Mamba worden de officiële Duitse kampioenschappen gehouden voor waterslide racing. Naast de vele indrukwekkende en leuke waterglijbanen kan je in het waterparadijs ook regelmatig grote evenementen bijwonen waar live bands komen optreden. Deze kan je dan vanuit de cocktailbar in het water beluisteren terwijl je heerlijk achterover ligt in een water ligstoel met ontspannende bubbels. Actie, spanning en ontspanning gegarandeerd. Vorig jaar opende het waterpark een glijbaan met Virtual Reality brillen, uniek in de wereld.

 

#7: Aquatica (1,6M)

Aquatica is gelegen in Orlando (Verenigde Staten van Amerika) en is een onderdeel van het Seaworld Resort. Het waterpark mocht vorig jaar 1.556.000 bezoekers ontvangen en dat is 8,5% meer dan het jaar voordien. Het park stijgt zo opnieuw een plaatsje in de ranking dat het een jaar voordien nog was kwijtgespeeld.

De meest populaire slide van het park is de Dolphin Plunge, twee slides die door het bassin van de zwart-witte dolfijnen gaan. Verder heeft Aquatica een tol slide, een funnel slide en verschillende banden glijbanen.

 

#6: Volcano Bay (1,7 M)

Volcano Bay is het gloednieuwe waterpark van Universal in Orlando dat het oude waterpark, Wet ’n Wild, vervangt. Volcano Bay wist in het openingsjaar meteen de top 10 binnen te komen met meer bezoekers dan het vorige waterpark ooit haalde. Ook in het tweede openingsjaar scoort het waterpark goed en stijgen de bezoekersaantallen met 15% naar 1.725.000 in 2018.

Het waterpark heeft verschillende slides zoals een vrijeval slide door de vulkaan die centraal staat in het park. Er zijn verschillende banden glijbanen voor meerdere personen en ook enkele grote Master Blaster slides waarin je in een bootje een groot parcours aflegt. Daarnaast zijn er ook nog verschillende glijbanen met eenpersoons banden en gewone body slides.

 

#5: Bahamas Aquaventure Water Park (1,8 M)

Bahamas Aquaventure Water Park is gelegen in Nassau op de Bahama’s en is een onderdeel van Paradise Island. Vorig jaar mocht het park 1.831.000 bezoekers ontvangen wat evenveel is als het jaar voordien.

Bahamas Aquaventure Water Park heeft grote speed slides, banden glijbanen, Master Blasters, een slide die door een haaienbassin gaat, een jungle slide en 2 Lazy Rivers. Verder is er ook nog een dolfijnen bay, een golf terrein, spa en een hoop andere evenementen en ontspanningsmogelijkheden.

 

#4: Thermas Dos Laranjais (2,0 M)

Thermas Dos Laranjais is gelegen in de Braziliaanse stad Olímpia en is het best bezochte waterpark van Zuid-Amerika. Het waterpark kreeg vorig jaar 1.971.000 bezoekers over de vloer en valt na het top jaar van 2017 terug onder de kaap van de 2 miljoen bezoekers. De daling van 1,8% in de bezoekersaantallen zorgt er ook voor dat het zijn top 3 plaats die het park in 2017 voor het eerst wist te halen, terug kwijt is.

Het waterpark heeft verschillende banden glijbanen, speed slides, kabelbanen en verschillende plaatsen waar de bezoekers kunnen uitrusten in de schaduw. Verder staat er ook een surfsimulator en een golfslagbad.

 

#3: Blizzard Beach (2,0 M)

Blizzard Beach is gelegen in het Amerikaanse Walt Disney World Resort te Orlando en is het tweede beste bezochte Disney waterpark ter wereld. Vorig jaar mocht het park 2.003.000 bezoekers ontvangen, wat een stijging van 3,0% is ten opzichte van het jaar er voor. Hierdoor stijgt het waterpark opnieuw naar de 3de plaats op de wereldranglijst nadat het waterpark deze plaats in 2017 verloor aan Thermas Dos Laranjais.

In tegenstelling tot de meeste andere waterparken is dit waterpark niet subtropisch gethematiseerd, maar wil men net een sneeuwlandschap voorstellen. Het waterpark bevat een Lazy River, verschillende glijbanen, speed slides, een Crazy River, een kabelbaan over het water en matjes glijbanen.

                                                             

#2: Typhoon Lagoon (2,3M)

Typhoon Lagoon is gelegen in het Amerikaanse Walt Disney World Resort te Orlando en is het best bezochte waterpark van Amerika. Vorig jaar mocht het park 2.271.000 bezoekers ontvangen, wat een stijging is van 5,0% ten opzichte van het jaar er voor.

Typhoon Lagoon heeft verschillende slides zoals een Crazy River, Lazy River, Master Blaster en een hoop familie slides. Er is ook de mogelijkheid om te surfen en er is een haaien reef waar je deze gevaarlijke zeedieren kan bewonderen.

 

#1: Chimelong Water Park (2,7 M)

Chimelong Water Park is gelegen in de Chinese stad Guangzhou en behoort bij het Chimelong resorts waar ook nog 4 andere parken toe behoren (een pretpark, safari park, water park, internationaal circus park en een krokodil park). Vorig jaar mocht het park 2.740.000 bezoekers ontvangen wat een stijging van 1,9% is ten opzichte van het jaar voordien. Hiermee heeft het waterpark sinds de opening in 2006 alleen nog maar stijgende bezoekersaantallen behaald. In 2013 wist Chimelong Water Park, Typhoon Lagoon van de troon te stoten, en zo was er voor het eerst in de geschiedenis geen Disney waterpark die op nummer 1 stond.

Chimelong Water Park is niet zomaar het best bezochte waterpark ter wereld. Het heeft de meeste aantal voorzieningen ter wereld en beschikt over toonaangevende “Star” attracties. De Extreme River heeft de wereld hoogste kunstmatige golven, daarnaast hebben ze ook nog de grootste surfmogelijkheid (in termen van capaciteit) ter wereld. Bezoekers kunnen evenaren hoe het is wanneer er een vloedgolf komt met golven tot maar liefst 3 meter hoog. Hierin kunnen tot 3000 mensen tegelijk plaats nemen. Chimelong Water Park heeft eveneens het grootste golfslagbad ter wereld. Naast de verschillende thrill slides heeft het park ook meer dan 50 faciliteiten voor gezinnen.

Het waterpark heeft onder andere een gigantische trechter slide, een reuzen boomerang slide, een tol slides, speed slides, tornado slides en gigantisch veel andere familie slides. De Master Blaster van het park heeft de International Tourism Industry’s award gewonnen voor beste water attractie ter wereld. Tot slot is er ook nog een subtropisch bad met een temperatuur van 42 graden Celsius.

 

 

Algemene cijfers:

In 2018 mochten de 20 meest succesvolle waterparken ter wereld samen 30.919.000 bezoekers ontvangen. Dat waren er 2,5% meer dan in 2017. Hiermee wordt de algemene groei binnen de waterparken bevestigd en wordt zodoende de stijgende trend verder gezet.

Therme Erding was de nieuwkomer in de top 10 en ging meteen van een 12de naar een 8ste plaats. Wuhu Fantawild Water Park is de sterkste stijger uit de top 20 met een totaal van 1.360.000 bezoekers in 2018, goed voor een stijging van 13,3%. Ook de voorbije jaren stegen de bezoekersaantallen van het park sterk, ze stegen van 708.000 in 2015, naar 1.360.000 bezoekers in 2018.

Nadat in 2017 Ocean World in Zuid-Korea uit de top 10 wegzakte, valt er in 2018 met Caribbean Bay opnieuw een Zuid-Koreaans waterpark uit de top 10. Het waterpark verloor 13,0% van haar bezoekers en zakt zo weg van een 9de naar een 17de plaats op amper 1 jaar tijd. De Zuid-Koreaanse parken hebben zwaar te leiden onder de handelsboycot van China die het zeer moeilijk maakt voor haar inwoners om naar Zuid-Korea te gaan, die net een zeer belangrijke afzetmarkt van de parken zijn. Ocean World valt zo terug van 1.726.000 bezoekers in 2011 naar 1.264.000 bezoekers in 2018. Caribbean Bay doet het nog slechter en gaat van 1.623.000 bezoekers in 2013 naar 1.200.000 bezoekers in 2018.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 21 mei 2019 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2018 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.