Wilde oehoes broeden in Burgers’ Zoo

Vrijdag 24 mei 2019 om 19.30 uur heeft oehoe-expert Gejo Wassink in samenwerking met Joost van Bruggen (Sovon Vogelonderzoek Nederland) en medewerkers van Koninklijke Burgers’ Zoo drie wilde oehoekuikens gevangen, gewogen, gemeten en geringd. Al enkele jaren broedt een wild oehoepaar succesvol in het Arnhemse dierenpark. De drie kerngezonde uilskuikens – twee mannetjes en één vrouwtje – zijn direct na het ringen, wegen en meten weer vrijgelaten. 
 
 
Europa’s grootste uilensoort
De Europese oehoe is de grootste uilensoort die in dit werelddeel voorkomt. De indrukwekkende vogels broeden bij voorkeur in bergachtige streken. De broedparen die in Nederland geteld zijn, bevinden zich hoofdzakelijk in Limburg (onder andere rond de Pietersberg) en in steengroeves (bijvoorbeeld in Winterswijk in de Achterhoek). In Burgers’ Zoo hebben de uilen ook voor een verhoging in het landschap gekozen om te broeden. 
 
 
Bij voorkeur vrij grote prooidieren
Europese oehoes slaan bij voorkeur vrij grote prooidieren, zoals kraaien, (hout)duiven, ratten, konijnen en egels, maar ook bijvoorbeeld andere uilensoorten. De oehoe heeft een uitstekend nachtzicht en vliegt geruisloos, waardoor hij ’s nachts en in de schemering zeer effectief kan jagen. Ook diverse eendensoorten staan regelmatig op het menu en er zijn zelfs gevallen bekend waarbij jagende oehoes een nest jonge vossen leegroofden. 
 
 
Slechts een handvol oehoe-experts
Burgers’ Zoo onderhoudt uitstekende contacten met Sovon Vogelonderzoek Nederland en via deze organisatie kwam het Arnhemse dierenpark in contact met één van de weinige oehoe-experts in het land: Gejo Wassink. Het vangen van oehoes is niet zonder gevaar, want de uilen beschikken over zeer krachtige klauwen en een scherpe snavel. Bovendien kent de oehoe in Nederland een beschermde status, dus de oehoe-expert dient daarom ook officieel gecertificeerd te zijn.