Pluizige panterwelpen imponeren publiek bij Burgers’ Zoo

Woensdagochtend 8 augustus 2018 hebben de twee Sri Lanka panterwelpen onder het waakzame oog van hun moeder voor het eerst kennis gemaakt met het buitenverblijf voor de schermen. Het duurde even voordat de jongen zich lieten zien, maar uiteindelijk volgden ze hun moeder naar buiten op internationale kattendag. Het mannetje en vrouwtje zijn in de nacht van zaterdag 26 mei 2018 in Koninklijke Burgers’ Zoo geboren uit twee ouderdieren die genetisch zeer belangrijk zijn voor het Europese fokprogramma.

 

 

Bedreigde diersoort

Panters kennen een groot verspreidingsgebied dat grote delen van Afrika en Azië omvat. Binnen dit gebied onderscheiden wetenschappers acht verschillende ondersoorten, waarvan de Sri Lanka panter er één is. Naar schatting leven er nog minder dan duizend Sri Lanka panters op het gelijknamige eiland. In de Europese dierentuinen leven in totaal 58 Sri Lanka panters. 

 

Genetisch zeer belangrijk

Met het oog op de toekomst van de Europese dierentuinpopulatie is het belangrijk dat de genetische variatie zo groot mogelijk is. De moeder van de twee Arnhemse jongen is de enige vertegenwoordiger van haar bloedlijn in de populatie en ook de vader heeft eerder nog maar drie andere jongen verwekt. Voor het Europese fokprogramma zijn beide welpen daarom erg belangrijk.

 

Met een omweg toch de fokman geworden

De volwassen panterman kwam op 11 augustus 2008 in Burgers’ Zoo ter wereld. Hij verhuisde echter op driejarige leeftijd naar de Franse dierentuin van Saint-Martin-la-Plaine, omdat zijn vader de fokman in Arnhem was en er geen onverwant vrouwtje voor hem in Burgers’ Zoo beschikbaar was. Inmiddels is de oude fokman echter overleden en in 2012 kon het Arnhemse dierenpark een genetisch onverwant vrouwtje van Dierenpark Emmen krijgen.