Plohn publiceert video van nieuwe achtbaan

Het Duitse pretpark Freizeitpark Plohn gaat in 2019 uitpakken met een grote nieuwe achtbaan, genaamd ‘Dynamite’. De achtbaan wordt de duurste attractie uit de geschiedenis van het pretpark. Ondertussen is er een video naar buiten gekomen waarop een deel van de lay-out te zien is.

 

Video van de achtbaan

Op een speciaal evenement, tijdens één van de midzomeravonden in Freizeitpark Plohn, is er meer informatie naar buiten gekomen over de nieuwe achtbaan die in 2019 zal openen. De achtbaan wordt een Big Dipper coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides. De rollercoaster krijgt de naam Dynamite en wordt een grotere versie van Lost Gravity in Walibi Holland.

De video werd gefilmd een tijdens fonteinshow waarbij beelden van de nieuwe achtbaan geprojecteerd werden. Hierdoor is de kwaliteit bijzonder slecht. Toch zijn er al heel wat dingen te ontdekken op de video. Zo zien we naast de lift hill bijvoorbeeld een grote helix, een tunnel na de first drop en minstens drie inversies.

 

Het project

In 2016 waren er de eerste aanwijzingen dat er een grote nieuwe attractie op komst was naar Freizeitpark Plohn. Het Duitse pretpark kondigde namelijk aan dat het een attractie zou bouwen die de duurste uit haar geschiedenis zou worden. Dit betekende dat er een investering van minstens 5,5 miljoen euro zat aan te komen.

Vorig jaar onthulde het pretpark meer details over het spannende nieuwe project. Onder andere de naam van de achtbaan ‘Dynamite’ werd bekendgemaakt, alsook de hoogte en snelheid. Dynamite krijgt een hoogte van 44 meter en zal tijdens de first drop een snelheid van 100 km/u behalen. Het moet de grootste achtbaan van Oost Duitsland worden.

Eind vorig jaar, net na het afsluiten van het pretparkseizoen, werd er gestart met de eerste voorbereidende werken van de nieuwe achtbaan. Er werd begonnen aan de afbraak van de oude Silver Mine achtbaan die al meer dan 40 jaar oud was. De achtbaan moest plaats maken voor de komst van Dynamite. Daarnaast werden ook heel wat bomen gerooid en de grond bouwklaar gemaakt.

 

Bouwwerken

Ondertussen is men begonnen aan het plaatsen van de decoratie bij de achtbaan (zie ook bovenstaande video). Onder andere een Turbine, transmissie-as, waterrad en stoommachine zullen geplaatst worden.

[Not a valid template]

 

Ook de bouwwerken voor het stationsgebouw van de achtbaan zijn al van start gegaan. Dit betekent dat de basislaag van het beton is gegoten tot waar het rot gedeelte begint. Ook de diepere funderingen en de reinheidslaag zijn al gebouwd. De onderhoudsruimte voor de trein is eveneens in opbouw; dit is een onderdeel van het stationsgebouw.

[Not a valid template]

 

De constructie van de individuele funderingen vormde in het begin een bijzondere uitdaging vanwege de specifieke eigenschappen van de grond. Zo moest er met dynamiet grond vrijgemaakt worden. Nu lopen de werken vlotter en wordt er betere vooruitgang geboekt. De basis voor de looping is geplaatst. Door de enorme centrifugale krachten in de bochten en inversies moet de stabiliteit in alle richtingen worden gegarandeerd. De steunmuur voor de track biedt extra stabilisatie.

[Not a valid template]

 

Ook de werkzaamheden voor de tunnel verlopen goed. De volledige tunnelbak is al bekleed met beton. De volgende stap is de voltooiing van de betonlaag.

[Not a valid template]

 

 

De bouw van de achtbaan kan je hier volgen.

 

 

Foto’s: Plohn