Bijzondere geboorte én ontmoeting in GaiaZOO

Onlangs werd in de Limburgse dierentuin GaiaZOO een bedreigde kuifmangabey geboren. De dierverzorgers van de Limburgse dierentuin keken reikhalzend uit naar de geboorte van deze markante apensoort. Het is een zeldzame gebeurtenis omdat GaiaZOO een van de weinige dierentuin in Europa is, waar deze bedreigde dieren zich succesvol voortplanten. Deze kuifmangabeys delen hun verblijf met de westelijke laaglandgorilla’s; een prachtig voorbeeld van een van de vele mixed-exhibits in deze dierentuin. Waar mogelijk probeert GaiaZOO meerdere diersoorten in hetzelfde buitenverblijf te houden. Dit past logisch in de filosofie van ruime en natuurgetrouwe dierverblijven die overal in de zoo te vinden zijn. In het wild leven deze diersoorten immers ook in dezelfde habitat. De eerste kennismaking van de jonge kuifmangabey met een gorilla is bij toeval op camera vastgelegd en dit bijzondere moment werd nooit eerder gefilmd, noch waargenomen door de dierverzorgers. Omdat GaiaZOO ook de eerste dierentuin ter wereld was waar deze combinatie van primaten is toegepast, lijken de beelden een onderstreping van deze keuze. Er is duidelijke sprake van affiniteit, vertrouwen en respect tussen de gorilla’s en de kuifmangabeys. 

 

Ecosysteem

Alle planten, dieren en andere organismen hebben een specifieke rol in de natuur. Dit wordt ook wel een ecosysteem genoemd. Hierbij houden soorten elkaar in stand en zouden ze zonder elkaar niet kunnen bestaan. GaiaZOO is dan ook een voorstander van zogeheten ‘mixed-species exhibits’. Dit zijn verblijven waar meerdere diersoorten uit een vergelijkbare omgeving samenleven. Op deze manier wordt niet alleen een situatie gecreëerd die vergelijkbaar is met de natuur, maar biedt het de dieren een belangrijke vorm van verrijking. Zo hebben de dieren meer sociale interactie en blijven ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal actief en gezond. In de Kerkraadse dierentuin zijn de meeste dierverblijven opgezet op basis van deze filosofie.

 

Samen is beter dan alleen

Sinds de twee verschillende diersoorten samen in één verblijf leven, is er veel positieve interactie tussen beide diersoorten waargenomen. Bovendien profiteren zowel de gorilla’s als de kuifmangabeys in vele opzichten van elkaars aanwezigheid. Uit recent onderzoek dat GaiaZOO in samenwerking met Maastricht Universiteit heeft uitgevoerd, is zelfs gebleken dat jonge vrouwelijke gorilla’s contact zoeken met kuifmangabeys om te spelen. Daarnaast worden de gorilla’s ook gevlooid door de kuifmangabeys. Dit gedrag wordt getoond om onderlinge banden te versterken. Vaak zie je dit gedrag alleen tussen dezelfde diersoort. 

 

Unieke beelden – Bijzondere ontmoeting