Top 10 meeste achtbanen in een pretpark

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Het is goed weer buiten en alle parken zijn geopend. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantiedromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 pretparken in de wereld met de meeste achtbanen. Vorige week maakte we een lijstje van de 10 langste Alpine Coasters ter wereld.

 

Omdat we een ‘ex aequo’ hebben is het een top 11 geworden.

 

#9-11: Europa-Park, Carowinds & Six Flags Great Adventure (13)

Six Flags Great Adventure:

We beginnen de lijst bij Six Flags Great Adventure, gelegen in de Amerikaanse staat New Jersey. De beroemdste achtbaan van het park is ongetwijfeld Kingda Ka, de hoogste achtbaan ter wereld gebouwd door de Zwitserse achtbaanfabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een duizelingwekkende hoogte van 139 meter en behaald een topsnelheid van 206km/u in amper 3,5 seconden. Andere spraakmakende achtbanen in het park zijn een 70 meter hoge Hyper Coaster van B&M (Nitro), een houten achtbaan van Intamin met een snelheid van 112,7km/u (El Toro), de tweede snelste Stand-Up Coaster ter wereld die gebouwd is door B&M (Green Lantern), een Floorless Coaster van B&M met 7 inversies (Bizarro), een 32 meter hoge Flying Coaster van B&M (Superman – Ultimate Flight), een Inverted Coaster met een snelheid van 80,5km/u van B&M (Batman The Ride) en een 4D Free Spin Coaster van S&S Worldwide (Joker). In totaal heeft het park 13 achtbanen waarvan 12 stalen en 1 houten. Er zijn 4 achtbanen sneller dan 100km/u en 7 die sneller gaan dan 80km/u. In 5 achtbanen ga je dan weer overkop. De oudste achtbaan in het park is van 1974 (Runaway Mine Train), de jongste is van 2016 (Joker). Six Flags Great Adventure behoort tot de Amerikaanse Six Flags groep.

 

Carowinds:

Carowinds is gelegen in de Amerikaanse staat North Carolina en is een park van de Cedar Fair groep. Het park heeft 4 achtbanen gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard (B&M). Een Hyper Coaster met een hoogte van 99,1 meter en een snelheid van 152,9km/u (Fury 325), een andere Hyper Coaster met een hoogte van 70,7 meter en een snelheid van 120,7km/u (Intimidator), een Inverted Coaster met een snelheid van 99,8 km/u en 6 inversies (Afterburn) en een Stand-Up Coaster met een snelheid van 80,5km/u (Vortex). Naast de 4 B&M’s heeft het park ook een Flying Coaster van Vekoma die 5 inversies kent (Nighthawk) en een leuke houten achtbaan van International Coasters (Hurler). In totaal heeft het park 13 achtbanen waarvan 11 stalen en 2 houten. Er zijn 2 achtbanen sneller dan 100km/u en 7 die sneller gaan dan 75km/u. In 5 achtbanen kan je overkop gaan. De oudste achtbaan in het park is van 1973 (Carolina Goldrusher), de jongste achtbaan is van 2015 (Fury 325).

 

Europa-Park:

Europa-Park is gelegen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het park is in handen van de familie Mack die tevens 11 van de 13 achtbanen gebouwd hebben. Van deze 13 achtbanen zijn er 3 die een snelheid van minstens 100km/u behalen en 5 behalen een snelheid van minstens 80km/u. Het park heeft 1 houten achtbaan, 2 water coasters en 1 achtbaan met inversies. De hoogste en snelste achtbaan van het park is Silver Star die een snelheid van 127km/u heeft en 73 meter hoog is. Blue Fire is de enige inversies achtbaan en behaald een snelheid van 100km/u in 2,5 seconden. Wodan Timbur Coaster is de houten achtbaan van het park, deze achtbaan behaald een snelheid van 100km/u en is gebouwd door Great Coasters International. De oudste achtbaan in het park is van 1984 (Alpenexpress Enzian) en de jongste achtbaan is van 2016 (Ba-a-a-Express).

 

#6-8: Kings Dominion, Hersheypark & Six Flags Great America (14)

Six Flags Great America:

Six Flags Great America is gelegen in de Amerikaanse staat Illinois en behoord toe aan de Six Flags groep. Een van de spectaculairste achtbanen van het park is de houten achtbaan Goliath van de achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction (RMC). De houten achtbaan heeft 2 inversies en behaald een snelheid van 115,9km/u en is daarmee de tweede snelste houten achtbaan ter wereld. Een andere spectaculaire achtbaan is de gelanceerde Intamin achtbaan Vertical Velocity die een snelheid haalt van 112,7km/u en 56,4 meter hoog is. De American Eagles zijn dan weer twee racende houten achtbanen van Intamin die 1417,3 meter lang zijn en een snelheid behalen van 106,2 km/u. Hierdoor staan 3 van de 10 snelste houten achtbanen ter wereld in Six Flags Great America. Verder heeft het park nog 4 spectaculaire achtbanen van Bolliger & Mabillard namelijk een Hyper Coaster met een snelheid van 117,5km/u en een hoogte van 61,6 meter (Racing Bull), een Wing Coaster met 5 inversies (X-Flight), een Flying Coaster met een Pretzel Loop (Superman – Ultimate Flight) en een Inverted Coaster van 30,5 meter hoog en een snelheid van 80km/u (Batman The Ride). In totaal heeft het park 14 achtbanen waarvan er maar liefst 5 in hout en 9 in staal. Er zijn 5 achtbanen die sneller gaan dan 100km/u en 10 achtbanen die sneller gaan dan 80km/u. In 5 achtbanen kan je overkop gaan. De oudste achtbanen van het park zijn geopend in 1976 (Demon en Whizzer) en de jongste achtbaan is geopend in 2014 (Goliath).

 

Kings Dominion:

Kings Dominion is gelegen in de Amerikaanse staat Virginia en behoord toe aan de Cedar Fair groep. De bekendste achtbaan van het park is Intimidator 305, een Giga Coaster van Intamin Amusement Rides die 93 meter hoog is en een snelheid behaald van 144,8km/u. Een andere spectaculaire achtbaan in het park is Volcano The Blast Coaster eveneens gemaakt door het Zwitserse Intamin. Vulcano is een Suspended Catapult Coaster met 4 inversies en 2 lanceringen. Van dit model is er slechts 1 in de wereld gemaakt. De achtbaan is 47,2 meter hoog en behaald een snelheid van 112,7km/u. Dominator is eveneens een gekende achtbaan in het park. Het is een Floorless Coaster van B&M die een snelheid behaalt van 104,6km/u en 5 inversies kent. Verder heeft het park nog een gelanceerde indoor achtbaan met 4 inversies gebouwd door Premier Rides (Flight of Fear), een Bobslee achtbaan van Mack Rides en verschillende houten achtbanen waarvan de spectaculairste Rebel Yell is. Rebel Yell zijn twee racende houten achtbanen gebouwd door Philadelphia Toboggan Coasters en hebben beide een snelheid van 90km/u. In totaal heeft het park 14 achtbanen, daarvan zijn er 5 uit hout en 9 uit staal gemaakt. Er zijn 3 achtbanen die sneller gaan dan 100km/u en 9 die sneller gaan dan 80km/u. Kings Dominion heeft 3 gelanceerde achtbanen waarvan er 2 meerdere lanceringen bevatten en 4 achtbanen met inversies. De oudste achtbaan van het park is gebouwd in 1974 (Woodstock Express) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2010 (Intimidator 305).

 

Hersheypark:

Hersheypark is gelegen in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De bekendste achtbanen van het park zijn Skyrush, Storm Runner en Fahrenheit. Deze zijn alle drie gebouwd door het Zwitserse Intamin Amusement Rides. Skyrush is een halve floorless coaster (bezoekers zitten met 4 naast elkaar, alleen de buitenste zitjes zijn floorless) van meer dan een kilometer lang. De achtbaan is 61 meter hoog en behaald een topsnelheid van 120,7km/u. Bij Storm Runner wordt je in exact 2 seconden tijd van 0 tot 115,9km/u en tot een hoogte van 45,7 meter gelanceerd. Tijdens de first drop van 54,9 meter wordt de snelheid verhoogd tot 120,7km/u waarna verschillende inversies volgen. Fahrenheit moet het dan weer hebben van de 6 inversies en de zeer steile first drop van 97°. De achtbaan is 36,9 meter hoog en behaald een snelheid van 93,3km/u. Andere coole achtbanen van het park zijn de Inverted Coaster van B&M met 4 inversies (Great Bear) en een terrein coaster van Schwartzkopf met 1 inversie (Sooperdooperlooper). Het park heeft ook 3 houten achtbanen van GCI. De duellerende achtbanen Lightning Racer die beide meer dan een kilometer lang zijn en een snelheid behalen van 82,2km/u. Wildcat is net iets kleiner, deze achtbaan is net geen kilometer lang en behaald een snelheid van 80,5km/u. In totaal heeft het park 14 achtbanen, daarvan zijn er 4 uit hout en 10 uit staal gemaakt. Er zijn 2 achtbanen die sneller gaan dan 100km/u en 9 die sneller gaan dan 80km/u. Hersheypark heeft 5 achtbanen met inversies. De oudste achtbaan van het park is gebouwd in 1946 (Comet) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2015 (Laff Trakk).

 

#5: Kings Island (15)

Kings Island is gelegen in de Amerikaanse staat Ohio en maakt onderdeel uit van de Cedar Fair groep. De meest legendarische achtbaan van het park is de houten achtbaan The Beast. The Beast heeft een lengte van 2243 meter en is al 37 jaar lang de langste houten achtbaan ter wereld. Bij opening was de achtbaan zowel de langste en de snelste houten achtbaan ter wereld, ook had het de grootste drop van alle houten achtbanen. The Beast behaald een snelheid van 104,2 km/u en heeft een hoogte van 33,5 meter met een daling van 43 meter die behaald wordt door tunnels onder de grond. Diamondback is een Hyper Coaster van B&M en is de snelste en hoogste achtbaan van het park. De achtbaan behaalt een snelheid van 128,7km/u en is 70,1 meter hoog. Banshee is een Inverted Coaster die eveneens gebouwd is door het Zwitserse Bolliger & Mabillard (B&M). De achtbaan is de snelste Inverted Coaster ter wereld met een kettinglift en behaald een snelheid van 109,4km/u. Banshee heeft 7 inversies en heeft een hoogte van 50,9 meter. Andere grote achtbanen in het park zijn een Custom Looping Coaster van Arrow Dynamics (Vortex), een gelanceerde looping achtbaan van Premier Rides (Flight of Fear), een racende houten achtbanen gebouwd door Philadelphia Toboggan Coasters (Racer), een Suspended Terrein Coaster van Arrow Dynamics (Bat) en een Flying Coaster van Vekoma (Firehawk). In totaal heeft het park 15 achtbanen, daarvan zijn er 4 uit hout en 11 uit staal gemaakt. Er zijn 3 achtbanen die sneller gaan dan 100km/u en 10 achtbanen die sneller gaan dan 80km/u. Kings Island heeft 5 achtbanen met inversies. De oudste achtbanen van het park zijn beide geopend op 29 april 1972 (Racer en Woodstock Express) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2014 (Banshee).

 

#3-4: Canada’s Wonderland & Ankapark (16)

Canada’s Wonderland:

Canada’s Wonderland is gelegen in de provincie Ontario en is het grootste pretpark van Canada. Canada’s Wonderland is het enige pretpark van de Cedar Fair groep dat niet in de Verenigde Staten van Amerika ligt. De grootste achtbaan van het park is Leviathan, een Hyper Coaster van het Zwitserse Bolliger & Mabillard (B&M) met een hoogte van 93,3 meter en een snelheid met 148,1km/u. Het park heeft ook nog een tweede Hyper Coaster van B&M met een hoogte van 70,1 meter en een snelheid van 123,9km/u. De snelste houten achtbaan van het park is Wild Beast met een snelheid van 90,1km/u. Mighty Canadian Minebuster is eveneens een houten achtbaan en is net iets minder snel (90km/u). Andere grote achtbanen zijn een Suspended Coaster van Arrow Dynamics (Vortex), een Custom Looping Coaster van Arrow Dynamics (Dragon Fire), een Vekoma SLC (Flight Deck) en een Vekoma Boomerang Coaster (Bat). In totaal heeft het park 16 achtbanen, daarvan zijn er 3 uit hout en 13 uit staal gemaakt. Er zijn 2 achtbanen die sneller gaan dan 100km/u en 7 die sneller gaan dan 80km/u. Canada’s Wonderland heeft 4 achtbanen met inversies. De 3 oudste achtbanen van het park zijn allemaal gebouwd in 1981 en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2014 (Wonder Mountain’s Guardian), deze achtbaan bevat een verticale drop track van 9,1 meter.

 

Ankapark:

Ankapark opende nog maar net haar deuren maar staat al meteen op een gedeelde 3de plaats in deze lijst. Het park is gevestigd in de Turkse hoofdstad Ankara en is gigantisch groot. Nog nooit eerder in de geschiedenis ging er een nieuw park open met zoveel achtbanen, onwaarschijnlijk gewoon. De spectaculairste achtbaan van het park is een Looping Coaster van Intamin Amusement Rides met 10 inversies. De achtbaan behaald een snelheid van 85km/u en is 33 meter hoog. Een andere zeer leuke achtbaan van het park is een Custom Family Launch Coaster die eveneens gebouwd is door het Zwitserse Intamin. Een aantal andere grotere achtbanen van het park zijn: een Sky Loop kloon van Maurer gebouwd door de Beijing Shibaolai Amusement Equipment (Sihirli Dönüş Hiz Treni), een achtbaan van Zamperla waarbij de bezoekers liggen en 2 maal overkop gaan (Volare), een Tower Coaster van de SBF Visa Group die we vooral kennen van op de kermis en heeft 1 inversie en een Wild Wind Coaster van Interpark die ook 1 inversie heeft en die we ook voornamelijk van de kermis kennen. Ankapark heeft 16 achtbanen die allemaal gemaakt zijn uit staal. Het park heeft 5 achtbanen die overkop gaan.

 

#2: Cedar Point (18)

Cedar Point is gelegen in Amerikaanse staat Ohio en behoort toe tot de Cedar Fair groep. Het park heeft een topcollectie van achtbanen in het assortiment en je mag het gerust tot één van de beste pretparken ter wereld rekenen. De hoogste en snelste achtbaan van het park is Top Thrill Dragster, een achtbaan gebouwd door Intamin en was bij de opening in 2005 de hoogste en snelste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster wordt in 4 seconden tijd, van 0 tot 193,1km/u gelanceerd en heeft een hoogte van 128 meter. Een andere tot de verbeelding sprekende achtbaan in het park is Millennium Force, eveneens gebouwd door Intamin. De achtbaan werd gebouwd in het millennium jaar 2000 en was bij opening eveneens de hoogste en snelste achtbaan ter wereld met een volledig parcours. Millennium Force heeft een hoogte van 94,5 meter en behaalt een top snelheid van 149,7km/u. De achtbaan behoort ook tot het select clubje van 7 achtbanen die langer is dan 2 kilometer. De derde snelste achtbaan van het park is de pas geopende Valravn gebouwd door Bolliger & Mabillard. De Dive Coaster is 68 meter hoog, heeft twee grote drops van 90 graden en behaalt een maximale snelheid van 120,7km/u. Wicked Twister is de een gelanceerde achtbaan van Intamin die een snelheid van 115,9km/u behaalt en 65 meter hoog is. De achtbaan is de snelste Inverted Coaster ter wereld. Magnum XL-200 werd in 1989 gebouwd door het Amerikaanse Arrow Dynamics. Ook deze achtbaan was bij opening met een snelheid van 115,9km/u de snelste achtbaan ter wereld. De Hyper Coaster is 62,5 meter hoog en 1556,3 meter lang. Maverick is de 3de gelanceerde achtbaan van Intamin in het park en behaald een snelheid van 112,7km/u. Andere adembenemende achtbanen van het park zijn een Wing Coaster van B&M met een hoogte van 51,8 meter en een snelheid van 107,8km/u (GateKeeper), een houten achtbaan van de Dinn Corporation met een snelheid van 104,6 km/u (Mean Streak), een duellerende houten achtbaan van Arrow Dynamics met een snelheid van 96,6km/u (Gemini), een Floorless Coaster van B&M met 4 inversies (Rougarou) en een Inverted Coaster van B&M met 6 inversies (Raptor). In totaal heeft het park 18 achtbanen, daarvan zijn er 3 uit hout en 15 uit staal gemaakt. Er zijn 8 achtbanen die sneller gaan dan 100km/u en 12 die sneller gaan dan 90km/u. Cedar Point heeft 6 achtbanen met inversies en 3 achtbanen met een lancering. De oudste achtbaan van het park is gebouwd in 1964 (Blue Streak) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2016 (Valravn).

 

#1: Six Flags Magic Mountain (20)

Six Flags Magic Mountain is gelegen in de Amerikaanse staat Californië en is het grootste park van de Six Flags groep. Dit park heeft de meeste achtbanen ter wereld en is het enige park ter wereld die de kaap van de 20 achtbanen behaald. Six Flags Magic Mountain heeft de meeste verschillende soorten achtbanen in haar park staan (Sit Down, Wing, Inverted, Stand Up, Flying, Suspended, 4D, Floorless,…), bijna elk type achtbaan hebben ze in hun collectie. De snelste en hoogste achtbanen van Six Flags Magic Mountain zijn de beide achtbanen van Superman Escape from Krypton. De achtbanen hebben een snelheid van 160,9km/u en hebben een hoogte van 126,5 meter, hierdoor zijn ze de 3de hoogste en 4de snelste achtbanen ter wereld. Goliath is een Mega Coaster van het Zwitserse Giovanola en behaald een snelheid van 136,8 km/u. De achtbaan heeft een hoogte van 71,6 meter en een drop van 77,7 meter. X2 is een spectaculaire 4 dimensionale achtbaan gebouwd door Arrow Dynamics. Tijdens de rit draaien de bezoekers verschillende keren rond hun as waardoor ze meerdere keren overkop gaan. De achtbaan haalt een snelheid van 122,3km/u en heeft een daling van 65,5 meter. Full Thorttle is de eerste en enige achtbaan ter wereld waarbij de trein zowel langs de bovenkant van de track rijd en ook langs de onderkant van de track rijd. De achtbaan werd gebouwd door Premier Rides en heeft 3 lanceringen waarvan er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts. Andere grote achtbanen van het park zijn Viper een Custom looping Coaster van Arrow Dynamics met een snelheid van 112,7km/u. Riddler’s Revenge is gebouwd door B&M en is de snelste, hoogste en langste Stand-Up Coaster ter wereld en heeft ook nog eens de meeste inversies op een Stand-Up Coaster. Scream is een Floorless Coaster van B&M met 7 inversies. Tatsu is gebouwd door B&M en is de snelste en hoogste Flying Coaster ter wereld. Twisted Colossus is een duellerende Hybride achtbaan van Rocky Mountain Construction. Ninja is één van de snelste Suspended Coasters ter wereld waarbij de bakjes vrij bewegen. New Revolution is gebouwd in 1976 door Anton Schwartzkopf en was de eerste moderne achtbaan ter wereld met een verticale looping. In totaal heeft het park maar liefst 20 achtbanen, daarvan is er 1 uit hout en 19 uit staal gemaakt. Er zijn 8 achtbanen die sneller gaan dan 100km/u en 14 die sneller gaan dan 80km/u. Six Flags Magic Mountain heeft 9 achtbanen met inversies, als je deze achtbanen allemaal 1 keer doet, ben je 36 keer overkop gegaan, dit is een absoluut record in een pretpark. De oudste achtbanen van het park zijn gebouwd in 1971 (Gold Rusher en Magic Flyer) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2015 (Twisted Colossus).

 

 

Samenvatting:

Maar liefst 8 van de 11 parken binnen deze lijst staan in de Verenigde Staten van Amerika. Wil je veel achtbanen doen, moet je ongetwijfeld naar dit land gaan. Ook opvallend is dat 3 parken van de lijst bij de Six Flags groep horen en maar liefst 5 parken behoren toe aan de Cedar Fair groep. Het enige park in Europa die de lijst haalt is Europa-Park (Duitsland) dat ook het enige familiepark is in de top 10.

 

Toekomst:

In de toekomst zal deze lijst nog vaak veranderen. Ten eerste is er het nieuwe pretpark Ankapark die zo maar even 16 achtbanen tegelijk opent en hierdoor plots in de top 3 komt te staan, daarnaast zijn er ook al een aantal nieuwe projecten bekend voor 2017 en 2018 die de top 10 zullen beïnvloeden.

Er zijn 2 nieuwe parken die de lijst in 2017 en 2018 zullen binnen komen. Het Japanse pretpark Nagashima Spa Land is momenteel bezig met de bouw van haar 13de achtbaan die moet openen in 2017. Het wordt de eerste S&S 4D Free Spin achtbaan van Azië en krijgt de naam Arashi. In 2018 zal ook Blackpool Pleasure Beach een 13de achtbaan openen. Dit wordt een Multi-Launch Coaster van Mack Rides met 3 inversies.

Verder heeft Kings Island bekend gemaakt een 16de achtbaan te bouwen. De achtbaan wordt de 5de houten achtbaan van het park. Verder zijn er nog heel wat mogelijke parken die een nieuwe achtbaan kunnen bouwen waardoor zij in de top 10 kunnen komen of kunnen stijgen van plaats in de lijst.

Parken die net niet de top 10 haalde waren: Nagashima Spa Land (12), Blackpool Pleasure Beach (12), Wiener Prater (12), Six Flags Over Texas (12), Six Flags Over Georgia (11), Six Flags New England (11), La Ronde (11), Knott’s Berry Farm (10), Lagoon (10) en Sun Park (10).

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 3700 pretparken en meer dan 7800 achtbanen wereldwijd.