Twee zwartvoetbaby’s kropen uit het ei in de ZOO Antwerpen

In de nestboxen bij de rotonde is het druk, druk, druk. Er zitten verschillende koppeltjes van de zwartvoetpinguïns met één of twee eieren. Twee koppels hebben al een piepend kleintje. Dagelijks checken en wegen onze pinguïnverzorgers de borelingen. Nu vrijdag wogen ze de twee zwartvoetbaby’s. Die wegen ondertussen al 198 en 255 gram. Als ze minder dan 10% van hun gewicht bijkomen, dan krijgen ze een haringpapje bijgevoederd. Quatro, woog bij zijn geboorte op 5 november 61 gram. Quito die een dag later uit het ei kroop, woog toen 71 gram. Ze komen goed bij en vrijdag moest er niet bijgevoederd worden.

Door dik en dun

Verzorgster Heidi: “We vermoeden dat de dikkerd, Quito, een mannetje is en Quatro een vrouwtje. Als pinguïns volwassen zijn, heb je ook een verschil in gewicht. Mannen wegen zo’n 3 kilogram, tegen 2,5 kg bij de vrouwen.”

Nog baby’s

Nog 7 eitjes in 4 nesten wachten op hun eerste barstjes. Hoeveel leeftijdsgenootjes gaan Quatro en Quito nog krijgen? De Q-namen voor alle dieren geboren in 2015 vormen alleszins een uitdaging voor de verzorgers van de pinguïns. Zowel de gentoopinguïns, de macaronipinguïns als de koningspinguïns hebben al Q-baby’s. Querido, Quantum en Qutie zijn de zwartvoetjes geboren in het voorjaar. En nu is deze leg in volle groei!

Weetje

Eigenlijk zijn deze eieren het 1ste legsel van het seizoen. Je moet beginnen tellen na de rui in de maand juni, dan bereiden ze zich voor op hun kweekseizoen. De eerste eitjes komen deze maand uit en het volgende legsel mag je volgend voorjaar verwachten als deze kuikens groot zijn.

 

Bron en foto: ZOO Antwerpen