De Panda’s uit Pairi Daiza gaan de afvalberg helpen verminderen

De Pairi Daiza Foundation is blij u een nieuw project voor te stellen in samenwerking met Universiteit Gent: onderzoekers van het LabMET (laboratory of Microbial Ecology and Technology) gaan de uitwerpselen van onze twee reuzenpanda’s Hao Hao en Xing Hui bestuderen in een zoektocht naar manieren om onze afvalberg kleiner te maken.

Zoals bekend bestaat het dieet van panda’s voor 99% uit bamboe, en dat bestaat dan weer voor een groot deel uit lignocellulose, een bijzonder moeilijk te verteren stof in gras, stengels en hout. Het spijsverteringsstelsel van de panda kan die stof echter vrij snel verteren en omzetten in glucose. Als de onderzoekers ontdekken welke microben en welk proces in de spijsvertering van de panda voor die snelle vertering zorgen, kan die wetenschap ook gebruikt worden om afval dat voor een groot deel uit lignocellulose bestaat efficiënter af te breken. Eén toepassing is bijvoorbeeld de enorme papierberg die kranten en tijdschriften oplevert, efficiënter te verwerken. In een eerste fase zullen de onderzoekers van het LabMET van de universiteit van Gent de uitwerpselen van Hao Hao en Xing Hui bestuderen en vervolgens proberen om het verteringsproces in een labo na te bootsen. Om de dagelijkse routine van onze panda’s niet te storen, zullen de uitwerpselen verzameld worden in de pandagrot op het moment dat de dieren buiten zijn.

De Pairi Daiza Foundation is de stichting die het park heeft opgericht om overal ter wereld te strijden voor de bescherming van bedreigde diersoorten en hun biotopen. De Foundation steunt ook wetenschappelijk onderzoek dat dieren en het milieu kan helpen. Andere projecten zijn onder meer de zoektocht naar een virus tegen olifantenherpes, de herintroductie van de Europese otter in België en het herstellen van koraalriffen in Bali. De Pairi Daiza Foundation steunen kan onder meer door een gift te doen of peter/meter te worden van een van onze dieren.

Meer info op www.pairidaiza-foundation.org/nl