Meerdere grote achtbanen sluiten na ongeval op The Smiler

In naloop van het ernstige ongeval op The Smiler in Alton Towers werd door Merlin het besluit genomen vier grote achtbanen te sluiten in andere parken. Hoe lang deze achtbanen gesloten blijven is vooralsnog niet geweten.

Meteen na het ongeval sloot in Thorpe Park Saw The Ride, een achtbaan met meerdere inversies die gebouwd werd door dezelfde bouwer als The Smiler voor onbepaalde tijd.  Ook in Oakwood, een niet Merlin Park, werd Speed tijdelijk gesloten voor veiligheidsonderzoek, beiden werden ook gebouwd door de Duitse constructeur Gerstlauer.

In Thorpe Park lagen vandaag nog twee grote achtbanen stil, Stealth een indrukwekkende gelanceerde achtbaan van Intamin en Colossus een achtbaan met tien inversies gebouwd door Intamin, bleven vandaag ook de ganse dag gesloten. Volgens de parkdirectie zou dit geen direct gevolg zijn van het ongeval, maar het blijft opmerkelijk.

In  Chessington World of Adventures sloten de achtbanen Dragon’s Fury en Rattlesnake, beide achtbanen waren gebouwd door Maurer Sohne en niet door Gerstlauer. De directie vertelt dat het hier om voorzorgsmaatregelen gaat. Op deze manier zullen ze onderzoeken hoe ze ongelukken zoals op The Smiler in de toekomst kunnen voorkomen.

De CEO of Merlin Entertainments, Nick Varney, heeft zonet het volgende bericht naar buiten gebracht:

“Dit is een vreselijke ervaring geweest voor iedereen die betrokken was bij het ongeval en we hebben enorm veel spijt van wat er gebeurd is. We zijn enorm begaan met zij die gewond raakten en we doen er alles aan hen alle steun te geven die we kunnen bieden in deze moeilijke periode. Dit is een ongeval dat nooit had mogen gebeuren en we zijn vastbesloten er voor te zorgen dat dit ook nooit meer kan gebeuren.

Terwijl het onderzoek nog loopt, hebben wij enkele nieuwe voorzorgsprotocollen gemaakt die onmiddellijk van toepassing zullen zijn op al onze grote achtbanen. Deze zullen dienen als extra veiligheidsmaatregelen om onze werkwijze en veiligheidsstandaard nog sterker te maken. We zijn vastbesloten om onze les te trekken uit het voorval.”

Alton Towers zal ook op zaterdag gesloten blijven. Elke dag dat dit park gesloten blijft verliest het park ongeveer 500.000 £ aan inkomsten.