Vergane Glorie: Città Satellite

Città Satellite was een pretpark gelegen in Lombardije, Italië. Het park opende de deuren in 1965, maar sloot in 2008 voorgoed de deuren, na een periode van verval. Het park ligt er sinds toen verlaten bij. Attracties worden overgroeid door de natuur.

 

Het Italiaanse pretpark Città Satellite, dat later wijzigde naar Greenland, opende in 1965. Het park werd gebouwd op een oppervlakte van 374.000m2. Het zou bij de eerste grote parken van Italië gaan behoren, want elders was men bezig met de bouw van Gardaland.

Het park werd gevormd rond een klein meer, waar een parktrein omheen reed. Bij opening telde het park behalve de parktrein enkele kleine attracties. Maar in de eerste jaren na de opening kwamen er al snel meerdere attracties bij.

Het park werd een van de grootste in de jaren 1980. Het bood heel wat attracties aan als een rups, rondritjes en twee achtbanen. Een van de achtbanen was een Big Apple, de andere een Zyklon Coaster SDC.

Vanaf 2000 raakte het geld op en kwam het park in financiële moeilijkheden, wat leidde tot een inbeslagname door de overheid. Men stelde in het park meerdere overtredingen vast op gebied van hygiëne maar vooral van de veiligheidsvoorschriften.

In de zomer van 2008 volgde een sluiting als gevolg van een geschil tussen de oude en de nieuwe eigenaren. Sommige attracties waren al gesloten wegens technische achteruitgang en andere, zoals de kartbaan, waren afgebroken wegens het illegaal aanleggen ervan.

Er kwam een onderzoek naar de eigenaars van het park en het park werd openbaar te koop aangeboden. In 2009 zouden nog plannen opduiken voor een volledige renovatie, maar die blijven tot op heden niet uitgevoerd.

Het park ligt er sinds de sluiting onaangeroerd bij. De beplantingen overgroeien de attracties, wat speciale beelden oplevert.

 

IMG_2399

 

IMG_2306

 

IMG_2395-2

 

IMG_2295

 

IMG_2388

 

IMG_2350

 

IMG_2223

 

IMG_2268

 

IMG_2316

 

IMG_2381

 

IMG_2420

 

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB

Foto’s: §imo