De geschiedenis van: Bayern Park

Het Duitse Bayern Park is waarschijnlijk bij ons het best gekend voor haar gelanceerde achtbaan Freischütz en de vrijevaltoren Voltrum. Maar dit park herbergt nog heel wat meer attracties en een wildpark.

 

Vanaf 1978 begonnen de werkzaamheden aan dit Duitse park, dat de deuren opende in augustus 1985. Maar toen nog niet onder de huidige naam, maar als Vilstaler Wildpark. In die tijd vond je er nog geen echte attracties terug, maar was er alleen een kleine speeltuin voor kinderen naast het wildpark.

Vanaf 1990 begon de uitbreiding naar het pretpark en in 1991 werd het omgedoopt tot Bayern Park. Jammer genoeg overleed directeur Josef Hochholzer op 21 februari 2009. Zijn plek werd ingenomen door zijn nicht Silke Holzner.

 

De attracties vanaf 1990 tot 1999

In het begin van de jaren 1990 investeerde het park voornamelijk in kinderattracties. We konden hier geen concrete openingsjaren van verkrijgen. De eerste attracties die het park opende zijn namelijk:

  • Drachenbahn
  • Pferdereitbahn
  • Raddampfer
  • Froschpendel
  • Hubseilturm
  • Reifenrutsche
  • Schildkrötenbahn

1993: De attractie Butterfly wordt geopend die in het buitengebied komt te liggen.

 

1995: In 1995 opende het Park haar eerste echte achtbaan met Froschbahn. Froschbahn is van het type Tivoli Small, gebouwd door het Duitse bedrijf Zierer.

 

 

1997: Wildwasserbahn, een Log Flume van Reverchon wordt geopend.

 

 

1999: Naar het einde van de jaren 1990 werden de attracties die openden groter. Zo opende het park de schommelboot Schaukelschiff, gebouwd door Metallbau Emmeln.

 

En van dezelfde bouwer ook de Schwanenkarussell.

 

Een andere grote investering werd een rodelbaan van Wiegand die de naam Sommer-Rodelbahn kreeg.

 

 

Alsook opende de Zierer zweefmolen Wellenflieger. Deze attractie sloot in 2017.

 

 

2001: De kinderrondrit Eselreitbahn opent. Dit rondritje op ezels werd gebouwd door Metallbau Emmeln.

 

 

Dit jaar opende ook de Huss attractie Schmetterlingstanz.

 

 

Maar de grootste attractie die dit jaar opent is de achtbaan Achterbahn. Deze achtbaan is van het type Tivoli New, gebouwd door Zierer

 

 

2003: Het park opende dit jaar een tweede rodelbaan van Wiegand met Twinbob Rodelbahn.

 

2006: Rundbootfahrt durch Schloss und Grotte wordt geopend. Deze rondvaart van Mack Rides neemt je mee doorheen kasteeltuinen en een kasteel.

 

2007: Sinds dit jaar kan je een ritje maken in de wildwaterbaan Wildwasser-Rafting, gebouwd door ABC Rides.

 

2009: De grote glijbaan Doppelwellenrutsche wordt geopend, deze werd gebouwd door Wiegand.

 

Nog meer Wiegand attracties worden geplaatst in het nieuwe indoorgebied Burg Fellbach. Hier staat alles in het teken van de ruimtevaart en kan je klimmuren en speeltuigen vinden. Als attracties vind je hier een Luna Loop, de schommel attractie Komet en de Butterfly attractie Star-Shuttle.

2011: Het park pakt dit jaar groots uit met de gelanceerde achtbaan Freischütz. Freischütz werd gebouwd door Maurer Rides en is van het type X-Car / Flying Launch Coaster. De achtbaan bereikt tijdens de lancering een maximale snelheid van 80 km/u. 

 

 

2014: Zierer doet goede zaken met het park en mag drie nieuwigheden leveren. De eerste wordt een nieuwe zweefmolen, die het oude exemplaar vervangt dat sloot in 2013. Deze kreeg de naam Königsflug.

 

De tweede nieuwigheid wordt een vrijevaltoren, die volledig indoor gebouwd wordt en vol tafereeltjes zit. Deze krijgt de naam Thaolon.

 

 

Tenslotte opent ook de Kontiki attractie Steinwirbel.

 

 

2016: Dit opent het park de interactieve vliegmolen Duell der Adler. Deze Sky Fly attractie werd gebouwd door Gerstlauer.

 

 

2018: Dit jaar mag Metallbau Emmeln twee rondritjes leveren. Eentje wordt een rondritje met tractors en krijgt de naam Bulldogfahrt. Bij het tweede rijd je rond in diertjes, deze draagt de naam Hoftierrennen.

2020: In 2020 pakt men uit met een klepper van formaat: de vrijevaltoren Voltrum van maar liefst 109 meter hoog, tevens de hoogste vrijevaltoren in Zuid-Duitsland, wordt geopend. Deze kanjer werd gebouwd door Funtime.

 

 

 

Bronnen: RCDB, Bayern Park, Coasterpedia