Uitgetest: Voltrum – Bayern-Park

Het Duitse Bayern-Park pakt dit seizoen uit met een klepper van formaat: de vrijevaltoren Voltrum van maar liefst 109 meter hoog, tevens de hoogste in Zuid-Duitsland. Op een zonnige zomerdag eind juni gingen Themeparkfreaks Sven en Jasper een kijkje nemen bij Bayern-Park.

 

Wat meteen duidelijk wordt bij het naderen van het park is dat Bayern-Park met Voltrum een nieuw paradepaardje in huis heeft weten te halen. Vanuit de wijde omgeving is de 109 meter hoge toren te zien en fungeert daarmee als een soort permanent uithangbord voor park. Voor de bouw ging Bayern-Park in zee met de Oostenrijkse fabrikant Funtime die hen voorzag van de hoogste vrijevaltoren in Zuid-Duitsland. Met een maximale snelheid van 113 km/u storten bezoekers naar beneden.

Eerst indruk

In het park zelf waren we aangenaam verrast van de inplanting. De attractie is niet zomaar neergezet op een plein, maar men heeft gewerkt met hoogteverschillen, landscaping en gebouwen om de toren nog meer tot zijn recht te laten komen. Op de dag van ons bezoek waren nog niet alle details aanwezig op de gebouwen. Ook is er voldoende plek aanwezig voor de “ik-pas-wel-op-de-tassen”-persoon om de attractie vanop een bankje te aanschouwen. De wachtrij van Voltrum bestaat vervolgens uit twee delen: een eenvoudig outdoor- en indoorgedeelte. Kijk bij het binnengaan van het overdekte gedeelte zeker eens naar de rechterkant, want daar staat de motor opgesteld die de gondel naar boven trekt. Een leuk detail voor de techniek-geeks onder ons.

Ritverloop

Eens op je plek gezeten, trek je de beugel naar beneden. Hier is weer gekozen voor de comfortabelere heupbeugels die ook op Donjon de l’Extrême in Nigloland terug te vinden zijn, in tegenstelling tot de logge schouderbeugels zoals die van Highlander in Hansa-Park. Na de dispatch begint de lange weg naar boven: de volledige gondel draait daarbij rond de as van de toren waardoor je de volledige omgeving kan opnemen. Bijna aan de top stopt de gondel met draaien en leg je de laatste meters vol spanning af. Zonder enige waarschuwing valt de gondel vervolgens naar beneden en die 3 seconden voordat je terug beneden bent, lijken een eeuwigheid te duren. Na een vrije val van ongeveer 93 meter komt de gondel door middel van magneetremmen gracieus tot stilstand.

Eindoordeel

Eerst en vooral is Voltrum een uitstekende aanwinst voor het park. Zo biedt de attractie niet alleen een spannende ervaring, maar is het ook de enige attractie in het park die je de uitgestrekte landschappen laat bewonderen. Daarnaast zorgt de landscaping en de nu nog maar deelse aankleding van de attractie voor een mooi geheel. En uiteraard, tot slot, de vrije val zelf die zeker niet teleurstelde en niet moet onderdoen voor zijn grote broertje in Hansa-Park.